D’hondt seçim sistemi nedir? D’hondt sistemi nasıl kullanılır?
Türkiye gündeminde her geçen gün seçim ile ilgili sorular merak konusu oluyor. Ülkenin D’hondt seçim sistemine geçmesi ile birlikte bu sistem merak edilmeye başladı. Peki, D’hondt seçim sistemi nedir? D’hondt sistemi nasıl kullanılır?
D’hondt seçim sistemi ile ilgili vatandaşlar sıkça D’hondt seçim sistemi nedir? D’hondt sistemi nasıl kullanılır? Gibi sorular aratmaya başladı. Bizler de sizler için bu cevapları araştırdık. İşte detaylar…
D’HONDT SEÇİM SİSTEMİ NEDİR?
D'Hondt sistemi Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt tarafından 1878'de bulunmuş bir hesaplama yöntemidir. Türkiye’de 1961’den itibaren seçimlerde d’Hondt sistemi kullanılmaktadır. Günümüzde de yürürlükte olan ve hala kullanılan seçim sistemi D’hondt sistemidir.
D’HONDT NASIL HESAPLANIR?
Seçimlerde her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1, 2, 3, 4’e ... bölünür. Seçimde çıkarılacak milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanır. Milletvekillikleri bu sıralamaya göre partilere tahsis edilir.
D’HONDT HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR?
D’hondt sistemi, Åland, Angola, Arjantin, Arnavutluk, Aruba, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Burundi, Cape Verde, Şili, Kolombiya, Hırvatistan, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Doğu Timor, Ekvador, Ermenistan, Estonya, Fiji, Finlandiya, Grönland, Guatemala, Hollanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya (karma sistemde), İzlanda, Japonya, Kamboçya, Karadağ, KKTC, Kuzey Makedonya, Lüksemburg, Macaristan (karma sistemde), Moldova, Monako, Mozambik, Nikaragua, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovenya, Türkiye, Uruguay ve Venezuela’da kullanılmaktadır.
Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.