Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu? Evim Deprem Riski Taşıyor Mu?

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu? Evim Deprem Riski Taşıyor Mu?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından vatandaşlar tarafından ‘evimin altından fay hattı geçiyor mu?’ sorusu merak edilen konulardan oldu. Peki hangi kurum sayfaları üzerinden bu aramalar yapılabilecek?

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu? Fay Hattı Geçiyor Mu? Evim Deprem Riski Taşıyor Mu? Evim deprem bölgesinde mi? Evim fay hattı üzerinde mi? Bir tıkla öğrenebilirsiniz. İşte adresi:

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından vatandaşlar tarafından ‘evimin altından fay hattı geçiyor mu?’ sorusu merak edilen konulardan oldu. Peki hangi kurum sayfaları üzerinden bu aramalar yapılabilecek?

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

​Vatandaşlar yaşadıkları bölgenin veya konumun deprem bölgesinde olup olmadığı bilgisine kolayca erişebilecek. Bu arama e devlet üzerinden veya Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) resmi internet sitesi üzerinden de yapılabilecek.

Evim deprem bölgesinde mi, evim fay hattı üzerinde mi sorusunun cevabı için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz:

http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx

​E devlet üzerinden arama motoru kısmına Deprem Haritası Sorgulama yazarak ulaşabilirsiniz. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) sayfasında dirifayı seçtiğinizde harita oluşacaktır evinizin adresini yazabilirsiniz. Haritanın oluşması belli bir süre almakta acele etmeyin.​

FAY NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Faylar, hareketin meydana geldiği yer kabuğundaki çatlaklardır. Bazen her iki taraftaki kayaların ani kaymasından enerji salındığında faylar hareket eder. Depremlerin çoğu levha sınırları boyunca meydana gelir, ancak levha içi fay alanları boyunca levhaların ortasında da meydana gelebilirler.

-Normal Fay: Bu, en yaygın fay türüdür. Eğimli bir kırılma düzleminin üzerindeki kaya, kırığın diğer tarafındaki kaya boyunca kayarak aşağı doğru hareket ettiğinde oluşur. Normal faylar genellikle yeni kabuğun oluştuğu okyanus altı gibi farklı levha sınırları boyunca bulunur. Uzun, derin vadiler de normal faylanmanın sonucu olabilir.

-Ters veya Bindirme Fayları: Normal bir fayın tam tersi olarak, eğimli bir fay düzleminin “yukarı” tarafındaki kayaların diğer taraftaki kayaların üzerine yükselmesiyle ters fay oluşur. Ters faylar genellikle yakınsak levha sınırları boyunca oluşur.

-Doğrultu Atımlı Faylar: Bazen yanal fay olarak adlandırılan bu tip, dikey (veya neredeyse dikey) bir kırığın her iki tarafındaki kaya bloklarının birbirini geçmesiyle oluşur. Bu faylar, hareketin hangi yöne gittiğine bağlı olarak sağ yanal veya sol yanal veya sol yanal olarak tanımlanır.

gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.