Cumhuriyetin 100’üncü yılı sebebiyle resim sergisi açıldı
Ankara Cermodern’de Türk Tarih Kurumu tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi açıldı.
Türk Tarih Kurumu tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla düzenlenen sergide Türkiye’de 100 yıl içinde yer alan farklı resim sanatı akımları, bireysel eğilimleri ve bazı dönemler ile Türk resim sanatının yüzyıldaki gelişim süreci sunulurken, yüz yıldaki günlük hayattan mekan içine, portrelerden figüratif eserlere birçok farklı konu ve resim tarzı tablolar sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, kronolojik olarak Cumhuriyet’in kuruluş döneminden itibaren 1923-1950 arasındaki dönemle, 1950 sonrası dönemlere sonrasında ise dünyadaki akımlardan etkilenen tablolardan oluşuyor. 2 Mayıs-2 Temmuz tarihleri arasında 100 farklı ressamdan 100 farklı eser sunulacak sergide Aliye Berger’e ait “Güneşin Doğuşu”, Cemal Tollu’ya ait “Eti Fırtına Tanrısı”, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Hitit Güneşi gibi 8 farklı eser ilk kez sunuluyor.
SANATSEVERLERE VE BİLİM DÜNYASINA KATKISI OLACAK
Çok sayıda sanatsever ve ressamın katıldığı serginin açılışında konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, 100 farklı eseri bir araya getirmenin zorluğuna değinerek tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ve koleksiyonerlere teşekkür etti. Konuşmasının devamında Türk resim sanatının geldiği noktayı anlatan Çetin, “Bugün, Türk resim sanatı, çağdaş sanatın çeşitli akımlarından etkilenerek dünya sanat sahnesinde önemli bir yer edinmiştir. Sanatçılarımız hem geleneksel Türk sanatında hem de evrensel sanat ortamında yer alarak resim sanatının zenginliğine ve çeşitliliğine katkıda bulunmaktadırlar. Gerçekleştirdiğimiz bu sergi Cumhuriyet’imizin kültür politikaları ve sanatsal eğilimlerini bir arada görmemizi sağlayacak, temsil gücü yüksek yüz ressamımızın tipik resimlerini ihtiva etmesi bakımından sanat tarihimizin bir tablosu sayılacaktır. Bu bakımdan sanatseverlerin yanı sıra kültür ve sanat tarihiyle ilgilenenlerin de özellikle ilgileneceği bir çalışma olarak bilim dünyasına ve toplumumuza ciddi katkı sunacaktır” dedi.
İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ 100 PLANLANIYOR
Proje Genel Koordinatörü ve Sergi Küratörü Siret Uyanık, “Elbette ki Türk resim camiası bu 100 sanatçıdan ibaret değil. Çok kıymetli ve üretken onlarca ressamımız var. Bu sergiyi 100+100 olarak planlamıştık, ancak sergileme şartları buna uygun olmadığı için 100 eserle başlangıcı yaptık. Ardından imkanlar dahilinde ikinci 100” ve hatta “üçüncü 100”ü de yapmayı planlıyoruz” dedi. Uyanık, şu anda yaşayan usta ressamlar ile vefat etmiş olan Türk resim sanatının başlangıcını oluşturan eserleriyle katkı veren tüm sanatçılara, koleksiyonerlere ve kamu kurum, kuruluşlarına teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
Proje küratörlerinden Ömer Faruk Şerifoğlu ise “Sanat için bir arada olmak güzel 100. Yılda bu anlamlı projenin parçası olmak benim için bir onurdur” diyerek mesajını iletti. Sergide günümüzde hayatta olan ve eserleriyle sergiye katkıda bulunan ressamlardan Süleyman Saim Tekcan, Mustafa Pilevneli ve Hasan Pekmezci de duygularını paylaştı.
Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.