Bürokrasi kavramını ilk kim kullanmıştır?

Bürokrasi kavramını ilk kim kullanmıştır?

Bürokrasi kavramını ilk kim kullanmıştır? Bürokrasi ne demek? Bürokrasi ilk kez kim tarafından kullanıldı? Bürokrasi ne zaman ortaya çıktı? Gibi birçok soru merek konusu olurken tüm bu soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik…

Bürokrasi kavramını ilk kim kullanmıştır? Bürokrasi ne demek? Bürokrasi ilk kez kim tarafından kullanıldı? Bürokrasi ne zaman ortaya çıktı? Gibi birçok soru merek konusu olurken tüm bu soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik… İşte Bürokrasi’nin ilk kim tarafından kullanıldığının cevabı.

BÜROKRASİ KAVRAMINI İLK KİM KULLANMIŞTIR?

Bürokrasi, Türk Dil Kurumu sözlüğünde tanımıyla, devlet kurumlarında çalışan üst düzey yöneticilerin bir araya geldiği bir topluluğu ifade etmektedir. Mecazi anlamda ise, devlet kurumlarında işlemleri zorlaştırarak kırtasiye işlerini öne sürme şeklinde kullanılan bir terim olan "kırtasiyecilik" anlamında da kullanılmaktadır.

Bürokrasi terimi, ilk kez 1745 yılında Vincent de Gournay tarafından kullanılmıştır. "Bureau" ve "cratie" kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu kavram, bürolarda çalışanların önemli yetkilere sahip olduğu bir yönetim biçimini ifade etmektedir. Ayrıca aynı dönemde, "kendi çıkarları doğrultusunda iktidar kullanma eğiliminde olan memur grubu"nu tanımlamak için de kullanılmıştır.

Bürokrasi uygulamaları binlerce yıl önce, eski Mısır, Çin ve Mezopotamya gibi toplumlarda ortaya çıkmıştır. Paraya dayalı bir ekonominin yükselişiyle birlikte tercih edilen bir örgütlenme biçimi olarak yaygınlaşmıştır.

"Bürokratların Yönetimi" olarak da tanımlanabilen bu kavram, yönetim ve siyaset bilimi başta olmak üzere birçok disiplinin inceleme konusu olmuştur.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.