Çileğin bilinmeyen 4 mucizevi faydası

Çileğin bilinmeyen 4 mucizevi faydası

İlkbaharın gelmesi ile birlikte hem lezzetiyle hem görüntüsüyle iştah kabartan çilek tezgâhları süslemeye başladı. Kokusu ve lezzetiyle pek çok kişinin tercih ettiği çileğin bilinmeyen özelliklerini sizler için derledik. İşte detaylar:

C vitamini ve fosfor açısından oldukça zengin olan çilek, lezzetinin yanı sıra içerdiği besin değerleri ile insan vücuduna birçok yarar sağlıyor. Kalp sağlığı ve kan şekerini düzenlemesi açısından da oldukça önemlidir. Ayrıca düşük kalorili bir meyve olduğu içinde sıkça tercih ediliyor. İşte çileğin bilinmeyen 4 mucizevi faydası:

VİTAMİN DEPOSU

C vitamini, B9 vitamini ve potasyum açısından zengin olan çilek aynı zamanda farklı vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırır. Yoğun C vitamini içermesi bağışıklık sistemimizi ve cilt sağlığımızı korumaya yardımcı olur. B9 vitamini büyüme ve hücre fonksiyonlarına destek olur. Bir diğer yandan magnezyum, demir, fosfor, bakır, B6, K ve E vitaminleri açısından da zengindir.

KALP SAĞLIĞINI KORUR

Kalp ve damar sağlığı açısından çileğin etkileri bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Orta yaşlı kişilerde yapılan bir araştırma sonucuna göre meyvelerin iyi huylu kolesterol olarak da bilinen HDL kolesterol seviyesini düşürerek, kan trombositlerini iyileştirdiğini ve kan basıncını dengelediği kanıtlanmıştır. Bu açıdan çilek antioksidan seviyesini arttırmada ve stresi azaltma konusunda yardımcı olur. Kalp damar sağlığı haricinde kanserden korunma açısından da yüksek antioksidan içermesinden dolayı öne çıkan meyveler arasındadır.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Antioksidanlar genellikle meyvelerin dış katmanında bulunur, çileğin etli kısmında 25’ten fazla antioksidan vardır. Bu antioksidanlar beyin ve sinir hücrelerini koruyarak Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların önüne geçer.

KİLO VERMEYE YARDIMCI

Lifli besinler kilo verme konusunda oldukça yardımcıdır. Lif içeren besinler bağırsak sağlığına iyi gelmesinin yanı sıra tokluk sürelerini de uzatır ve kilo vermeye yardımcı olur. Dünya sağlık örgütünün günlük lif alım önerisi 25-30 gram. Çileğin 1 porsiyonunda yaklaşık 3-4 gram lif bulunmakta. Günlük lif tüketiminde ve tokluk süresini uzatma konusunda çilek tercih edilebilir.

Çileğin bilinmeyen 4 mucizevi faydası

YAN ETKİLERİNE DİKKAT

Her meyvenin ve sebzenin aşırı tüketimi elbette zararlıdır. Çilek, polenle ilişkili gıdalara alerjisi olanlar için de yan etkilere neden olabilecek bir meyvedir. Çilek yedikten sonra ortaya ağız kaşıntısı, baş ağrısı, solunum problemleri ve dudak, yüz, dil şişmesi meydana geliyorsa doktora gitmelisiniz. Ayrıca çilek yenmeden önce çok iyi yıkanmalıdır. İyice yıkanmaması halinde böbreklerde kum oluşmasına neden olabilir. Çileğin içerisindeki potasyum ve fosfor nedeniyle kronik böbrek yetmezliği hastalarının doktora danışmadan çilek tüketmemeleri öneriliyor.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.