Dünyanın en güzel dokuzuncu lezzeti: Cağ Kebabı
Cağ kebabının tanıtılması için festival festival gezdiklerini anlatan Mehmet Çavuş “dünyanın en güzel dokuzuncu geleneksel lezzeti seçilen cağ kebabını inşallah birinci sıraya getireceğiz” dedi.
30 senedir cağ kebabı ustalığı yapan Mehmet Çavuş kebap sektörünün iyiye gittiğini belirtirken dünyanın en güzel dokuzuncu lezzeti seçilen cağ kebabını birinci sıraya çıkartacaklarını söyledi. Kebabın yapımında kuzu eti kullanmanın önemini vurgulayan Çavuş yemeğin inceliklerini şöyle anlattı:
“Ben 30 senedir cağ kebabı işi yapıyorum. İsmim Mehmet Çavuş. Erzurum, Horasanlıyım. Cağ kebabı küçükbaş hayvandan, kuzu etinden yapılır. Genellikle kuzu etinin sadece kol ve but kısmını kullanıyoruz. Şöyle söyleyeyim soğan, tuz ve karabiberi nasıl kullanacağını bileceksin cağ kebabında. Asıl çıkış yeri memleketim Erzurum. Sahipleneni çok ama sahicisi Erzurum’dur. Ateş odun kömürü olursa cağ kebabının lezzeti artar, bir de kuzunun bir gün önceden terbiye edilmesi gerekiyor. Cağ kebabında et döner gibi tam pişmez. Etin üstü güzelce kızarır, alt kısmı pembe kalır. Alışkın olmayanına biraz tuzlu ve yağlı gelebilir ama cağı cağ yapan zaten budur. Biz genelde lavaş ekmek ile servis ediyoruz ama dürüm ile servis eden ustalar da var. Öyle bir lezzet ki bu, bizim patent şirketleri falan tescilledi cağ kebabını. Bu arada kebap sektörü iyi gidiyor Allah’a şükür, çalışıyoruz. Satışlarımız normal yani orta halli. Bayram yoğunluğu olacak inşallah, bekliyoruz. Biz sürekli festivallere, etkinliklere, fuarlara katılıyoruz. Çakılı dükkanımız yok. Oralarda cağ kebabını tanıtıyoruz. Cağ kebabı şu anda en iyi geleneksel yemekler arasında dünyada dokuzuncu sırada ama biz bunu birinci sıraya getireceğiz inşallah. Her yerde seviliyor, gidiyor. Cağ kebabının seveni çoktur.”
CAĞ KEBABI DÜNYANIN EN GÜZEL 9. LEZZETİ SEÇİLMİŞTİ
“Taste Atlas” (Lezzet Atlası) internet sitesinin, 2022 senesi dünyanın en iyi geleneksel yemekleri listesinde Cağ kebabı ilk 100 geleneksel yemek arasında 9. sırada yer almıştı. Listede Türk mutfağı bu sene İtalyan, Yunan, İspanyol, Japon, Hint, Meksika mutfağının arkasında 7. sırada yer almıştı.
Türkiye’nin önde gelen yemek yazarlarından Gurme Vedat Milor, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Böyle arada restoranlarla ve yemeklerle ilgili saçma sapan listeler gündeme geliyor. Nasıl bir metodoloji izlediği ya da kimin oy verdiği belli değil. Tek fonksiyonu sahip olduğumuz kompleksleri.” diyerek listeye tepki göstermişti. Taste Atlas’ın en iyi geleneksel yemek listesinde Çağ kebabı ilk 10’a girerken, Türkiye 14. sırada şiş kebap, 22. sırada mantı, 39. sırada iskender, 45. sırada ali nazik, 49. sırada döner, 75. sırada hünkar beğendi, 80. sırada çöp şiş ve 81. sırada adana kebap ile ilk 100’de boy göstermişti.
ERZURUM VE ARTVİN CAĞI PAYLAŞAMIYOR
Yatık olarak özel odun ateşinde pişirilen cağ kebabının hangi kente özgü bir lezzet olduğuna dair Erzurumlular ve Artvinliler arasında tartışmalar sürüyor. İki şehir arasında uzun süredir paylaşılmayan lezzet için Erzurum temsilcileri Şubat 2010'da "Oltu Cağ Kebabı" adıyla coğrafi işaret, Artvin temsilcileri ise 2020 yılının Ocak ayında "Yusufeli Cağ Döner" adıyla marka tescili aldı.
MEZECİ ERDOĞAN USTA
Mehmet Çavuş’un yanında cağ kebabını öğrendiğini söyleyen Meze Ustası Erdoğan Balıkçı 40 yıldır yeme-içme sektöründe yaşadıklarını aktarırken, “Biz Ankaralıyız, Haymanalıyız. Cağ kebabı ustası Mehmet Çavuş Erzurumlu. Günde yaklaşık 50 kilogramlık satış yapıyoruz. İşler yoğun, memnunuz. Ben bu işlerde daha yeniyim. Asıl çalıştığım bölüm mezedir. Haydari, şakşuka, humus, mor lahana mezesi, yoğurtlu kırmızı biber mezesi, bunlar benden sorulur. Cağ kebabında daha yeniyim, ama arayı kapatacağız inşallah. Yaklaşık 40 yıldır yeme-içme sektöründeyiz. Kırmızı et fiyatlarında biraz artış yaşandı. Maliyetler ile uğraşıyoruz ama çok şükür tenceremiz pişiyor.” ifadelerini kullandı.
Furkan Göktürk Yılmaz/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.