Emekliler intibak yasasının düzenlenmesini bekliyor
TÜED, Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu emeklilerin en büyük beklentisinin ‘intibak' yasasının düzenlenmesi olduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, “Beklediğimiz bayram ikramiyesi beklentisi çözüme ulaştı. İntibak düzenlemesi de hayata geçirilmeli” dedi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, emekli vatandaşların seçim öncesi hükümetten beklentilerini gazetemize anlattı. Gazetemize yaptığı özel açıklamalarda emeklilerin en büyük beklentilerinin ‘intibak’ yasasında yapılaması gereken düzenlemeler odluğunu dile getirdi. Yazıcıoğlu ayrıca emeklilerin bayram ikramiyelerindeki yapılan artışların sisteme bağlanmasını ve 65 yaş üstü emekli vatandaşlardan sağlıkta katkı payının alınmamasını talep etti.
“YASADA DÜZENLEME YAPILMALI”
TÜED Hukuk Danışmanı Yazıcıoğlu, “Emeklilerin en büyük beklentisi 2000 yılının sonrası intibaklarının yapılmasıdır. Hükümetimizce 2000 yılından öncesi emekliler için intibak düzenlemesi yapıldı. Ama 2000 yılının sonrasında emekli olan üyelerimizin intibak çalışması yapılmadı. Özellikle 2005 sonrası emekli vatandaşlarımızın hak kaybına neden oldu. Türkiye Emekliler Derneği olarak yıllardır bu düzenlemenin yapılması için mücadele verdik. Seçimden sonrada bu düzenleme için çalışmalara devam edeceğiz. Yıllardır beklediğimiz emeklilerin bayram ikramiyesi beklentisi çözüme ulaştı. Emekliler olarak intibak düzenlemesinde hayata geçmesini bekliyoruz. İntibak düzenlemesi ile emekli vatandaşlarımızın maaş farklarındaki eşitsizlik ortadan kalkmış olacak. Bugün hükümetin çalışmaları ile düşük maaş alan emekli vatandaşlarımızın maaşlarına düzenlemeler geldi. Söz konusu intibak yasası düzenlendiğinde zaten alt tabakadaki emekli maaşları düzenlenmiş olacak” ifadelerini kullandı.
“SİSTEMLİ ARTIŞ OLMALI”
Yazıcıoğlu, “Bayram ikramiyelerimiz ilk verilmeye başlandığında asgari ücrete yakın bir rakam veriliyordu. Yapılan düzenleme ile bin liralık ikramiye iki bine çıkarıldı. Önümüzdeki Kurban Bayramı’nda emekli ikramiyelerinin tekrar değerlendirileceğini düşünüyoruz. Biz emekliler olarak ikramiyelerimizin artışını bir sisteme oturtulmasını istiyoruz. Emekli ikramiyeleri SGK bütçesinden değil Hükümet bütçesinden veriliyor. Dolayısıyla emekli ikramiyeleri günün ve bütçenin şartlarına göre düzenleniyor. Biz emekliler olarak ikramiyelerimizin artışlarında sisteme oturtulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK KESİNTİLERİ KALDIRILMALI”
Yazıcıoğlu, emekli vatandaşların refah paylarının verilmesini ve bu hakkın sabitlenmesi gerektiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu ayrıca “Emekliler olarak sağlıkta katkı paylarının 65 yaş üzeri vatandaşlarımızdan alınmamasını talep ediyoruz. Çünkü bu yaşta hastaneye gitme oranları fazla olduğu için dolayısıyla uygulanan kesintiler emeklilerimizi mağdur ediyor. 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan bu payın kaldırılmasını talep ediyoruz” diyerek emekli aylıklarından yapılan sağlıkta katkı payı kesintilerine dikkat çekti.
“DESTEK BEKLİYORUZ”
Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu son olarak emekli vatandaşlarımızın sosyalleşmek adına yerel yönetimlerden destek beklediğini söyleyerek şu hususlara değindi; “Dernek olarak insan hakları gibi yaşlı hakları verilmesi konusunda Birleşmiş Milletler çalışmalarına destek veren tek dernek olduk. Dernek olarak yaşlı vatandaşlarımızın hakları için 13 yıldır çalışıyoruz. Bu haklardan birisi emekliliğe hazırlık gibi yasalar. Türkiye’nin tamamında yaşlılarımıza sağlanan ücretsiz şehir içi ulaşım hakkında dernek olarak büyük çalışmalarımız oldu. Bu gibi yaşlıların hakları adına çalışmalarımız var. Emeklilerimiz sosyalleşmesi için belediyelerimize çok iş düşüyor. Biz bu konuda belediyelerimizden destek bekliyoruz.”
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.