Bayramda çocukların şeker tüketimine dikkat

Bayramda çocukların şeker tüketimine dikkat

Ramazan Bayramı’nın gelişiyle birlikte, çocukların şeker tüketimine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tulin Kurtul Demirhan, aşırı tatlı ve şeker tüketiminin çocuklarda büyük risklerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Ramazan Bayramı’nın bir diğer adı şeker bayramı olarak bilinmekte ve Ramazan ayının bitişiyle birlikte bayram kutlamalarında gelen misafirlere şeker ve tatlı ikram edilir. Büyükler her ne kadar bilinçli olarak bu şekerleme ve tatlıları tüketseler bile, çocuklarımızı aşırı şeker tüketiminden korumalıyız. Bayramın gelişiyle birlikte çocuklarda şeker tüketiminin artacağını konusunda aileler bilinçli olarak davranmalıdır.

Çocuklarda aşırı şeker, tatlı ve çikolata tüketimi, ilerleyen yaşlarda obezite, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kanser riskini arttırmaktadır diyen Demirhan, aşırı şekerli gıda tüketimine bağlı olarak, kan şekerinde dalgalanmalar sonucu çocuklarda öğrenme sorunları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklukları gibi rahatsızlıklara sebep olabileceğini belirtti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tulin Kurtul Demirhan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Küçük yaşlarda edinilen şeker alışkanlığı, diş çürüklerini arttırmakta ve çocukların bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bu da sık hastalanmalarına sebep olur. Yine fazla şeker tüketimi çocuklarda büyüme hormonu üzerine olumsuz etki etmektedir. Ayrıca şekerli gıdalarda çok fazla katkı maddesi bulunmaktadır. Bunlarda çocuklarda alerjik hastalık riskini arttırmakla birlikte yine şekerli gıdaları çok tüketmelerine bağlı olarak özellikle protein yağ vitamin mineral içeren diğer gıdaları da daha az tüketmelerini sebep olabilmektedir.”

ramazan bayramı şeker tüketimi

“KONTROLLÜ TÜKETİM SAĞLANMALI”

Çocuklarda bayram günü fazla şeker tüketimini nasıl engelleyebiliriz sorusuna cevap veren Demirhan, “Bayramda çocukların şeker tüketimini engellemenin en iyi yolu kontrollü tüketmelerini sağlamaktır. Anne ve baba kontrolünde şeker tüketmeleri dikkat edilmeli. Enerjilerini yüksek olduğu sabah- öğlen arası değil, daha çok öğleden sonraki saatlerde şeker tüketilmesine dikkat edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

çocukların şeker tüketimi

“ÇOCUKLAR 2 YAŞINA KADAR ŞEKERLE TANIŞMAMALI”

Çocukların şeker ihtiyaçlarını tam tahıl kuru bakliyat taze sebze meyve süt gibi gıdalardan karşılanmalıdır diyen Dr. Demirhan, ”Şeker pancarı ve kamışından elde edilen şekerin yerine mısır şurubu glikoz şurubu fruktoz şurubu gibi yan ürünler doğal şekerin yerini almıştır. Çocukların şeker ihtiyaçlarını da taze sebze, meyve, süt ve bakliyat gibi ürünlerden almalarını sağlamalıyız” dedi.

ramazan bayramında çocukların şeker tüketimine dikkat

AŞIRI MEYVE TÜKETİMİNE DİKKAT

Meyve şekeri de olarak adlandırılan fruktozun, meyvelerde oldukça zengin olduğunu vurgulayan Dr. Tulin Demirhan, “Meyve ve meyve sularının da çocuklarda tüketimini çok fazla olmasını istediğimiz bir durum değildir. Çocukların, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral açısından dengeli beslenmelerini istediğimiz için aşırı meyve tüketimini de önermiyoruz. Meyve suyu tüketimi de 100 mililitreyi geçmemelidir. Gerekirse meyve sularındaki şeker oranını düşürmek için, su katılmasını öneriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.