Engelli bireyler turizmcilerden destek bekliyor

Engelli bireyler turizmcilerden destek bekliyor

Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş gazetemize konuştu. Aydoğmuş engelli bireyler için Turizm sektöründe yenilikler yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kurum olarak faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, “Biz bugüne kadar yaptığımız etkinliklerde çeşitli yerlere, kültürel geziler yaptık, azı üniversitelerde seminerler yaptık bunun gibi çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

ENGELLİ BİREYLER DE KÜLTÜRE ERİŞEBİLMELİ

Aydoğmuş engelli bireylerin sosyalleşmesine olanak sağlanması konusunda çalışmalar yapılmalı diyerek, Herkes İçin Turizm Derneği’nin farkındalık çalışmaları yaptığını söyleyerek konuşmasına şunları ekledi :

Engelli bireyler tarafında da güçlenmelerini sağlayıp toplumsal yaşama katılma isteklerini arttırıyoruz. Kültürel bilgiye erişmelerini sağlıyoruz. Aslında bir başka deyişle de kültürel bilginin engellilere ulaşmasını sağlayıp engelli bireylerin kültüre erişme haklarını sağlıyoruz.Engellilere uygun tatil projesi Bergama'da nefese erişilebilir projesi. Bunları artık mayıs, haziran gibi bitireceğiz. Engelli gençlerin kamp yapabilmesiyle ilgili öncelikle ona fon bulup daha sonraki süreçte sürdürülebilir bir planlama yapıp uzun yıllara yayılan bir proje düşünüyoruz.”

11-006.jpg

ERİŞİLEBİLİR TURİZM KAVRAMI GENİŞLETİLMELİ

Engelli turizmi diye bir kavramın olmadığını erişilebilir turizm kavramının olduğuna dikkat çekerek, “Engelli turizmi diye aslında bir kavram doğrudan yok. Ya da engelli dostu turizm diye de aslında kavram yok. Kavram ‘erişilebilir turizm’ ama Türkiye'deki çevirilerden kaynaklı ya da nitelemeden kaynaklı biz böyle ortaya koyuyoruz” dedi.

Turizmle ilgili çalışmalar yaptıklarını aktaran Aydoğmuş, “Turizmin aslında gelişiminden ziyade bizim odak noktamız turizmin bugüne kadar ihmal edilen kısmı engellilerin turizmden faydalanmasını sağlamak üzerine çalışmalar yürütüyoruz ve projelerimiz buna yönelik. Engelli bireylerin kültürel yaşama, antik kentlere, müzelere erişimiyle ilgili kültür gezileri yapıyoruz. en son aşamada otellerle ilgili engelliye uygun tatil tatil diye bir proje yürütüyoruz” diye konuştu.

BAĞIŞLARI KABUL EDİYORUZ

Derneğin çalışmalarını devam ettirmesi için bağış aldıklarını söyleyen Aydoğmuş, “Kültürel gezilere katılan arkadaşların kendi masraflarını üstlenmesiyle çalışmalar yürütüyoruz. Bununla birlikte de işte belediyelerden araç desteği, turist rehberi desteği gibi destekler alıyoruz. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden onun haricinde de şu anda çok böyle kamusal bir kaynaktan da faydalandığımız söylenemez. Daha çok projelerle yol almaya çalışıyoruz. Yaptığımız etkinlikleri katılımcıların kendi masraflarını karşılamasıyla derneği sürdürmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

2-001.jpg

ENGELLİLER DE TATİL YAPABİLİR

Aydoğmuş engellilerin tatil yapmasının önündeki engellere dikkat çekerek konuşmasında şunlara yer verdi:

“Turizm hizmeti sağlayanlar engelliler tarafında engellilere karşı çok ön yargılılar, “onu yapamaz, bunu yapamaz” noktasında. İkincisi de fiziki altyapıyı oluşturmak gerekiyor. Yani engelli bireylerin o hizmetlerin sağlandığı alanlara ya da bölgelere ulaşabilmesini sağlamak gerekiyor. Bir de kamusal kaynakların bu yönde engelleri destekleyici bütçeler oluşturulması gerekiyor. İnsan kaynağının yetiştirilmesi sağlanarak insanların yetiştirilmesi ikincisi de fiziki altyapının buna uygun hale getirilmesi gerekiyor. İnsan kaynağını yetiştirme derken de bizim özel engelliler için bir işte dalgıcın yetiştirilmesinden bahsetmiyoruz ya da paraşüt pilotunun yetiştirilmesinden bahsetmiyoruz. Mevcut pilotların engellere yönelik eğitim verilerek de bu sağlanabilir.”

ENGELLİ TURİZM KILAVUZU NEDİR?

Ali Aydoğmuş, “Engelli seyahat kılavuzu projemizde aslında bir bilgi paketi oluşturma gibi bir şey düşünebiliriz. Burada her bir engelli grubunun ayrı ayrı kendi deneyimlerinden yola çıkılarak yazılmıştır o metinler. Bunun yanı sıra engelli seyahat eden engellerin engelli haklarına ilişkin bir bölüm verdik. Bir de bizim bu projemizin ortaklarından biri de Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın mavi bayrağıydı. Mavi bayraklı plajların bir kısmında engellilerle ilgili düzenlemeler vardı. Biz o düzenlemesi olan engellilerle ilgili düzenlemesi olan otelleri de seçtik ve bu kılavuza yerleştirdik. Projenin özü bol ve zaten tatile uygun projemizde aslında bu kılavuz projesindeki engelli bireylerin görüşlerinden yola çıkarak hazırladığımız bir proje. Biraz önce dediğim gibi bizim projelerimiz daha çok kendi bir önceki projemizin sorunu olarak tanımladığı bir şeyi çözüme kavuşturmak üzerine odaklandığımız çalışmalardır” dedi.

3-001.jpg

TURİZMCİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Turizmcilerden destek beklediklerini belirten Ali Aydoğmuş, “İlk önce beklentimiz aslında farkındalıklarının oluşması ve biz burada sadece onlardan şunu beklemiyoruz. Farkındalık oluşsun deyip oturup beklemiyoruz. Biz aslında onlarla birlikte yol almak istiyoruz. Yani iş birliği yapmak istiyoruz ve doğru argümanlarla yola devam edelim istiyoruz” dedi.

Herkes İçin Turizm Derneği’nde daha çok görme engelli bireylerin ağırlıklı olduğunu söyleyen Aydoğmuş, “İşitme engelliler de seyahat etmeyi çok seviyorlar, zihinsel engelli bireyler gezmeyi seviyorlar, hareket etmeyi seviyorlar. O farklılıkları görmeyi seviyorlar. Şimdi ortopedik engellilerde tabii çevrenin fiziksel erişiminden en fazla etkilenen engel grubu ortopedik engeller. Dolayısıyla onları biz aslında çok fazla sokakta ya da turizmde göremiyor gibi olsak da onların da ben istemediğini düşünmüyorum. Bunun en temel bence kaynağı ön yargı, ikinci kaynak fırsat eşit şey fiziksel erişimden kaynaklı bir sıkıntı. Bunlar giderilirse birçoğu daha sonra çözülür diye düşünüyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.