Çankaya Kent Konseyi’nde ‘Kent Hakkı’ eğitimleri başlıyor

Çankaya Kent Konseyi’nde ‘Kent Hakkı’ eğitimleri başlıyor

Çankaya Kent Konseyi ile Friedrech Ebert Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen ‘Herkes İçin Kent Hakkı Okulu’ açılıyor. Dersler 8 Mayıs tarihine kadar Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak.

Eğitimler başta Çankaya Kent Konseyi bünyesinde kurulmuş semt meclisleri ve konuya ilgiyi duyan herkesin kent hakkı konusunda bilinçlendirilmesini amaçlıyor. Herkese açık şekilde yüz yüze yürütülecek okul programı ücretsiz kayıta açık olacak. Program sonucunda katılımcılara sertifika verilecek. Ders içerikleri program sonunda Herkes İçin Kent Hakkı Kılavuzu adlı bir kitapçık halinde yayınlanacak.

Dersler 8 Mayıs tarihine kadar, pazartesi ve cuma günleri saat 18:30-20:30 arası yapılacak. Katılımcı sayısı sınırlı olacağından başvurular kayıt formu ile alınacak. Katılımı onaylanan yurttaşlar e-posta ile bilgilendirilecek.

Herkes için Kenti Hakkı Okulu’nun ders programı şöyle:

28 Nisan 2023 Cuma – Kent kültürü bağlamında kent hakkı - Faruk Soydemir

1 Mayıs 2023 Pazartesi – Kentli hakları ve kentlinin hak arama yolları - Cüneyt Altıparmak

5 Mayıs 2023 Cuma - Dünyadan ve Türkiye’den kent hakkı mücadeleleri - Cihan Uzunçarşılı Baysal

8 Mayıs 2023 Pazartesi – Kent hakkı, katılım ve yerel yönetimler - Savaş Zafer Şahin

ara-003.jpg

KENTLİ HAKLARI KAVRAMI VE KENT KONSEYLERİ

‘Kentli Hakları’ kavramı şehirde yaşayan bireylerin günlük yaşamları içerisinde sahip oldukları insan kaynaklarını yeterince ve özgürce yaşayabilmesi olarak tanımlanıyor. Haklar 1992 yılında Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen Avrupa Kentsel Şartı ile somutlaştırıldı. Kent konseyleri, yerel yönetimlerin öncülüğünde sivil toplumun ve diğer ortakların birlikte kendi sorunlarını ve önceliklerini belirleyerek kentleri için çalışmalarını sağlayacak bir katılım mekanizmasıdır. Bu çerçevede kentin hak ve hukukunun korunması ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütür. Bu çalışmaları yürütürken en önemli katılım aracı semt meclisleridir.

Furkan Göktürk Yılmaz/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.