Başkentliler için yakın kaçamak noktası: İşte Safranbolu ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Başkentliler için yakın kaçamak noktası: İşte Safranbolu ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Tatil arayışında olan vatandaşlar hem bütçelerini sarsmayacak hem de keyifli vakit geçirebilecekleri tatil yerleri araştırmaya başladı. Safranbolu’da gezilecek yerler? Safranbolu bir günde gezilir mi? Safranbolu’da ne yenir? İşte detaylar…

Şehrin yoğun stresinden uzaklaşıp, hafta sonu kaçamağı yapmayı planlayanlar için güncel Safranbolu kamp alanlarını, gezilecek yerlerini ve otel fiyatlarını sizler için araştırdık. 2023 otel ücretleri 500 TL’den başlarken, en ucuz kamp çadırı günlüğü 200 TL’den kiralanabiliyor.

Karabük iline bağlı, tarihi ve turistik bir şehir olan Safranbolu, turistlerin ilgisini çeken korunmuş tarihi evleri ile ünlüdür. Safranbolu, zengin tarihi dokusu, korunmuş evleri ve doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turistik merkezlerinden biri haline gelmiştir. Tarihi ve kültürel mirasıyla ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunmaktadır. Peki, Safranbolu’da gezilecek yerler? Safranbolu’da ne yenir? Safranbolu bir günde gezilir mi? Safranbolu’da konaklayacağınız mekânları, tadacağınız yeni lezzetleri ve ulaşım şeklini sizler için derledik.

safranbolu-carsisi.jpg

ZİYARET İÇİN EN İYİ ZAMAN

Safranbolu'yu ziyaret etmek için en güzel zaman ilkbahar aylarıdır. Kış aylarında havalar oldukça soğuk olduğundan dolayı kaliteli bir gezi olmayacaktır. Yaz aylarında turistlerin yoğun olduğu bir yer olduğu içinde gezerken bunalabilirsiniz. Safranbolu bir günde gezilir mi? Yaz aylarında hafta sonları ve tatil günlerinde ilçe oldukça kalabalıktır. İlkbahar ayları ziyaret etmek için oldukça uygun bir zaman dilimidir.

KAÇ GÜNDE GEZİLİR?

Safranbolu'yu gezmek için 1 ila 2 gün yeterli olacaktır. Zamanınıza göre 2-3 gün gibi bir süre planlayarak daha rahat şekilde şehri gezebilirsiniz.

SAFRANBOLU’YA NASIL GİDİLİR?

Ankara'dan Safranbolu'ya özel aracınızla gitmek isterseniz, D100 karayolunu takip ederek Safranbolu'ya ulaşabilirsiniz.

Mesafe yaklaşık olarak 220 km olup, seyahat süresi trafik ve yol koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yolculuk genellikle 3-4 saat sürmektedir. Toplu taşıma ile seyahat etmeyi tercih ederseniz otobüs, tren ve uçak kullanabiliriz.

Otobüs:

Ankara'dan Safranbolu'ya sefer yapan otobüs firmaları bulunmaktadır. Ankara'daki otobüs terminalinden kalkan otobüslerle Safranbolu'ya ulaşabilirsiniz. Seyahat yaklaşık olarak 3 ila 4 saat sürer.

Tren:

Ankara'dan Safranbolu'ya trenle seyahat etmek isterseniz, Ankara'daki tren istasyonundan Karabük istikametine giden trenlere binebilirsiniz. Safranbolu'ya minibüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Tren seyahati yaklaşık olarak 2-3 saat sürer.

Uçak:

Ankara'dan Safranbolu'ya doğrudan bir havaalanı bulunmamaktadır. Eğer hava yoluyla seyahat etmek isterseniz, Ankara'daki Esenboğa Havalimanı'ndan Karabük iline veya Zonguldak iline uçabilirsiniz. Ardından Karabük veya Zonguldak'tan Safranbolu'ya karayoluyla ulaşabilirsiniz.

Size en uygun olanı seçerek Safranbolu'ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Yola çıkman önce ulaşım son kontrolleri yapmayı unutmayın.

safranbolu-hidirlik-tepesi.jpg

SAFRANBOLU’DA NE YENİR?

Safranbolu’ya kadar gelmişken meşhur yemeklerinden yemeden dönmek olmaz. Safranbolu mutfağında tadabileceğiniz lezzetlerden bazılar; Uzun Fasulye, Dilme Fasulye, Et Yemeği, Perohi, Yayım, Ekşili Kelle, Yaprak Dolması, Kuru Çörek, Sini Çöreği, Göbü, Zerde, Höşmerim, Un Helvası, Delioğlan Sarığı, Oklava Dolaması, Çingene Baklavası, Haluşkadır.

Uzun Fasulye:

Safranbolu'nun en ikonik yemeklerinden biridir. Taze fasulyelerin uzunlamasına dilimlenerek pişirildiği ve zeytinyağıyla tatlandırıldığı bir yemektir.

Dilme Fasulye:

Yine fasulye temelli bir yemektir. Fasulyelerin ortadan ikiye dilimlenerek pişirildiği ve genellikle etli olarak hazırlandığı bir yemektir.

Et Yemeği:

Safranbolu'da et yemekleri de oldukça popülerdir. Özellikle güveçte pişirilen et yemekleri tercih edilir. Etli güveçler, farklı sebzeler ve baharatlarla zenginleştirilerek hazırlanır.

Perohi:

Safranbolu'ya özgü bir hamur işidir. İç harcı olarak genellikle patates veya peynir kullanılır. Hamurları ince açılır, iç harç konur ve kapatılarak pişirilir.

Yayım:

Yufka ekmeğiyle yapılan bir yemektir. Yayıkla yayılan yufkalar, iç harçla doldurulur ve rulo şeklinde sarılarak pişirilir.

Ekşili Kelle:

Bu yemek, kuzu kellesinin ekşili sosla pişirildiği bir lezzettir. Limon suyu, nar ekşisi ve un gibi malzemelerle hazırlanan ekşili sos, kelleyle birlikte pişirilir.

Yaprak Dolması:

Taze üzüm yapraklarıyla hazırlanan dolmalardır. İç harcında pirinç, soğan, baharatlar ve bazen et kullanılır.

Kuru Çörek:

Safranbolu'ya özgü bir tatlıdır. Hamur işi olarak hazırlanan çörekler, üzerine şeker serpilerek pişirilir.

Sini Çöreği:

Yine Safranbolu'ya özgü bir tatlıdır. Tereyağı ve pekmezle yapılan hamurlar, tepsiye yayılarak pişirilir ve dilimlenerek servis edilir.

Göbü:

Bu yemek, pirinç, et ve baharatlarla hazırlanan bir pilav türüdür. Genellikle düğün ve özel günlerde tercih edilir.

safranbolu-tarihi-carsisi.jpg

Zerde:

Safranbolu'nun geleneksel tatlılarından biridir. Pirinç, şeker, süt ve safran gibi malzemelerle yapılan sarı renkli bir tatlıdır.

Höşmerim:

Safranbolu'ya özgü bir süt tatlısıdır. Kaymak, irmik, şeker ve cevizle hazırlanır. Genellikle üzerine tarçın serpilerek servis edilir.

Un Helvası:

Bu helva, un, tereyağı ve şekerin kavrulmasıyla hazırlanan geleneksel bir tatlıdır. Üzerine genellikle ceviz veya fındık serpilir.

Delioğlan Sarığı:

Safranbolu'nun ünlü kebaplarından biridir. İnce dövülmüş etin baharatlarla harmanlanması ve şekillendirilerek mangalda pişirilmesiyle hazırlanır.

Oklava Dolaması:

Safranbolu'ya özgü bir börek çeşididir. İnce açılan yufkalar, iç harçla doldurulup rulo şeklinde sarılarak pişirilir.

Çingene Baklavası:

Safranbolu'nun meşhur tatlılarından biridir. İnce açılan baklava yufkaları, cevizli iç harçla doldurulup şeritler halinde sarılarak pişirilir ve şerbetlenir.

Haluşka:

Safranbolu'ya özgü bir hamur yemeğidir. Yumurta, un ve tuzdan yapılan hamur, haşlanarak pişirilir ve üzerine sos veya peynir eklenerek servis edilir.

safranbolu-hanlarindan-cinci.jpg

SAFRANBOLU’DA GEZİLECEK YERLER

Safranbolu, Türkiye'nin Karabük iline bağlı tarihi ve turistik bir şehirdir. Safranbolu, Osmanlı dönemine ait korunmuş evleri, tarihi sokakları ve mimari güzellikleriyle ünlüdür. İşte Safranbolu'da gezilebilecek bazı yerler:

Safranbolu Evleri: Safranbolu'nun en ünlü özelliği, Osmanlı dönemine ait korunmuş ahşap evlerdir. Çoğu restore edilen bu evler, şehrin tarihi dokusunu yansıtır. Özellikle Cinci Hanı, İzzet Paşa Camii, Kaymakamlar Evi gibi evleri ziyaret edebilirsiniz.

Hıdırlık Tepesi: şehrin en yüksek noktalarından biridir. Muhteşem bir panoramik manzaraya sahiptir. Buradan Safranbolu'nun tarihi evleri, sokakları ve çevredeki doğal güzellikleri görebilirsiniz.

Tokatlı Kanyonu: Doğal güzelliğiyle ünlü bir yerdir. Yüksek kayalıklar, yeşil ağaçlar ve berrak bir dereye sahiptir. Kanyon içinde yürüyüş yapabilir, doğayla iç içe vakit geçirebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.

Kristal Cam Teras: Şehrin sembolik bir turistik mekanıdır. Cam zeminli teras, yüksekten muhteşem bir manzaraya sahip olmanızı sağlar. Burada heyecan verici bir deneyim yaşayabilir ve Safranbolu'nun güzelliklerini kuşbakışı gözlemleyebilirsiniz.

safranbolu-cam-terasi.jpg

Safranbolu Çarşısı: Çarşı, tarihi doku ve eski dükkanlarıyla dikkat çeker. Burada yöresel el sanatları ürünleri, bakır işlemeler, hediyelik eşyalar ve yöresel lezzetler bulabilirsiniz.

Safranbolu Kalesi: Şehrin yüksek bir noktasında bulunan kale, Osmanlı İmparatorluğu'nun zamanında yapılmıştır. Kaleye çıkarak şehri panoramik bir şekilde görebilirsiniz.

Safranbolu Köprüleri: Safranbolu, tarihi köprüleriyle ünlüdür. İncekaya Köprüsü ve Cinci Hanı Köprüsü gibi yapıları görebilirsiniz. Bu köprüler, Osmanlı dönemine ait mühendislik harikalarıdır.

Safranbolu Müzeleri: Safranbolu'da çeşitli müzeler bulunmaktadır. Arasta Çarşısı'nda yer alan Safranbolu Kent Müzesi, tarihi ve kültürel eserlerin sergilendiği bir müzedir. Ayrıca Safranbolu Tarihi Saat Kulesi ve Cinci Hanı'nda yer alan diğer müzeleri de ziyaret edebilirsiniz.

Safranbolu Cinci Hamamı: Osmanlı dönemine ait bir hamam olan Cinci Hamamı, turistler tarafından ziyaret edilen önemli bir noktadır. Hamamın tarihi atmosferini yaşayabilir ve rahatlayabilirsiniz.

safranboluya-bakan-insanlar.jpg

KAMP YAPABİLECEĞİNİZ ALANLAR

Doğada kalmak isteyenler için kamp yapma seçeneği de bulunuyor. Ortalama 200 TL vererek çadırınızı temin edebilir sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilirsiniz. Eğer masraflarınızı en aza indirmek istiyorsanız ücretsiz kamp alanları da mevcut.

Ücretsiz kamp alanları;

Kamp yapmaya karar verdiğiniz yerin çevresinde bulunan ücretsiz hizmetleri kullanabilirsiniz. Kamp alanına gitmeden önce eksiklerinizi tamlamayı unutmayın.

Sarıçiçek Yaylası Kamp Alanı

Bulak Mencilis Mağarası Kamp Alanı

Tokatlı Kanyonu Kamp Alanı

Sırçalı Kanyonu Kamp Alanı

Dipsiz Göl Kamp Alanı, Konarı Köyü

İncekaya Köyü Kamp Alanı

safranbolu-yesilliklerinde-kamp-001.jpg

Ücretli kamp alanları;

Genel olarak ücretli kamp alanları içerisinde lavabo, büfe, yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, piknik alanı ve piknik masaları, mangal yakılabilir alanlar, yürüyüş parkurları, çöp konteynerleri ve otopark alanı hizmetleri sağlamaktadır. Bu çadır kurulacak kamp alanına göre seçenekler azalabilir veya çoğalabilir.

Doğa Cafe & Rüzgâr Konaklama

Safranbolu Kent Ormanı Kamp Alanı

Beştepeler Mesire ve Kamp Alanı

Çamtarla Mesire ve Kamp Alanı

SAFRANBOLU’DA KONAKLAYABİLECEĞİNİZ MEKÂNLAR

Kamp yapmaktan hoşlanmıyorsanız ve rahatlığınız sizin için daha ön plandaysa restore edilmiş geleneksel Safranbolu evlerinde kalabilirsiniz. Kalacağınız mekânlarda tek gecelik ortalama konaklama fiyatları 500 TL’den başlıyor.

Badeli Konak Safranbolu

Adres: Hüseyinçelebi, Dibanoz Sk. No:5, 78600 Safranbolu/Karabük

Telefon: 0534 858 10 64

safranbolu-carsisi-001.jpg

Demirkapı Konak

Adres: Barış, Utku Sk. No:14, 78600 Safranbolu/Karabük

Telefon: (0370) 712 00 75

Kervan Aile Pansiyonu

Adres: Çavuş, Celal Bayar Cd. No:21, 78600 Safranbolu/Karabük

Telefon: 0541 479 98 33

safranbolu-konak.jpg

Dibekönü Konak Otel

Adres: Bağlarbaşı, Dibekönü Cd., 78600 Safranbolu/Karabük

Telefon: 0543 774 25 55

Emiroğlu Konak

Adres: Hüseyinçelebi, Dibanoz Sk., 78600 Safranbolu/Karabük

Telefon: 0535 922 36 61

Hafta sonu şehrin stresinden uzaklaşıp, kafa dinleyebileceğiniz güzel bir yer seçenek.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.