Çekyalı heykeltıraştan ‘Anamorfoz Atatürk’ eseri

Çekyalı heykeltıraştan ‘Anamorfoz Atatürk’ eseri

Çekyalı heykeltıraş Temmer Marble imzasını taşıyan ve yapımı üç ay süren ‘Anamorfoz Atatürk’ eseri Cumhuriyetin 100’üncü yılı anısına, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçilerle buluştu.

Birçok eşyanın bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan, sadece belirli açılardan ya da özel bir ayna ya da prizma aracılığıyla görülebilen ‘Anamorfoz Atatürk’ eseri ziyaretçilerin ilgi odağındaydı.

Müze görevlisi Büşra Serez, ‘’Eser daha önce İzmir fuarında, İstanbul Havalimanı’nda ve İstanbul Rahmi Koç müzesinde sergilenmişti. Eseri başkentte sergilemek günün anlam ve önemi için çok iyi bir zamanlama oldu. Gelen ziyaretçilerimizin ilgisinden de bunu görebiliyoruz. Müzelerde bu tür etkinliklerin artması, ziyaretçi artışını da beraberinde getiriyor. İlgiden memnunuz.’’ ifadelerinde bulundu.

a2.jpg

539 PARÇALIK BİR ESER

‘Anamorfoz Atatürk’ eser projesi tam 539 parçanın bir araya gelmesiyle, üç aylık uzun bir sürede ortaya çıktı. Üç boyutlu bir çalışma olmasına rağmen doğru açıdan bakıldığında iki boyutlu bir sanat eseri olarak görülüyor. Çalışmayı oluşturan 539 parçayla, Atatürk’ün hayatının ve değerlerinin ön plana çıkartılması amaçlandı.

a6.jpg

Eserin açıklamasında her bir parçanın bir simge olduğu bilgisi verildi. Parçaların simgelediği değerler ise şu şekilde sıralandı, ‘’Şapka kıyafet devrimi. Harfler harf devrimi. T Cetveli kendi eseri olan geometri kitabı. Bakır cezve kahveye olan tutkusu. Dünya küresi yurtta sulh dünyada sulh anlayışı. Daktilo Nutuk. Tespih, Kol düğmesi ve kravat iğnesi giyimde modernist yaklaşımı. Köstekli saat cephede hayatını kurtaran saati temsil ediyor. Gramafon sanata ve müziğe olan ilgisi. Kağnı arabası tekerleği Milli mücadelede halkın desteği. Kitap yaşamı boyunca okuduğu yaklaşık 4 bin kitabı simgeliyor.’’

Ayrıca eserin Rahmi Koç Müzesinde bir ay daha ziyaretçiler tarafından görülebileceği bilgisi verildi.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.