Eşek, at ve deve sütüne büyük rağbet: Talebe yetişemiyorum

Eşek, at ve deve sütüne büyük rağbet: Talebe yetişemiyorum

Antalyalı Mehmet Ali Yalçın’ın eşek, at ve develerinden elde ettiği sütler büyük rağbet görüyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği belirtilen eşek, at ve deve sütünün litresi 300 TL ama kapış kapış satılıyor…

Eşek, at ve deve sütüyle ilgili artan talepler ve farkındalık, bu özel ürünün Türkiye'deki üretim ve tüketim potansiyeli hakkında çiftlik sahibi Mehmet Ali Yalçın’la konuştuk. Yalçın at sütü, deve sütü ve eşek sütü satışlarında talebi karşılayamadıklarını, kilosunun ise 300 liradan alıcı bulduğunu aktardı. Mehmet Ali Yalçın, aile çiftlikleriyle bu hayvanların sütlerine olan yüksek talebi karşılamaya çalışıyor.

esek-sutu-3.jpg

AİLE ÇİFTLİKLERİYLE YÜKSEK TALEPLERE YETİŞEMİYOR

Antalya, Ankara ve İstanbul'da kurduğu aile çiftlikleriyle eşek sütü üretimine yoğunlaşan girişimci Mehmet Ali Yalçın, Türkiye genelindeki yüksek talepleri başarıyla karşılıyor. Aile çiftliklerinde özenle yetiştirilen eşekler, at ve develerle birlikte bakımı sağlanarak yüksek kalitede süt elde ediliyor. Yalçın,” Antalya’da bulunan çiftliğimde 120 eşeğim, 32 atım ve 16 devem var. Eşek sütünde günlük üretim 70 litre, deve sütünden günlük 24 litre verim alabiliyoruz. At sütünden ise 32 attan 20 litre süt alabiliyoruz” diye konuştu.

EŞEK SÜTÜNÜN SAĞLIK FAYDALARI VE ARTAN TALEPLER

Eşek sütü, sağlık açısından birçok faydasıyla dikkat çekiyor ve özellikle şek sütünün astım, kronik bronşit, kanser, siroz, ateş düşürücü, balgam sökme gibi birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle çoğu insan tarafından tercih ediliyor. Mehmet Ali Yalçın, koronavirüs salgını sonrası eşek sütüne olan talebin arttığını belirtirken koronavirüs sonrası ise taleplerin aynı şekilde olduğunu ve yetişemediklerini kaydetti.

esek-sutu-2.jpg

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA EŞEK SÜTÜNE OLAN İLGİDEKİ ARTIŞ

Mehmet Ali Yalçın, “Eşek sütünün sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Özellikle Almanya, İngiltere ve Çin gibi ülkelerden de eşek sütü talepleri geliyor. Ancak günlük üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle bu talepleri karşılamak mümkün olmuyor. Türkiye'nin her bölgesinden ise eşek sütüne olan talebin sürekli olarak geliyor” ifadelerine yer verdi.

EŞEK SÜTÜ ÜRETİMİYLE SAĞLIK VE GÜZELLİK SEKTÖRÜNDE YENİ İMKANLAR

Mehmet Ali Yalçın, eşek sütünü 330 miligramlık şişelerde satarak sağlık ve güzellik sektöründe yeni bir alternatif sunuyor. Ayrıca, sütün yanı sıra sabun ve krem gibi ürünler de üretiyor. Bu ürünler, doğal içeriği ve sağlık faydalarıyla tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Eşek sütü üretimi, bu sektörlerde yeni iş fırsatları yaratırken, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomisine de katkı sağlıyor.

esek-sutu-5.jpg

YALÇIN'IN BAŞARISI VE EŞEK SÜTÜNÜN EKONOMİYE KATKISI

Mehmet Ali Yalçın'ın aile çiftlikleri aracılığıyla üreterek Türkiye geneline yaydığı eşek sütü, hem sağlık açısından değerli bir alternatif sunuyor hem de yerel ekonomiye katkı sağlıyor. Eşek sütünün artan talepleri, üretim ve tüketim potansiyelini güçlendiriyor. Yalçın'ın başarısı, diğer girişimcilere örnek olurken, eşek sütü sektöründe yeni iş fırsatları ortaya çıkmasına da vesile oluyor.

DEVE SÜTÜNÜN BİLİNMEYEN FAYDASI

Deve sütünün araştırmalar kapsamında otizme iyi geldiğini söyleyen Yalçın faydalarını şu şekilde sıraladı:

“Deve sütü otizme, şeker hastalığına iyi geliyor. Aydın Menderes Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar kapsamında deve sütünün otizme iyi geldiği kanıtlandı. Bunu duyan insanlar yoğun taleple bize başvuruyorlar. Sindirim sistemine destekliyor, bağışıklık sistemini destekliyor, cilt sağlığını koruyor ve zengin besin değeri içeriyor.”

Deve için kurbanlık, adaklık talepleri olduğunu da söyleyen Mehmet Ali Yalçın, “Adaklık ve kurbanlık olarak da deve satışlarımız bulunuyor ve fiyatı 150 bin ile 160 bin lira arasında değişiyor. Deve etinin faydaları ise besin değeri oldukça yüksektir. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur ve var olan kanser hücrelerinin yayılmasını engeller. Sedef hastalığı, şeker hastalığı, egzama ve tansiyon hastalığının da tedavisinde kullanılmaktadır” dedi.

deve.jpg

DEVE SÜTÜNÜN OTİZMDE ETKİLİ OLDUĞU BİLİNİYOR

Yalçın, ”Deve sütü, otistik çocuklarda olumlu etkilere sahip olabilir. Aydın Menderes Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, deve sütünün otistik çocuklarda stresi azalttığını ve iyileşmeye yardımcı olduğunu gösterdi. Araştırmada, otistik çocuklara deve sütü verilmeden önce ve deve sütünün tüketildikten sonra 2 hafta sonra ölçümler yapılmıştır. Sonuçlar, deve sütü tüketiminin vücuttaki bazı maddelerin seviyelerini artırdığını göstermiştir. Bu da stresin azaldığını ve otizm belirtilerinde iyileşme olduğunu gösterdi” ifadelerine yer vererek konuşmasını sonlandırdı.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.