“Endüstriyel yatırımcı Türkiye’den alım yapmıyor”

“Endüstriyel yatırımcı Türkiye’den alım yapmıyor”

Konoven Fırın Makinaları kurucu ortağı Ahmet Mürsel Doğan, dünyadaki reel enflasyonist ortam sebebiyle batı bloğundaki endüstriyel yatırımcının Türkiye’den alım yapmadığını söyledi.

Konoven Fırın Makinaları kurucu ortağı Ahmet Mürsel Doğan ile yaptığımız röportajın ikinci bölümü sizlerle. Doğan bu bölümde sektördeki yatırımcıların mevcut enflasyonist ortamdan dolayı ucuz pazarlara yöneldiğini söylerken, Türkiye’nin bu koşullarda tercih edilebilir bir konuma geldiğini şu sözlerle aktardı:

“Bizim sektörde büyük bir ekonomik daralma yok. Bizi neden tercih ediyorlar size söyleyeyim. Tercih ediyorlar çünkü ucuza geliyoruz. Dolar/Euro kuruna vurduğunda yaptığımız iş ucuza geliyor. Mesela bizim döner fırınımızı ele alalım. Onun liste fiyatı beş yüz bin Türk Lirası. Bunu Dolar/Euro’ya çevirmeye kalkalım, düşüyor. Şimdi sektör temsilcisi de diyor ki, ben bu ürünü Almanya’dan alsam şu kadar zarar ediyorum. Oysa Almanya’da satılan fiyatlar orası için yüksek değil. Garip bir alem bu, garip bir piyasa. Batı bloğundaki insanlar artık Türkiye’yi tercih etmemeye başladı. Çünkü Avrupa’da da reel bir enflasyonist ortam oluştu. Bizi gün itibariyle Afrika ülkeleri ve Arap ülkeleri tercih ediyor. Özellikle Afrika ülkeleri inanılmaz bir açık pazar konumunda. Sanayi anlamında gelişmişlik düşük buralarda, üretim kısıtlı. Yeni yeni piyasaya gözlerini açan bir bölge, arayış içerisindeler. Onlar da ürünleri Türkiye’den ucuza kapatabilir miyiz diye düşünüyorlar. Biliyorlar ki Almanya’dan, İtalya’dan uygun fiyata mal almaları mümkün değil. Biz de tabii ederinden düşük fiyatlara mal vermiyoruz, ülkemizi yedirmiyoruz, bayrağımıza laf getirmiyoruz. Üretiyoruz, gönderiyoruz ve bundan büyük keyif alıyoruz.“

EŞİMİZ DOSTUMUZ İLE İRTİBAT HALİNDEYİZ

Sektörde çevre faktörünün önemli olduğuna değinen Ahmet Mürsel Doğan insanlara iyi hizmet götürmenin kendilerini mutlu ettiğini şu ifadelerle aktardı:

“Biraz politikacı gibi konuşacağım ama biz genciz, güzeliz, dinamiğiz. Yolumuz uzun, çalışıyoruz, üretiyoruz. Eşimiz dostumuz çok mesela yan tarafta oturan ağabeyimin adı Kemal Özcan, Bolu’da kruvasan fabrikası var. Aynı zamanda bizim müşterimiz ve iş ortağımızdır. Hemen arkada dünyanın öbür ucundan kakao çekirdeği getiren beyefendi Sabancı Eğitim Enstitüsü’nde eğitim veren bir üstaddır. Ondan sonra meşhur Karali Çay’ın sahibi yanımızda, Murat Karali. Sürekli böyle eşimiz dostumuz ile irtibat halindeyiz, sevenimiz çok. İnsanlara iyi hizmet götürünce biz de mutlu oluyoruz. Güzel bir enerji var, güzel bir sinerji var.”

basliksiz-1.jpg

DEVLER AYNI ÇATININ ALTINDA

Yeni kurulan bir şirket olmalarına rağmen sektörün önemli temsilcilerini bir araya getirdiklerini söyleyen Doğan, “Kasım ayında İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde Gastromasa Fuarı’ndaydık. Bu sene Eylül ayında İstanbul’da olacağız yine. Önümüzdeki sene Nisan ayında IBAKTECH kapsamında İstanbul’a gideceğiz. Oraya 550 metrekare bir stand açacağız Allah izin verirse, yerimizi ayırttık. Yakında ödülleri toplamaya başlayacağız. Şirket daha çok yeni, 2022 Temmuz ayında kuruldu. Temmuz’dan bu yana 9-10 aylık bir firmayız. Fakat ekibimiz çok sağlam, Zorman Bey var mesela. Sektördeki büyük bir firmanın CEO’su olarak görev yapıyordu. Şimdi bizimle çalışıyor. Mehmet ustam başka bir firmanın 40 yıllık ustasıydı. Mehmet Bilici, Zorman Bayramoğlu ve bendeniz şimdi Konoven çatısı altındayız.” ifadelerini kullandı.

KON-OVEN KONYA FIRIN

Şirketin isim fikrinin merkezin kurulu olduğu bölgenin ve fırın kelimesinin İngilizce karşılığının birleşmesiyle oluştuğunu söyleyen Doğan, “Konoven’in isim düşüncesi nasıl oluştu onu da anlatayım. Konya merkezli bir firmayız, kon- buradan geliyor. Biliyorsunuz –oven İngilizce fırın demek. İkisini birleştirdik, Konoven markasını yarattık. Biz şirkete vizyoner bakıyoruz. Yani nasıl söylesem, Türkiye’ye bir armağan gözüyle bakıyoruz. Biz şu anda mesela ihracat yapıyoruz. Etiyopya, Almanya gibi ülkelere mallarımızı satıyoruz. Yeni yeni başladık ama etkili başladık. Gün geçtikçe büyüyoruz. Bir Arap ülkesi ile temas halindeyiz, bu durumlar bizi mutlu ediyor tabii. Ülkeye döviz sokuyoruz. Sektörün büyük başları günümüzde yoluna ihracat ile devam ediyor. Niye? Şöyle anlatayım size, Türkiye’de şu an reel anlamda enflasyon yüzde 70 civarında. Bu ne anlama geliyor? Normalde endüstriyel fırın sektörünün kompedanları İtalya, Almanya ve İsviçre’dedir. Bunlar çok büyük devler. Bu ülkelerin markaları sektörü tamamen domine ediyor, çok farklı bir alem anlayacağınız. Bu şirketler Milano’da bir fuar yaparlar. Makina satmazlar, kimin standı büyük onu tartışırlar (gülüyor). Böyle bir olay var.” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.