Engelliler Konfederasyonu öğrencilerle buluştu
Engelliler Konfederasyonu, üç yıldır sürdürdüğü ‘Engelli Üniversite Öğrencilerinin Savunuculuk ve Katılım Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’ ile öğrencileri bir araya getirdi.
Engelliler Konfederasyonu, üniversite okuyan engelli öğrencilerin sorunlarına dikkat çekmek adına üç yıldır ‘Engelli Üniversite Öğrencilerinin Savunuculuk ve Katılım Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’ projesi gerçekleştiriyor. Gazetemize özel açıklamalar yapan proje sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı İrem Coşan Suyalızan, “Engelliler Konfederasyonu’nun ‘Engelli Üniversite Öğrencilerinin Savunuculuk ve Katılım Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’ adı ile yürüttüğü projede engelli ve engelli olmayan öğrencileri bir araya getiriyoruz. 2020 yılında başlayan proje 2023 Haziran ayına kadar devem edecek. Bu proje kapsamında üniversite öğrencilerinin katılımı ile dört çalıştay yapıldı” dedi.
“50 BİN ENGELLİ ÖĞRENCİ VAR”
“Öğrenciler ve STK temsilcilerini bir araya getirdik” diyen Yalazan, “Üniversitedeki engelli öğrencilerin sorunlarını konuştuk. Proje ile amacımız üniversite öğrencilerinin engellilerin sorunları konusunda farkındalıklarının artmasını sağlamak oldu. Aynı zamanda proje ile engelli öğrencilerin üniversitelerde güçlenmesi ve kendi haklarının arayabilecek derecede bilgilenmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Şu an ülkemizde YÖK’ün verilerine göre 50 bin civarında engelli öğrenci öğretim görüyor. Bunların 5 bin kadarı örgün öğretimde eğitim alıyor. Engelli öğrencilerin okullardaki sorunları toplumun diğer kesimlerinde yaşadıkları sorunlardan farklı bir sorunu yok. Bunun yanı sıra birde eğitim anlamında sorunlar yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.
“ERİŞİLEBİLİRLİK İSTİYORLAR”
Yalazan, “Engellilere uygun eğitim materyallerine ulaşamama gibi sorunlar yaşıyorlar. Aslında üniversitelerde engelli öğrenci birimleri var. Biz konfederasyon olarak onlarla da bağlantıya geçerek iş birliği yapıyoruz. Çalışmalarımız da okul yönetimlerinden ve öğretim görevlilerinden de destek aldık. Üniversitelerde okuyan engelli öğrencilerinin ihtiyaç analizlerini yaptık. En büyük sorunları kendilerine uygun eğitim araç ve gereçlerine ulaşmakta zorluk yaşıyorlar. Gerekli teknolojileri kullanmakta güçlük çekiyorlar. Engelli öğrenciler üniversite ortamının erişile bilir olmasını istiyorlar. Binaların, dersliklerin, kantinin kendilerinin de rahatlıkla kullanabilecekleri şekilde olmasını istiyorlar. Bu konularda üniversitelerinde çabaları var diyebiliriz” şeklinde konuştu.
“ÇALIŞMA ÖZGÜVENLERİNİ ARTIRDI”
Proje sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı İrem Coşan Yalazan, “Projemizin öğrencilerimize kattığı en önemli değerlerden birisi, engelli ve engelli olmayan öğrencilerin bir araya gelip konuşmaları çok önemli bir farkındalık oldu. STK'larda engelliler nasıl görülüyor. Toplumun içinde ne kadar yer alabiliyorlar gibi konuları konuşarak çözüm yolları arandı. Projeye katılan engelli öğrenciler çalışmalardan sonra özgüvenleri artarak sorunlarını dile getirmeye başladı” dedi.
Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.