Gelişmiş yapay zeka ile donatılmış robotlar bitkileri yetiştirebilir

Gelişmiş yapay zeka ile donatılmış robotlar bitkileri yetiştirebilir

Robot bahçıvanlar, yeşil alanlarımızı yetiştirme ve koruma şeklimize bir güncelleme getiriyor. Gelişmiş yapay zekâ ve en son teknoloji ile donatılmış robotik asistanlarda, bahçe ve peyzaj görevlerinde başarılı sonuçlar veriyor.

Bahçelerde ve parklarda insanlara yardımcı olarak tasarlanan robot bahçıvanlar ekim, sulama, yabani otları temizleme ve hatta haşere kontrolü gibi görevler de yapabiliyor. Üretilen bu robotlar sayesinde insan hayatında zamandan ve emekten tasarruf edilmesi planlanıyor.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Vesscoding şirket yöneticisi ve yapay zekâ destekli dijital pazarlama uzmanı Vesim Parlar, ‘’Daha önce yaptığım konuşmalar, röportajlarda belirttiğim gibi yapay zekâ insan hayatını kolaylaştıran bir teknoloji. Gelişmeleri takip ettiğimizde yeni teknolojilerle karşılaşıyoruz. Tarımda, küçük bahçe işlerinde kontrolü tamamen değil de insanlara yardımcı olacak şekilde bu makinelere bırakabiliriz. Filmlerde gördüğümüz karanlık sahneler korkularımızın bir tezahürü. Korkmak değil de bu yeni teknolojiler karşısında irkiliyoruz diyebilirim’’ ifadelerinde bulundu.

1.jpg

BİTKİLERİ YETİŞTİREBİLİRLER

Yapay zeka destekli robot bahçıvanlar, toprak koşullarını analiz etmelerine, bitki sağlığını izlemelerine ve zararlıları veya hastalıkları tespit etmelerine olanak tanıyan bir dizi sensor ve kamera ile donatılıyor diyen Parlar, ‘’Bu veriler daha sonra akıllı algoritmaları tarafından işlenerek bilinçli kararlar vermelerine ve görevleri buna göre yürütmelerine olanak tanır. Bu robotlar, bahçe alanlarında otonom olarak gezinebilir, belirli bitkileri tanımlayabilir ve onlara ihtiyaç duydukları gerekli bakımı sağlayabilirler’’ dedi.
Robot bahçıvanların önemli avantajlarına da değinen Parlar,

‘’Yorulmadan ve tutarlı bir şekilde çalışabilirler. Molaya ihtiyaç duyan veya sınırlı çalışma saatleri olan insanların aksine, bu robotlar günün her saati çalışarak bahçelerin her zaman bakım yapılmasını sağlayabilir. Bu durum sürekli izleme ve bakım, daha sağlıklı bitkilere ve daha verimli kaynak yönetimine katkıda bulunur. Üstelik robot bahçıvanlar çevre dostudur diyebiliriz. Bitkilere tam olarak ihtiyaçlarına göre su vererek su kullanımını optimize ederler ve su israfını azaltırlar. Ek olarak, zararlıları veya hastalıkları erken teşhis etme ve tedavi etme yetenekleri, zararlı kimyasal müdahalelere olan ihtiyacı en aza indirerek insanları doğal ve sürdürülebilir bahçecilik uygulamalarını teşvik edebilirler’’ şeklinde konuştu.

2.jpg

BELEDİYE ÇALIŞANLARINA YARDIMCI OLABİLİR

‘’Robot bahçıvanların entegrasyonu teknolojide önemli bir ilerlemeyi temsil etse de, bunların tamamen insan gücünün yerini almaması gerekiyor’’ diyen Parlar, ‘’Bunun yerine tekrarlayan görevlerde yardım sağlayarak örneğin belediyelerde çalışan peyzaj işçilerine yeni fikirler sunmak, tasarıma ve genel bahçe yönetimine odaklanmalarını sağlamak gibi faydaları olabilir. Sürdürülebilir ve verimli bahçıvanlık uygulamaları var oldukça yeni teknolojilere talep artmaya devam edecektir.

Robot bahçıvanların kullanımının artacağını düşünüyorum. Belediyeler, peyzaj şirketleri ve hatta bireysel bahçe meraklıları, yeşil alanlarını korumak ve geliştirmek için bu teknolojiyi yavaş yavaş kabul edecektir. Robot bahçıvanların yükselişi, en iyi insan uzmanlığı ile teknolojik yeniliği birleştiren bahçecilikte yeni bir çağı bize işaret ediyor olabilir. Hassasiyetleri, verimlilikleri ve kaynak kullanımını optimize etme yetenekleriyle bu yapay zekâ destekli asistanlar, gelecek için daha çevreci, daha sürdürülebilir ortamlar hazırlamamıza yardımcı olabilir. Etik değerlerin ve insan kontrolü dışına çıkılmadıkça faydalarını göreceğiz’’ diyerek cümlelerine son verdi.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum