Engelli anneleri maaşların yanı sıra emeklilik istiyor

Engelli anneleri maaşların yanı sıra emeklilik istiyor

Engelli bireylerin bakımını üstlenen anneler, çocuklarına verilen engelli maaşlarının yanı sıra emeklilik hakkına da kavuşmak istiyor.

Engelli bireylerin annelerinin ihtiyaçları doğrultusunda kurulan Engelli Anneleri Ve Gönüllüleri Derneği, partilere sundukları raporlarla engelli annelerine destek oluyor.

Çeşitli partilerden seçim sonrası için söz alan dernek başkanı Şenay Keçeci, ‘’Ülkemizde yaklaşık 600 bin engelli birey bulunmakta. Engelli bireylerin bakımlarının çoğunu maddi yetersizlikten dolayı anneleri karşılıyor. Engelli maaşı ile bir yere kadar idare edebilirler. Bizler engelli annelerinin emekli olabilmesi için mücadele ediyoruz.’’ ifadelerinde bulundu.

f1.jpg

ANNELERİN SOSYALLEŞMESİNİ İSTİYORUZ

Engelli çocuklarına bakmakla yükümlü olan anneler çocuklarından bağımsız hareket edemiyor şeklinde konuşan Keçeci, ‘’Kuruluş amaçlarımızın başında gelen engelli annelerinin sosyalleşebilmesi hem aile huzuru için hem de bir birey olan anneler için de önemli. Annelerin sosyalleşebilmesi için birtakım maddi olanakların da gerçekleşmesi gerekiyor. Engelli bireylere verilen maaşlar yetersiz kalıyor’’ dedi.

f4.jpg

KAMU VE ÖZELDEN MADDİ DESTEK ALMIYORUZ

Kamu ve özel kurumlardan destek almadıklarını aktaran Keçeci, ‘’ Avrupa birliği sivil düşün kampanyası bize destek oluyor. Yaptığımız çalıştaylarla tüm partilerin kadın kollarının, kadın STK’larının desteğini aldık. Yine çeşitli partilerden seçim sonrası için emeklilik konusu üzerine sözler aldık. Seçimden sonra derneğimizin adına bu konunun takipçisi olacağız. Üye sayımız fazla değil fakat yaptığımız çalıştaylarla farkındalık oluşturduğumuzu düşünüyorum.

f2.jpg

ANNELERİN YAŞADIĞI ZORLUKLAR

Anneler bakmakla yükümlü olduğu engelli bireylerle tek vücut şeklinde yaşamak zorunda diyen Keçeci, ‘’Anneler çocuğundan ayrı bir birey olarak düşünülmüyor. Sabah uyandığında yaşama çocuğuyla başlıyor. Çalışmak gibi bir durumları söz konusu olmuyor. Anne olmadan önce çalıştıkları işi de bırakmak zorunda kalıyorlar. Sosyal hayatlarından mahrum kalıyorlar. Alışveriş yapmaya dahi gidemiyorlar. Bunların yanı sıra yine bahsettiğimiz gibi verilen engelli maaşları yetmiyor. Çocukların vefat etmesi durumda çalışma yaşları geçmiş oluyor. Engelli maaşları da kesilince bu anneler maddi yönden sorunlar yaşıyor. Tam da burada emekli maaşına ihtiyaç doğuyor. Bizim çalıştaylarımız sonucunda partiler programlarına engelli annelerinin emekli olmasını içeren maddeler koydular. Bu işin çözüm yeri meclistir. Seçimlerden sonra da takipçisi olacağız’’ şeklinde konuştu.

f3.png

ENGELLİ DOĞUMLARA ÖNLEM ALINABİLİR

Engelli doğumların genetik, akraba evliliği, hamilelik sürecinde kullanılan ilaçlar vb. sebeplerinin olduğunu aktaran Keçeci, ‘’Engelli doğumlar için önlemler alınabilir. Bu önlemleri başta sağlık bakanlığı destekli tedaviler, doğum öncesi kan testleri, eşlerin ailelerindeki genetik hastalıkların öykülerinin öğrenilmesi gibi çalışmalarla en aza indirebiliriz. Ailelerin dini inancı nedeniyle kürtaja yaklaşmaması, çiftlerin duygusal düşünüp doğuma onay vermeleri, maddi imkânsızlıklardan çocuğun engelli doğacağının bilinmemesi engelli bireylerin doğumuna neden oluyor. Tabularımızı kenara bırakıp gerekli tedavileri olarak ve bireysel önlemlerimizi almamız gerekiyor’’ diyerek cümlelerini tamamladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.