Çocuk Haftası Adnan Ötüken Kütüphanesi’nde kutlandı

Çocuk Haftası Adnan Ötüken Kütüphanesi’nde kutlandı

1929’dan beri Çocuk Bayramı olarak kutlanan 23-30 Nisan haftası için Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde bir etkinlik düzenlendi. Programa yüz elliden fazla çocuğun yanı sıra Yazar Cevdet Cantürk ile kütüphane müdürü Ahmet Çakmak da katıldı.

23-30 Nisan Çocuk Bayramı haftası yurdun dört bir yanında kutlanmaya devam ediyor. Kutlamalar kapsamında başkent Ankara’da Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi ev sahipliğinde bir araya gelen öğrenciler hem öğrendi hem eğlendi. Seymenler gösterisi, yarışmalar ve piyano-şan resitalinin yer aldığı program yaklaşık 2 saat sürdü. Etkinlikte saygı duruşu ile başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Çakmak kürsüye geldi. Çakmak açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İstiklal Marşı’nı çok güzel okudunuz. Tebrik ederim sizi. Çocuklar hepiniz kütüphanemize hoş geldiniz. Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için buradayız. Burada çok güzel etkinliklerimiz olacak. İnşallah mutlu olursunuz. Buradan sonra hepinizi kütüphanemize bekliyoruz. Burada sık sık etkinlikler yapıyoruz, faaliyetler yapıyoruz. Etkinlik sonrası kütüphanemizi gezersiniz olur mu? Tekrar hoş geldiniz. Bayramınız kutlu olsun çocuklar. Türk Kızılay’ın çok kıymetli çalışanlarına da çok teşekkür ediyoruz. Yardımları ile bizi yalnız bırakmadılar.“

ara-007.jpg

ÇOCUKLAR SEYMENLER GÖSTERİSİ İLE ÇOŞTU

Ahmet Çakmak’ın konuşmasının ardından programın sunuculuğunu üstlenen Yazar Cevdet Cantürk sahneye geldi. Çocuk Bayramı, Truva’nın İntikamı ve Atam Sana Aitiz adlı kitaplarıyla tanınan Cantürk etkinlik için hazır bulunan seymen grubunu takdim ederken, “Sevgili çocuklar çok uzun zaman önce Ankara’da bir bayram kutlaması yapıldı. O bayram kutlaması bugün dünyada çocuk bayramı olarak kutlanıyor. Bütün çocukları sarıp sarmalıyor. Şimdi size tarihten bir sahneyi yaşatacağız. Ankara’nın seymenleri ile tanışacaksınız. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Ankara’ya geldiğinde seymenler ile karşılaşmıştı. Onu karşılayanlar arasında Ankara’nın seymenleri de vardı. Dediler ki paşam seninle milli mücadelede sonuna kadar varız. Bu kararımızda ısrarlıyız dediler. Ankara’ya devlet kuşunun konduğu gün seymenler vardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında kutlamalarda seymenler vardı. Kadim geleneği yaşatan seymenler şimdi sizinle buluşacak, o tarihi sahneyi canlandıracaklar.” dedi. Seymenler grubu çocuklar için güzel bir gösteriye imza attı.

ara2-002.jpg

“23 NİSAN COŞKUSU ARTIK DÜNYAYA UZANIYOR”

Gösterinin ardından tekrar sahneye gelen Cevdet Cantürk 1921 yılında Ankara’da ilk kez yapılan 23 Nisan kutlamalarından bahsetti. Atatürk’ün aynı yıl çocuklara seslenirken kullandığı ifadeleri salondakiler ile paylaşması için bir öğrenciyi sahneye davet eden yazar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Her şeyden önce kısa sürede bu bayramın nereden ortaya çıktığını anlatacağız. Bu Kurtuluş Savaşı’nın bizlere bir hediyesidir. Sadece bize değil bütün dünyaya hediyesi. Ankara’da yapıldı ilk bayram kutlaması. TBMM 23 Nisan 1920’de kuruldu. Bir yıl sonra 23 Nisan günü gelince bugünü kutlamak istediler. Ankara’da Ulus Meydanı’nı biliyor musunuz? Hani Kurtuluş Savaşı Müzesi var, işte orası.

Kutlama için orası seçildi. Sizin yaşlarınızdaki okul çocukları Ulus Meydanı’nda toplandı. 1921 yılında bu salondaki sayıya benzer bir katılım ile ilk bayram kutlaması yapıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusu o günlerden bu günlere öyle büyüdü ki artık bütün dünyaya uzanmış durumda. Nereden biliyorum derseniz, ben ülkemize en uzak yerlerden Sibirya’nın uzak köşelerinde yaşayan Saha (Yakut) Türkleri ile buluşmaya gitmiştim. Oradaki insanlar bana 23 Nisan’ı anlatmışlardı.

Şunu da belirtmeme izin verin. Mehmet Fuat isimli bir doktor çocuklara bu bayramı hediye etmek için çok çalıştı. Elbette büyük önderin himayesinde bunu yaptı. Doktor Mehmet Fuat olmasaydı bu bayram olmazdı. Çocuklar, 1921’de Mustafa Kemal Ulus Meydanı’nda yapılan bayram kutlamasına katılmıştı. Orada çocuklara kendi otomobilini vermişti, binsinler diye. O zaman Ankara’da yalnızca 2 otomobil vardı. Eğer Mustafa Kemal bugün sizinle buluşuyor olsaydı ne söylerdi ben biliyorum. Küçük hanımlar, küçük beyler okuma bilen var mı? Eğer Mustafa Kemal burada olsaydı nasıl seslenirdi? İşte cevabını sahneye gelen küçük hanım verecek.”

KÜÇÜK HANIMLAR, BEYLER MEMLEKETİ AYDINLIĞA KOYACAK SİZSİNİZ

Yazar Cantürk’ün isteği üzerine sahneye gelen bir öğrenci Çocuk Bayramı adlı kitaptan Mustafa Kemal Atatürk’ün 1921 yılında Ulus Meydanı’nda çocuklara seslendiği metni şöyle okudu:

“Küçük hanımlar, küçük beyler sizler geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa koyacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.”

Program Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Hepşen Okan ve öğrencilerinin sunduğu piyano-şan resitali ve çocuklar için hazırlanan yarışmaların ardından sona erdi.

Furkan Göktürk Yılmaz/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.