Dünya Çölyak Günü’ne özel etkinlik düzenlendi

Dünya Çölyak Günü’ne özel etkinlik düzenlendi

Dünya Çölyak Günü münasebetiyle etkinlik düzenleyerek “Toplumda biz de varız” mesajı veren Ankara Çölyak Derneği’nin Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, en büyük sorunlarının glütensiz ürünlerin pahalılığı olduğunu söyledi.

Çölyak Derneği tarafından Ankara Pastası İşletmesinde Dünya Çölyak Günü kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinliğe çölyak teşhisi konulan birçok aile ve çocuk ile bireyler katıldı. Düzenlenen etkinlikte gazetemize konuşan Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, çölyağın bir hastalık değil yaşam biçimi olduğunu belirterek toplumdan ve yöneticilerden destek istedi. Çınar, “Onlara yapılabilecek en büyük iyilik, onları anlamaktır. Kendinize gelin ve fark edin onları!” dedi.

etkinlik.jpg

ÇÖLYAK HER YAŞTA KARŞIMIZA ÇIKABİLİR

Çölyak Derneği Başkanı Çınar, Dünya’da her 100 kişiden birinin çölyak teşhisi ile günlük hayatına devam etmek zorunda olduğunu, tek tedavinin ömür boyu glütensiz (arpa, buğday, yulaf, çavdar gibi glütenli ürünler olmadan) beslenmeleri gerektiğini belirterek, “Bugün çocukluktan gençlik ve yetişkinliğe kadar her yerde çölyak karşımıza çıkıyor. O yüzden buradaki yöneticilerin bütün çalışmalarında çölyağı dikkate almalarını istiyoruz. Çölyak teşhis edilene kadar hastalık teşhis edildikten sonra da bir yaşam biçimi. Ama biz bu yaşam biçimini ortaya koyarken de biz toplumdan ve yöneticilerden bizi anladıklarını ifade eden sözler bekliyoruz” dedi.

etkinlik2.jpg

ÖDEMELER ARTMALI

20 yıldır çölyak teşhisi ile hayatını sürdürdüğünü ve 20 yıl da gecikmeli olarak bunu öğrendiğini ifade eden Başkan Çınar, “Çölyaklılar sadece toplum tarafından değil devlet tarafından da yeterince desteklenmiyor. Glütensiz ürünlerin pahalı oluşu maddi durumu iyi olmayan çölyaklılar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Hasta katkı payı olarak 350 Türk lirası ödeme yapılıyor. Fakat bir paket makarnamız 50, bir paket unumuz 120 Türk lirası ve düşünün bir ay boyunca bununla nasıl geçinebilirsiniz. Bunun hasta katkı payı adıyla çıkarılmamasını, tamamen bir çölyak ödemesi olarak ayda bin 500 Türk lirasına kadar bir ödemenin yapılmasını istiyoruz. Yani toplum içinde çölyak olarak biz varız ve bizler için glütensiz ve doğru ürünler üretin ve bunları ucuzlatın. Bu ürünleri üretirken de üzerine glütensiz olup olmadığı da etiketlerde belirtin bunu istiyoruz” diyerek taleplerini iletti.

genel.jpg

MADDİYAT VE DESTEK ÖNEMLİ

21 yaşındaki Üniversite Öğrencisi Alperen Kürşad Er ise 3 aydır çölyak teşhisi ile hayatına devam ettiğini ifade ederek, “Bazı belirtileri yaşayınca hayatımda ters giden bir şeyler olduğunu anladım. İshal, kansızlık gibi belirtiler vardı. Gastroentereloji bölümüne gidince tanı konuldu. Psikolojik olarak etkiledi ama derslerim yoğundu o şekilde kafam dağıldı. Şu anda hayatıma adapte oluyorum bir şekilde. Biraz maddiyatla ilgili de bir hastalık. Aile ve arkadaşlarım öyle çok destek veriyorlar sağ olsunlar. Her türlü mekâna gittiğimizde çok dikkat ederler” ifadelerini kullandı.

Cemal Emre Kurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.