Dünyada sporcuya karşı çifte standart
İsrail’in Filistin ve Gazze’ye saldırıları devam ederken, dünyanın bir başka ikiyüzlülüğüne dikkat çekildi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya karşı topyekûn mücadele eden kurumların İsrail’e karşı sessiz kalması sosyal medyada oldukça eleştirildi.
7 Ekim’den beri Gazze’de yaşayan yüzbinlerce masum sivil halkın zulmü devam ederken, dünyada farklı bir konu ele alındı. 2022 yılının ilk aylarında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rus sporcular ve Rus takımlar, dünyadaki tüm spor organizasyonlarından men edilmişti. İsrail’in Gazze’de insanlık dışı eylemleri sürerken, Olimpiyat Komitesi, UEFA ve FIFA gibi kurumların sessiz kalması utanç kaynağı olarak yorumlandı. İsrail’in Gazze’deki soykırımının devam ettiği bu günlerde Türkiye’deki sporsever insanlar olayın bu boyutuna dikkat çekti ve büyük kurumların ikiyüzlü olduğu değerlendirmesini yaptı.
FİLİSTİN’E DESTEK VEREN SPORCULARA ŞOK CEZALAR
İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma devletler sessiz kalırken, vicdana sahip olan sporcular teker teker Filistin’e ve Filistinli sivil ve masum insanlara destek açıklaması yapmaya başladı. Ancak dünyadaki ‘Siyonizm’ korkusu ve İsrail seviciliği bu sporculara şok cezalar uygulanmasına neden oldu. Avrupa’da ve dünyada pek çok sporcu, Filistin için destek açıklamalarının hemen ardından ya kadro dışı kaldı ya da sözleşmesi feshedildi.
UEFA, FIFA, FIBA, OLİMPİYAT KOMİTESİ NEREDE?
2022 yılının şubat ayında patlak veren Ukrayna-Rusya krizi savaşa dönüşmüştü. Rusya, tüm gücüyle Ukrayna’ya saldırmış, Ukrayna’nın bazı bölgelerini ele geçirmişti. Bu savaşta yüzlerce kişi ölmüş ve binlerce kişi yerinden edilmişti. Olağanüstü bir şekilde alınan kararla Rus takımları ve Rus futbolcular, dünyadaki bütün spor organizasyonlarından men edilmişti. Ancak günümüzde yaşanan İsrail zulmüne sessiz kalınması, olayın ikiyüzlülük kısmını ortaya koydu. Türk sporseverler sosyal medyada UEFA, FIFA, FIBA ve Olimpiyat Komitesi gibi kuruluşları göreve çağırarak tıpkı Rus sporculara verilen ceza gibi İsrailli sporculara da ceza verilmesi gerektiğini ifade etti.
GAZZE’DE NELER OLUYOR?
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 304'ü asker 1405 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamalar ile İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin 478 kişinin öldüğünü, 12 binden fazla kişinin yaralandığını aktarmıştı. İşgal altındaki diğer bir Filistin toprağı olan Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 66 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık bin 300 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.