Elektrik tesisatında kaliteye dikkat

Elektrik tesisatında kaliteye dikkat

AFM Evrensel Elektrik yönetim kurulu başkanı Mustafa Oyanık elektrik tesisatlarında kaliteye dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta çeşitli illerde çıkan konut yangınları gözleri elektrik tesisatlarına çekti. Sitelerin çeyrek asırlık tecrübeli esnaflarından Mustafa Oyanık inşaat elektriğinde uyulması gereken hususları ve malzeme kalitesinde dikkat edilmesi gereken durumları anlattı. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Âdem Orman’a özel açıklamalarda bulunan Oyanık: “Elektrik işlerinde en önemli husus vatandaşlarımızın güvenilir esnaflardan alışveriş yapması ve işlerini tecrübeli ustalara yaptırmasıdır. Bizim işimizin iki temel kavramı ‘Güven ve Tecrübedir’ bu iki husus vatandaşlarımızın can ve mal kayıpları yaşamasının önüne geçer” dedi. Esnaf Oyanık ayrıca sektörde yaşanan kalifiye eleman eksikliğine değinerek özelikle sanat okullarının ve meslek liselerinin sahaya uygun eğitim vermeleri gerektiğine dikkat çekti.

ara-006.jpg

“REKABETE UYMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Tecrübeli esnaf Mustafa Oyanık, “Elektrik sektöründe yıllara bakıldığında her geçen gün değişim ve yenilikler ön planda görünüyor. Ama ürün yenilemeleri oldukça da ürünlerde kalitenin azaldığını görüyoruz. Yurt dışından ürünler geliyor. Bizlerde esnaf olarak piyasaya satıyoruz. Ama bu tür ürünler çoğaldıkça eskiye bakarak kalite oranları düşmeye başladı. Yurt dışı girişli ürünler TSE belgeli değil CE belgeli geliyor. Özellikle inşaat sektörüne bakıldığında elektrik için konuşursak. Ucuza alınan bir malın genelde sorunu çıkıyor. Biz esnaf olarak bu durumun önüne geçmeye çalışıyoruz ama rekabet ortamında ilerlemek için ucuz mallarda satmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

ara2-003.jpg

“MÜŞTERİLERİMİZ ÇEŞİT İSTİYOR”

Oyanık, “Biz esnaf olarak müşterimize bütün seçenekleri sunup özelliklerini anlatıyoruz. Onların taleplerine göre satış yapıyoruz. Vatandaşlar inşatlarda ya da satın aldıkları mülklerde elektrik malzemelerinde sadece görseli görüyor. Ama iç tesisatta hangi kalitede malzeme kullanıldığını her vatandaş anlayamaz. İç tesisattaki kullanılan malzeme ustanın ve yüklenici firmanın vicdanı, iş ahlakı ve kalite anlayışına kalmış bir durum oluyor. Yüklenici firmalar ve elektrik ustaları onaylanmış projelere uymak zorundalar. Ama maalesef camiada bazı arkadaşlar bu kurala uymaktan kaçınıyor. Onaylı projelerde belirli kalite standartları vardır ve bu standartlara uyulma zorunluluğu vardır” uyarılarında bulundu.

ara23.jpg

“MERDİVEN ALTINA DİKKAT”

“İnşaatlarda kalite söz konusu olduğunda en büyük görev ‘yapı denetim’ firmalarına düşüyor” sözleri ile denetime dikkat çeken Oyanık, “Yapı denetim firmaları inşaatlarda hakkıyla kurallar doğrultusunda denetimlerini gerçekleştirdiğinde vatandaşların güvenliği artmış oluyor. İkinci olarak elektrik sektöründe kesinlikle kayıtsız ‘merdiven altı’ diye tabir edilen usta ve çalışanların kaldırılması gerekiyor. Bu konu ile alakalı çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Hala maalesef esnaf odasına kayıtlı olmayan elektrik ustaları var. Bu tür ‘merdiven altı’ ustalar hem vatandaşın güvenliğini tehlikeye atarken hem de devletimizden vergi kaçırıyorlar. Şu an değişen ekonomide iş devamlılığı için yıllardır isim yapmış markalar bile iki kalite ürün üretiyor. Bu ürünlerin marka değeri olduğu için sıradan bir vatandaş hangisinin ikinci sınıf malzeme hangisinin birinci sınıf malzeme olduğunu anlamakta zorluk çekiyor. Bu kalite farkını ancak tecrübe sahibi malzeme satıcıları ve ustalar anlayabilir” dedi.

ara4.jpg

“SAHAYA UYGUN EĞİTİM ŞART”

Sitelerin tecrübeli esnaflarından Mustafa Oyanık son olarak sektörde kalifiye eleman eksikliğine dikkat çekerek şu hususlara değindi; “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de yetişmiş kalifiye usta ve çırak bulmakta sorunlar yaşıyoruz. Sanat ve çıraklık okullarından öğrenciler geliyor. Maalesef çekirdekten çıraklıktan yetişmiş elemanların yerlerini tutmuyor. Çıraklık okulundan öğrenci geliyor. Sektöre gelen öğrenciler sahada çalışmada zorluklar yaşanıyor. Okullarda öğrenciler yetiştirilirken biraz daha meslek dalına göre eğitim verilmeli. Yıllardır süregelen bir kalıp ve müfredat vardır. Biz iş dünyası olarak meslek liselerinde biraz daha meslek konularda eğitim verilerek bu kalıpların ve müfredatın dışına çıkılmalı. Meslek liselerindeki eğitimin okuldan çok saha da iş alanlarında eğitim verilirse daha da başarılı sonuçlar alırız diye düşünüyorum. Özellikle teknik eleman anlamında bu uygulanmalı derim.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.