Eczacı Can: Çözüm odaklı çalışmalar ile sorunları gidereceğiz

Eczacı Can: Çözüm odaklı çalışmalar ile sorunları gidereceğiz

Ankara Eczacı Odası Başkan Adayı Bengü Demirtürk Can, eczacıların sorunlarını ve seçim sürecini anlattı. Can, “Öncelikle mesleğimizin saygınlığını geri kazanıp, çözüm odaklı çalışmalar ile sorunları gidereceğiz” dedi.

Ankara Eczacı Odası Eylül ayında yapılması planlanan oda başkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Adaylar arasındaki seçim heyecanı seçim günü yaklaştıkça daha da artıyor. Başkan Adayı Bengü Demirtürk Can gazetemize yaptığı özel açıklamalarla meslektaşlarının ve eczacılık sektöründe bulunan sorunlara değindi. Can, oda başkanı seçilirlerse çözüm odaklı çalışarak meslektaşlarının ve sektörün sorunlarını gireceğini belirtti. Başkan adayı Can ayrıca, “Mevcut yönetim bir değişim iddiasıyla geldi.

Ancak dört yıllık süreçte idari bazı değişiklikler dışında bir farklılık gözlemleyemedik. Meslektaşlarımıza eşit mesafede duracağız. Etik, şeffaf, samimi, tam katılımcı bir prensiple yol alacağız. Liyakatli oda çalışmaları ile bulunamayan ilaçlar ve nöbetçi eczanelerin sorunları gibi birçok soruna değinerek hem meslektaşlarımızın hem de hastalarımızın sorunlarına çözüm olacağız” dedi.

“SAYGINLIĞIMIZI GERİ KAZANACAĞIZ”

Başkan adayı Can, “Öncelikle mesleğimizin kaybettiği saygınlığını hızlıca geri kazanabilmek, eczacılığı daha işlevsel hale getirmek ve eczacılıktaki istihdam sorunun çözmek için acilen harekete geçilmelidir. Mesleğimizin farklı alanlarında farklı sorunlar söz konusudur. Mesela en önemli sorunlardan birisi kamu eczacılığında yaşanmaktadır. Hastanelerde zor şartlarda çalışan meslektaşlarımız hem görevlerini icra ettikleri dönemde hem de emeklilikte yaptıkları hizmetin karşılığını alamamaktadır. Eczacılık mesleği stratejik konumda olmakla beraber maalesef uygulamada “diğer” kapsamında olduğu için pek çok alanda hak kaybına uğramaktadır. Yine serbest eczacılık yapan meslektaşlarımızın da gerek İFK gerekse KKİ başta olmak üzere pek çok sorunu var” ifadelerini kullandı.

basliksiz-1-recovered.jpg

“LİYAKATLİ BİR YÖNETİM İLE ÇÖZECEĞİZ”

Can son zamanlarda topluma yansıyan ilaç yokluğu ve nöbetçi eczanelerin sorunlarını liyakatli çalışmalarla gidereceklerini belirterek, “Enflasyonist ortamda ilaç fiyat güncellemelerinin daha sık yapılması gerekir. Bunun dışında TİTCK’da görev yapan meslektaşlarımızın görüş ve önerilerinin dikkate alınması çok önemlidir. Oradaki meslektaşlarımız ilaç ve sağlığı ilgilendiren ilaç dışı ürünlerle ilgili ülkemizdeki sorunların ilaç yokları da dahil üstesinden gelecektir. Liyakatın bürokraside öneminin artmasıyla biz eczacıların bu sorunlarını nasıl çözdüğümüzü sizler de göreceksiniz. Maalesef güvenlik giderek artan bir toplumsal sorun olmaya başladı. Bunun eczaneler açısından ilçe sağlık ve ilçe emniyet müdürlüklerinin koordinasyonu ile çözüleceğini değerlendiriyoruz. Yönetime geldiğimizde ilgileneceğimiz ilk işlerden birisi de bu olacak” dedi.

ara-004.jpg

“BİRİKEN SORUNLARIMIZ VAR”

“Mevcut yönetim bir değişim iddiasıyla geldi. Bu başlangıçta birçok meslektaşımızın ilgisini çekti. Ancak 4 yıllık süreçte idari bazı değişiklikler dışında bir farklılık gözlemleyemedik” diyerek söze başlayan Can, “’Sezar’ın hakkı Sezar’a’ diyelim, yapılan en olumlu iş, sözleşme sürecinde verilen yerinde hizmet. Bununla birlikte 'tasarruf' amaçlı eczacı meslektaşlarımızın işten çıkartılması hizmette önemli aksamalara neden oldu. Nöbet sisteminde, sıralı dağıtımda görevli profesyoneller büyük bir özveriyle çalışıyor olmasına rağmen büyük sıkıntılar var. İlginç bir tespit ise odanın üyelere eşit mesafede duramaması. Genel bir düzensizlik hali hâkim. Pandemi en ön planda söz edilmemiz gereken bir süreçti. Biz maalesef bu süreci hem oda hem o zaman ki TEB olarak çok kötü yönettik. Evet sosyal faaliyetler anlamında güzel işler yapıldı ancak gelenekselleşen 14 Mayıs balolarımız unutulmaya yüz tuttu” şeklinde devam etti.

ara2-002.jpg

“ECZACILIKTA EMEKLİLİĞİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Can, “Öncelikle biz üyelere eşit mesafede duracağız. Etik, şeffaf, samimi, tam katılımcı bir prensiple yol alacağız. Eczacılık mesleğini bütün hizmet alanlarıyla bir bütün olarak değerlendireceğiz. İşlevsel eczacılık vizyonumuza uygun olarak eczanelerde, hastanelerde, kamuda, özel sektörde sunduğumuz eczacılık hizmetinin önemini inatla, yılmadan bütün halkımıza anlatacağız. Akademinin, Eczacılık Fakültelerinin önemini ve özellikle farma dersleri kürsülerinin eczacı akademisyenlerce kurulması gerekliliğini bıkmadan usanmadan anlatacağız. Uzunca bir süredir yapılmayan miepleri tekrar hayata geçireceğiz. Öğrencilerin staj, yeni mezunların yardımcı eczacılık ile ilgili sorunlarını çözeceğiz” diyerek şöyle devam etti; “Eczacı bundan sonra koruyucu sağlık hizmetlerinde, göreceksiniz proaktif bir rol oynayacak. Başta gıda takviyeleri olmak üzere sağlığı ilgilendiren ürünlerin halk sağlığı adına vatandaşa eczacı eliyle ulaştırılmasını sağlayacağız. Bütün mesleği ilgilendiren ortak konularda Odamızın kurumsal görüşünü açık ve net bir şekilde ifade edeceğiz. Adamına göre muamele devrini sonlandıracağız. Eczacıya hizmetine yakışır, emeklilik imkanlarını sağlayarak eczacılıkta emekliliği hayata geçireceğiz.”

“MESLEKİ DEĞERİ KAZACAĞIZ”

Ankara Eczacı Odası Başkan Adayı Bengü Demirtürk Can son olarak şu ifadeler ile ekip arkadaşlarına değindi; “Bizler mesleğinin geleceği ile ilgili kaygı duyan bir grup eczacıyız. Mesleğimizin ve meslektaşımızın hak ettiği değeri görmediğini düşünüyoruz. Mevcut yönetim yaklaşımlarının maalesef yetersiz kaldığı kanaatindeyiz. Bu doğrultuda mesleğimizin geleceği için mesleğe katkı koymak adına bir taban hareketi olarak yola çıktık. Mesleğimizin istikbalini kendi istikbalimizin önünde tutan eczacılarız. Tam da o anlamda “bir şey olmak” için değil, “hep birlikte bir şey yapmak” için bir aradayız. Gücümüzü tabandan alma gayretimizin en büyük dayanağı da budur. Mesleğimizin tüm branşlarını temsil edecek bir yapıyı hep birlikte oluşturacağız. Bu yapı etik, şeffaf, samimi, tam katılımcı bir prensiple yol alacak” diyerek ekip arkadaşlarından söz etti.

PEKİ, BENGÜ DEMİRTÜRK CAN KİMDİR?

1975 yılında Osmaniye’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladıktan sonra 1997 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı yıl Sincan Yenikent’te eczanesini açtı. Evli ve 2 çocuk annesi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.