Demirciler Odası Başkanı Eskitoros: “Hep beraber sona geldik”

Demirciler Odası Başkanı Eskitoros: “Hep beraber sona geldik”

Ankara Demirciler Odası Başkan Vekili Cem Turhan Eskitoros, sıcak demir ustalarının son temsilcisi olduğunu belirterek “Şu an kalfa ve usta da yok iş de yok. Hep beraber sona geldik” dedi.

Ankara’da 40 yıldır sıcak demir ustası olarak çalışan ve Ankara Demirciler Odası Başkan Vekili olan Cem Turhan Eskitoros, Çin yüzünden Ankara’da artık demir ustası kalmadığını ifade etti. Eskitoros, “İlk başlarda çok güzeldi. Bir dükkânda en az 3 çırak ve 2 kalfa olurdu. Sabah ocağı yakardık, ‘Bismillahirrahim’ der başlardık örselemeye” dedi.

manset.jpg

“BU İŞLERİN SONUNA GELDİK”

Cem Turhan Eskitoros, 40 yıldır demircilik işi ile uğraştığını ifade ederek, “Artık çırak yetişmiyor. Bu yüzden Ankara’da sıcak demirci kalmadı. En son nokta benim ve Ankara Demirciler Odası Başkan Vekiliyim. Çırak ve kalfa olmadığı için artık bu işlerin sonuna geldik. Hayırlısı olsun” dedi.

genel-2.jpg

“BAŞLARDIK ÖRSELEMEYE”

Eskitoros, demircilik işinin geçmişini ise şu şekilde anlattı; “İlk başlarda çok güzeldi. Bir dükkânda en az 3 çırak ve 2 kalfa olurdu. Sabah ocağı yakardık, ‘Bismillahirrahim’ der başlardık örselemeye. Kalfalar ve ustalar çekiç vurmaya geçerdi. Biz balyozla vurmaya başlayarak alışırdık. Ustalarla birlikte çelikten balta, kazma, burç, keski ve keser yapardık. Biri demiri döverdi, biri montajını, birisi kaynağını, birisi tesviyesini yapardı ve böyle geçinir giderdik. Ama şu anda kalfa ve usta yok. İşte yok hep beraber sona geldik”

kazmayakinplan.jpg

ÇİN HEPİMİZİ MAHVETTİ

Eskitoros, iş ve işçi eksikliğinin Çin kaynaklı olduğunu belirterek “Bizi mahveden Çin’dir. Çünkü bizim malımızın numunesini götürdü. Güzel bir sap ve güzel bir boyamayla milleti kandırdı. Bu malı alanlar hayrını görmedi. Ve bizim de, bütün esnafın da işini öldürdü. Çin’e müsaade edenleri artık onları Allah’a havale ediyorum. Bizim işimizi ve bütün ülkede işlerin ölmesinde sebep Çin’dir. Çin hepimize zararı olan bir ülkedir” dedi.

yakinplan.jpg

Ülkede Çin’e rağmen demir sektörünün geleceğinin olduğunu fakat teknolojik gelişmelerin de etkisiyle ‘el emeği göz nuru’ ürünlerin kalmadığını söyleyen Eskitoros, sendika olarak uğraştıklarını fakat hiçbir sonuç alamadıklarını belirterek sözlerini noktaladı.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.