Hac ve umreye gidecek vatandaşların heyecanı artıyor

Hac ve umreye gidecek vatandaşların heyecanı artıyor

Ramazan Bayramı’nın coşkusunu yaşadığımız bu günlerde; hac ve umreye gidecek vatandaşlar geri sayıma geçerken, Hac ve umre ile ilgili olarak merak edilenleri seyahat yetkilisi Rasim Korkmaz ile konuştuk.

İslam’ın şartlarında biri olan ve gücü yetenlerin gerçekleştirebileceği ibadetlerden olan hac ibadetinin bu yılki zamanı gittikçe yaklaşıyor. Önceden çekilen kuralar sonucu hacca gitmesi kesinleşen adaylardan ilk kafile 29 Mayıs Pazartesi günü yola çıkacak. İnsanlarda hac ile ilgili olarak gitme heyecanı artmışken bir yandan da merak edilen konular, hacı adaylarını strese sokuyor. Alışveriş nereden yapılır? Neler alınmalıdır? Ne kadar para tutar? Hurma ve zemzemi gitmeden mi almalıyım? Gibi pek çok bilinmezlik yaşayan vatandaşlar için yetkili bir isim ile görüştük. 1991 yılından beridir Hac ve Umre seyahat programları düzenleyen Rasim Korkmaz, Hac ve Umre ilgili olarak tüm merak edilenleri gazetemize anlattı.

haber-ici-2.jpg

İLK KAFİLE 29 MAYIS’TA YOLA ÇIKIYOR

2023 yılı Hac programları, Ramazan Bayramı’ndan bir ay sonra hareket edecek. İlk kafilenin 29 Mayıs 2023 Pazartesi günü yola çıkacağına değinen Rasim Korkmaz, yaklaşık 50 gün sürecek olan 2023 Hac programını anlattı. 1991 senesinden beri bu işi yapan hac ve umre seyahat acentesi yetkilisi Rasim Korkmaz; 2023 hac programlarıyla ilgili olarak, “Bu yıl 29 Mayıs’ta başlıyor. Bu yıl hac mevsimi yaklaşık 50 gün sürecek. Aslında hac ibadeti beş günlük bir programda halledilebilir. Ancak gidişler-gelişler düşünüldüğü ve gidecek kişilerin oradaki barınma vs. ihtiyaçları çakışmasın diye 50 gün gibi bir süreye yayılıyor. Önce gidenler önce geliyor. Geç gidenler biraz daha sonra geliyor. Gidecek olanların uçak programları şimdiden yapıldı. Bu programlar 2 ay öncesinden yapılıyor. Yani orada kalmak üzere herkes için 35 günlük bir süre hesaplanıyor” ifadelerini kullandı.

haber-ici-3.jpg

EN DÜŞÜK HAC ÜCRETİ 6 BİN DOLAR

Hac ve umre fiyatlarının Diyanet İşleri Başkanlığı önderliğinde, Turizm Bakanlığı ve Seyahat Acenteleri Birliği yetkililerinin bulunduğu bir komite tarafından belirlendiğini vurgulayan Korkmaz, şunları söyledi:

“Hac ve Umre fiyatlarındaki esas belirleyici, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisidir. Bu senenin fiyatları da yine Diyanet tarafından belirlendi. Bu sene ekonomik paket olarak hac fiyatı 6 bin dolar olarak belli oldu. Otel ve odada ki kişi sayısı 3 ya da 2’ye düştüğünde ise bu fiyat biraz daha farklılaşıyor. 7 bin, 7 bin 500 dolara kadar yükseliyor. Tabi birde özel tiplerde otellere göre hac fiyatlandırması var. Bunun fiyatları da 10-12 bin dolar gibi farklılaşıyor.”

HAC ÇIKMAYAN VE UMREYE GİDECEK OLAN VATANDAŞLAR NE YAPACAK?

Hac kurasına katılıp ama kurada şansı gülmeyen vatandaşlardan bazıları umreye gitmeyi düşünmeye başladı. Umreye giymeye karar veren vatandaşların neler yapması gerektiğine de değinen Rasim Korkmaz, “Bir vatandaş, umreye gitmeye niyetlendi diyelim; tercihi Diyanet ise eğer müftülüğe gitmesi gerekir. Eğer özel acente ise çoğu zaman bir tanıdığın referansı ile bilindik şirkete gitmelidir. Daha sonra pasaport müracaatını yapmalıdır. Ardından acente kişiye bir program verir. Diyanet veya özel şirket örneğin, Recep, Şaban, Ramazan ayı veya Şevval’de diyor 15,20 ya da 25 günlük programlar sunuyor. Ücretini ona göre temin ediyor. Daha sonra gidecek olan vatandaş ücretini yatırarak gitmeye aday kesin listelere giriyor” dedi.

haber-ici-4.jpg

2023 YILI UMRE FİYATLARI NE KADAR?

Umre fiyatlandırmasının kalınan otel ve odalara göre şekillendiğini vurgulayan Rasim Korkmaz, “Umre fiyatları kalınan otelin kalitesi ve programın uzunluğu ya da kısalığı yani gününe göre belirleniyor” diye konuştu. Korkmaz, ayrıca Diyanet ve özel şirketler arasında eskisi gibi fiyat farklılıklarının olmadığını söyleyerek, bazı programlarda Diyanet’in bazı programlarda ise özel seyahat acentelerinin fiyatlarının diğerine göre pahalı olduğunu hatırlattı. Fiyatlar hakkında da bilgi veren Rasim Korkmaz, 2023 yılı Umre fiyatlandırmaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomik otel dediğimiz servisli otellerde en ucuz umre şu anda bin 200 dolardan başlıyor. Ekonomik boy umreler bin 300, bin 400 dolara kadar yükseliyor. Yakın yani yürüme mesafesindeki otellerde ise fiyat bin 500, bin 600 veya bin 700 dolar oluyor. Dört ya da beş yıldızlı otellere geçtiğimiz zaman 15 günlük umre programlarında fiyat 2 bin ile 3 bin dolar arasında değişiyor. Tabi ki bu programlar ve fiyatlar Ramazan dışında geçerli. Ramazan da bu fiyatlar neredeyse yüzde 50 yüzde 60 yükseliyor.”

haber-ici-5.jpg

ORGANİZASYONLAR NEDEN DOLARLA?

Yetkili isim Rasim Korkmaz’a sorduğumuz neden dolar ile sorusu üzerine, Korkmaz şunlara değindi: “Burada maalesef bizim yapabileceğimiz herhangi bir şey olmuyor. Yani bizim elimizde olan bir şey değil. Örnek vererek anlatayım: Uçak bileti alacağız, bilet dolarla satılıyor. Arabistan’da otelde kalacaksınız. Riyal olarak ödeniyor. Ancak, dolar karşılığı hesaplanarak parayı riyal olarak temin ediyorlar. Her şey dolar ile olunca, mecburen organizasyonu dolar olarak hazırlamak sorunda kalıyorsunuz.”

haber-ici-6.jpg

SAHTEKÂRLIĞA KARŞI DİKKAT!

Umre seyahatlarında özel şirket veya acente kullanacak vatandaşlara uyarılarda bulunan Rasim Korkmaz, bu konuda da önemli bilgiler paylaştı. Korkmaz, “Özel acente ile gitmek isteyen bir vatandaş öncelikli olarak acentenin umre yapmaya yetkili olup olmadığını araştırması gerekir. Günümüzde teknoloji ilerledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı arayıp sorarak ya da internetten bu durumu öğrenebilmek mümkündür. Kişilerin yapması gereken şey; arayıp, benim tercihimi acente olarak belirledim. Şu acente sizin sisteminizde kayıtlı mı? Yetki sahibi mi? Diye sormasıdır. Kayıt yoksa der ki, öyle bir kaydımız yok, dikkatli olun diye uyarır.

Buna ek olarak, kişiler yüzde yüz güvenmedikleri isimlerin referansını araştırsınlar. Hemen güvenmesinler. Diyanete kayıtlı mı? Veya Turizm Bakanlığı’nda yetkili acente mi? Bunu araştırsınlar. Yoksa herhangi ters bir durumda yatırdıkları parayı geri almakta oldukça zorluk çekerler. Diyelim ki yetkili bir acente de sıkıntılar yaşandı. Acente yetkili olduğu için bu duruma Diyanet İşleri Başkanlığı el koyar. Kendisi yetki verdiği için özel şirkete, kişinin mağduriyetini de kendi giderir” diyerek insanları herhangi bir sahtekârlığa karşı uyardı.

haber-ici-7.jpg

ARABİSTAN’DAN MI TÜRKİYE’DEN Mİ?

Hacca ya da Umreye giden birileri olduğunda davetler verilir. Yemekler hazırlanır, yemekler yedirilir. Misafir gelir, misafirliğe gidilir. Bunlar için davetliler ya da ziyaretçiler için hacca ya da umreye giden vatandaşlar hediyelik eşyalar satın alır. Kimi zaman seccade kimi zaman tesbih olan bu hediyelikler bazen de yüzük oluyor. Çocuklara oyuncaklar yaşlılara takke olarak alınan hediyelerin nereden alındığı ise hep merak konusu olmuştur. Umreye veya hacca gidecek olan vatandaşlar için tavsiye niteliğinde konuşan Rasim Korkmaz, şöyle konuştu:

“Şimdiki fiyatlar ile pandemi öncesi dönem fiyatları arasında gerçekten büyük farklılıklar var. Örnek vererek söyleyeyim; önceden biz şirket olarak katılım sağlayanlara seccade alıyorduk. Gruplara veriyorduk. 2016 senesinde, o zaman dolar 4-5 lira civarındaydı. Seccadenin tanesini yanılmıyorsan 1 buçuk dolara almıştım. Şimdi bir buçuk dolardan en ucuz seccade 30 lira. Neredeyse imkânsız yani.

Alışveriş kısmına gelecek olursak kesinlikle buradan almak şu anda çok daha mantıklı. Oradan almak fiyat olarak çok yükseğe geliyor. Malum, paramızın değeri dolar karşısında çok düştü. Burada yapılan alışverişler çok daha ekonomik olur. Örneğin buradan 500 dolarlık bir alışverişte 100 parça alıyorsak orada 50 parça anca alabiliriz. Üstelik oradan alma gibi bir zorunluluk şöyle yok: Orada satılan seccadeler, tesbihler ve çeşitli ürünler zaten Türkiye’de üretiliyor. Ha buradan ha buradan, bir farkı yok. Ancak mesela oradan hurma alınabilir. Hurma halen hesaplı durumdadır. Orada hurmanın kilosunu Türk parası ile 150 liraya alabiliyorsunuz. Kısacası zemzem ve hurmaları oradan, geri kalan her şey buradan alınmasını tavsiye ediyorum.”

Bu sözlerinin yanında yapılan alışverişlerin umre ya da hac fiyatlarının içinde olup olmadığına da açıklık getiren Rasim Korkmaz, bütün bu harcamaların hepsinin özel harcamalar olduğunu belirtti. Diyanet veya özel şirketlerin, fiyatın içerisinde sadece katılım sağlayan vatandaşlara 5’er litre zemzem hediye edildiğini duyurdu.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.