Dang Humması nedir? Dang Humması Türkiye’de var mı?
Dang humması vakaları artmaya devam ediyor. Şu ana kadar binlerce kişi öldü, milyonlarca kişiye yayılmış durumda. Hükümetler ise hastalığa karşı önlemleri almaya başladı. Peki, Dang Humması nedir? Dang Humması Türkiye’de var mı?
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Latin Amerika’da 2023 yılında Dang Humması’ndan 288 kişi hayatını kaybederken 1 milyondan fazla kişi hastalığa yakalandı. Arjantin'de ise yılbaşından bu yana 40 kişi Dang Humması’ndan hayatını kaybetti ve 60 binden fazla vaka tespit edildi. Brezilya’da ise 2 milyondan fazla kişi bu hastalığa yakalanmış durumda. Peki, Dang Humması nedir? Dang Humması Türkiye’de var mı? İşte cevaplar:
DANG HUMMASI NEDİR?
Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde paylaşılan bilgilere göre, Dang humması tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için ’kırık kemik humması’ olarak da bilinmektedir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür. Dang humması belirtilerinden bazıları şunlardır: baş ağrısı, kızamık görünüşlü cilt kızarıklıkları ve kaslarda ve eklemlerde ağrı. Dang humması, az sayıda insanda hayatı risk haline gelebilir. Bunlardan ilki hemorajik ateş olup kan damarlarında kanama ve sızıntının yanı sıra trombositlerde (kanın pıhtılaşmasını sağlar) düşük seviyede kan görülmesine neden olur. İkincisi dang şoku sendromudur. Bu tehlikeli derecede düşük tansiyona neden olmaktadır.
Dang humması, aedes cinsi sivrisinek tarafından bulaştırılıyor. Bu sivrisinek temiz su kaynaklarını tercih ediyor. Evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal ortamlar arasında bulunuyor. Bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebiliyor. İnsanları dang virüsünden koruyan bir aşı bulunmuyor. Virüse karşı önlemler ise, kapalı giysiler giymek, sivrisinek kovucular kullanmak, cibinlik giymek, korunmuş ve klimalı odalarda bulunmak olarak tavsiye ediliyor. Enfekte olan sivrisineğin ısırmasıyla dang virüsü vücuda deriden giriyor. Ardından virüs kana karışıyor ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda bulunuyor. Dang humması ile enfekte olan her dört kişiden biri hastalanır. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Şiddetli dang humması birkaç saat içinde hayatı tehdit edebilmektedir ve genellikle hastaneye yatmayı gerektirir.
DANG HUMMASI TÜRKİYE’DE VAR MI?
Dang humması Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’da ayrıca Hawai ve Karayip adalarında, kısmen Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletleri ve Avustralya’da görülmektedir. Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 serotipleri(alt tür) bulunmaktadır. Buralara seyahat edecek yolcular için risk bulunmaktadır. Yıl boyunca vakalar görülmekle birlikte, vaka yoğunluğu yağışın bol olduğu yıllarda artmaktadır.
Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.