Ebeler ve hemşireler: Haklarımızı istiyoruz

Ebeler ve hemşireler: Haklarımızı istiyoruz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Ebe ve Hemşireler gününe özel kamuda çalışan ebe ve hemşirelerin ekonomik durumları ve çalışmalarını içeren tespit çalışması yaptı.

Yapılan çalışma ve tespitleri basınla paylaşan SES üyeleri, ebe ve hemşirelerin ekonomik ve çalışma şartlarının düzeltilmesi için hükümetin ilgili bakanlığına çalışmalarını sunduklarını belirtti.

Gazetemize konuşan SES şube eş başkanı Nazan Karacabey, ‘’Ülkemizde 302.704 ebe ve hemşire görev yapmaktadır. 2021 yılında 100 bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı ülkemizde 343 iken, 2020 yılı için bu sayılar AB’de 873, OECD’ ülkelerinde de 926’dır. Açıkların doldurulması gerekiyor.’’ ifadelerinde bulundu.

ebe1.jpg

YAŞANAN ÇALIŞMA ALANLARI SORUNLARI

Yapılan çalışmaya katılan sağlık çalışanı ebe ve hemşireler ekonomik ve çalışma alanları ile ilgili yapılan reformlardan memnun değil diyen Karacabey, ‘’Çalışma şartlarından memnun olmayan ebe ve hemşirelerin oranı yüzde 48’leri buluyor. Çalıştıkları kurumlarda mobbing oranları ise yüzde 64. Mobbing varlığının en fazla onaylayan grup Üniversite Hastaneleri olup, 30 yaş altı ebe ve hemşireler yaş aralığında en fazla mobbing oranına sahiptir. Ebe ve hemşirelerin 18-35 yaş grubunun yüzde 75’i yurt dışında çalışmak istiyor.’’ şeklinde konuştu.

ebe4.jpg

EKONOMİK SORUNLAR

Yapılan çalışmalar neticesinde EYT kapsamında emekliliğe hak kazanan hemşirelerin oranını yüzde 37 şeklinde aktaran Karacabey, ‘’Emekliliğe hak kazanmış fakat ekonomik kaygılardan dolayı emekli olmaya çekiniyorlar. 20 bin TL üzeri gelire sahip hemşire ve ebe oranı sadece yüzde 5. 16 bin TL’nin altında gelire sahip çalışanların oranı ise yüzde 30’ları buluyor. Ebe ve hemşirelerin yüzde 42’si kirada yüzde 14’ü ailesi ile birlikte yaşıyor. Kirada oturan hemşirelerin yüzde 93’ü kira artışlarından dolayı zorluk yaşıyorlar. Yine kirada ve ailesin evinde oturan Ebe ve Hemşirelerin %96’sı gelir düzeyi ve bugünkü ekonomik şartlarda ev sahibi olamayacağını ifade etmiştir’’ dedi.

ebe3.jpg

TALEPLERİMİZ

Ebe ve hemşireler, dile getirdiğimiz birçok problemle meslek yaşamını sürdürmeye çalışıyor ve doğal olarak talepleri var diyen Karacabey bu talepleri şöyle sıraladı.

-Ebelik ve hemşireliğin bağımsız meslekler olduğu görülmeli, eğitimden yönetime bu kritere uyulmalıdır.

-İş yerlerinde ebe ve hemşirelere yönelik, yöneticilerden, ekip arkadaşlarından ve hasta ve yakınlarından gelen şiddete son verilmelidir.

-İş yükü ve angaryayı arttırıcı performansa göre ödemeye son verilmeli, ücretlerin belirlenmesinde yoksulluk sınırı temel alınmalıdır.

-Meslek kanunları iş ve görev tanımları tam olarak belirtilmeli, hukuksuz görev ve görevlendirmelere son verilmelidir.

-Özel sektörde çalışan ebe ve hemşirelerin ücretlerinde taban ücret belirlenmeli, çalışma saatlerinde tavan çalışma saatleri belirlenmeli uygulanmalıdır.

-Ebe ve hemşirelere yönelik angarya niteliğindeki fazla çalışma süreleri sınırlandırılmalı, gece, hafta sonu ve bayramlarda kamu işçilerine olduğu gibi belirli düzeyde artan nöbet ücreti ödenmelidir.

-Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışıp kadroya geçirilmeyen, şirketler ya da aile hekimleri ile yaptıkları sözleşme ile çalıştırılan ebe ve hemşireler kadroya geçirilmedir.

-Ebe ve hemşirelerin çalışma alanında en düşük maaşları yoksulluk sınırının üstüne çıkarılacak şekilde düzenlemedir.

-Tüm mesleklere yönelik düzenlemelerde iş barışı temel alınmalı, çalışma alanlarında çatışma yaratılmamalıdır. Başta sosyal hizmet olmak üzere, adli tıp kurumu, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilat,

-Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan ebe ve hemşirelerin de diğer unvanlarda olduğu gibi maaşlarında artış yapılmalı, maaş denkliği oluşturulmalıdır.

-Ebe ve hemşirelerin staj dönemleri işe başlama kabul edilmeli ve EYT kapsamına alınmalıdır. Lise mezunu ebe ve hemşireler de 3600 ek gösterge kapsamına alınmalıdır.

-Ebe ve hemşirelerin taşrada görev esnasında konaklama sorunları lojmanla giderilmeli, görev yaptığı şehrin gerçekliğine uygun kira desteği verilmelidir.’’

Ebe ve hemşirelerin hakları verilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz diyen Karacabey, katılımcılara teşekkür ederek basın toplantısını sonlandırdı.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.