Geleceğin iş gücü: Yapay zekâ teknolojisi

Geleceğin iş gücü: Yapay zekâ teknolojisi

Tüketicileri yapay zekânın tehlikeli yönlerinden korumayı hedefleyen ‘Avrupa Birliği Yapay Zekâ Yasası’ onaylandı. Mevzuatta, uygulamaların tehlikeli olabileceği durumlarda birtakım müdahale ve kısıtlama yollarına gidileceği maddelerini içeriyor.

Son bir yılın belki de en çok konuşulan teknolojik gelişmesi olan yapay zekânın kötü amaçlar için kullanılabileceği; demokrasiyi altüst edebileceği ve insanlarda yanlış bilgilendirmeye yol açabileceği ve özel hayatın istismarı endişesiyle AB, çalışmalar yürüten diğer hükümetlerden çok daha aceleci bir tutum sergiliyor.

Yeni yasaya göre, seçim sonuçlarını etkilemek için seçmenleri yönlendirebilecek araçlar veya insanların sosyal ağlardaki paylaşımları, hangi gönderileri, fotoğrafları ve videoları görecekleri konusunda öneride bulunan tavsiye algoritmaları gibi insanları rızaları dışında yönlendiren teknolojiler de sınırlandırılacak.
Vesscoding şirket yöneticisi ve yapay zekâ destekli dijital pazarlama uzmanı Vesim Parlar konuyla alakalı gazetemize şu bilgileri verdi:

‘’Aslında bakacak olursak teknolojinin çok hızlı geliştiğini son 5 senedir görmekteyiz. Yapay zekânın da bu kadar hızlı gelişmesinin olasılığı çok yüksekti. Çok değil 1-2 sene öncesinde de bazı teknoloji firmalarının yaptığı çalışmalarının hızlı gelişmesinden kaynaklı durdurulduğunu görmüştük. Bazı kurumlar şimdiden yapay zekâ kullanımına kısıtlamalar getirmeye başladı ve geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu yapay zekâ tasarısını kabul etti. Kişisel hak ihlallerinin önüne geçilebilecek dikkate değer bir çalışma.’’

vvv.jpgvvv.jpg

ARTILARI VE EKSİLERİ VAR

Yapay zekanın olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendiren Parlar, açıklamalarına şöyle devam etti: ‘’Yapay zeka bir tehdit mi? Bazı durumlar için evet bazı durumlar için ise hayır ama günümüze uyarlanınca aslında tehdit unsuru biraz daha fazla görülebilmektedir. Artıları ve eksileri var. Evet, birçok açıdan işimizi kolaylaştıran bir teknoloji ama biraz ileri görüşlü bakarsak bir kısıtlama veya engel insan hayatını her anlamda tehdit eden teknolojiden bahsediyoruz. Şu anda web tabanlı birçok görevi üstlenebilen bir teknoloji web sitesi yap diyorsunuz dakikalar içerisinde web siteniz hazır. Bana bir içerik oluştur diyorsunuz dakikalar içerisinde içeriğiniz hazır. Size sadece uygun stratejilerle bu içerikleri uygun ortamlarda paylaşmak kalıyor. Ama bunu da yakın bir zamanda kendisi yapacak gibi görünüyor. Belki de yapmaya başlamıştır.’’

y4.jpg

KONTROL EDİLİRSE FAYDALI

Yapay zekâ teknolojisi bazı meslek grupları için şu anda çok büyük bir avantaj diyen Parlar, bu avantajın nedenlerini ise şöyle sıraladı: ‘’Çok basit bir şekilde özetleyecek olursam çok basit fiyatlandırmalara yarım insan çalıştırıyorsunuz. Sizin takıldığınız noktalarda size anında yardımcı olabiliyor. Neden yarım insan dediğimi de açıklamak isterim; Yapay zekâ hala geliştirilme aşamasında olduğundan dolayı bazı cevapları ve içerikleri anlamsız olabiliyor. Önümüzde ki tahmini 15 sene boyunca sizin en iyi yardımcınız bir yapay zekâ olabilir fakat bizler yapay zekânın en iyi yardımcıları da olabiliriz. Aslında felsefi olarak da düşünürsek insanın eşyaya değil de eşyanın insana hizmet etmesini bekleriz. Aynı mantık burada da var. Biz yapay zekâyı kontrol edebilirsek birçok faydasını göreceğiz.’’

y11.jpg

BİRÇOK ÇALIŞMA ALANI ETKİLENECEK

Yapay zekâ teknolojilerinin birçok alanda etki gösterecek diyen Parlar, ‘’Bu alanlardan muhtemelen yapay zekâ destekli robotlar ile birlikte üretim sektörü en başta etkilenecek diye öngörüyorum. Uzmanların öngörüsü de bu yönde. Ayrıca, güvenlik, finans, , sağlık, tarım, ulaşım hukuk ve eğitim gibi birçok sektörde de bu etkilerden nasibini alacak. Yapay zekâ teknolojileri, birçok sektörde iş verimliliğin artırılması ve karar verme süreçlerinin iyileştirilmesi bakımından büyük önem kazanacaktır. Bu iyileşmelerle birlikte insanlara ihtiyaç kalmayabilir ve ya insan aklı kontrol mekanizması olarak kullanılır. Belki de bu teknoloji bizlere yeni iş alanları açabilir’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.