Barış Kartalı’nda hedef 2035

Barış Kartalı’nda hedef 2035

İnal Atilla Güneş, proje müdürlüğünü yaptığı Barış Kartalı’yla Türkiye’nin 12 sonrasını hedeflediklerini söyledi. Güneş, Barış Kartalı Projesi’ne en büyük desteğin Havelsan’dan geldiğine dikkat çekti.

2003 yılında başlayan Barış Kartalı projesi 2014 yılında teslim edildi. İnal Atilla Güneş üretim sürecinin zorlu bir süreç olduğunu belirterek, 737 Havadan Erken İhbar ve Kontrol, Güçlü Hava Gözetimi, Muhabere ve Harp Yönetimi sağlayan son teknoloji ürünü olan Barış Kartalı projesiyle ilgili bilgiler verdi.

inal.jpg

HAVELSAN PROJEDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

İnal Atilla Güneş” Aradan 20 yıl geçse bile HAVELSAN projede önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Sistemlerin millileştirilmesinin yanı sıra Hava Kuvvetleri’nin yeni görev konusunda yazılım hazırlıyor. Bunlar, çok kısa sürede hazırlanıyor. Testleri tamamlanıyor ve uçağa entegre ediyor” ifadelerine yer verdi.

BİRÇOK NATO GÖREVİNE KATILIYOR

Barış Kartalı’nın hedeflenen ömrünün 2035 yılı olduğunu söyleyen İnal Atilla Güneş, “Yaşanan olaylar, güncel gelişmeler nedeniyle uçakların sürekli göreve hazır olması gerekiyor. Barış Kartalı uçakları, birçok NATO görevine katılıyor. Bu nedenle NATO kaynaklı güncellemeler HAVELSAN ekibi tarafından kısa sürede gerçekleştiriliyor” dedi.
İnal Atilla Güneş, “Artık tüm iyileştirme isteklerini daha hızlı gerçekleştiriyoruz. HAVELSAN, Barış Kartalı için son 4 yılda 3 ana sürüm çıkardı. Bunları uçaklara entegre etti. Başarıyla bu işleri tamamladık. Örneğin; Elektronik İstihbarat Sistemini bir ana yüklenicimiz ile birlikte ortak değiştiriyoruz. Bunun devamı gelecek” şeklinde konuştu.

E-7’YE TALEP ARTTI

E-7’ye artan talep de dikkat çeken İnal Atilla Güneş, Avustralya ve Türkiye’nin ardından Güney Kore’nin de projeye dahil olduğunu, Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ardından ABD Hava Kuvvetleri de E-7’nin müşterileri haline geldiğini ve HAVELSAN’ın bu konuda uzun yıllardır elde ettiği tecrübeyi yurtdışına taşımayı hedeflediğini kaydetti.

Sistemin siber saldırıya açık olup olmadığına değinen Atilla Güneş, sistemin havada siber sisteme kapalı olduğunun, yerde ise sistemlerin dışarıya kapalı olduğunun altını çizdi.

İNSANİ AMAÇLI ARAMA KURTARMA İŞLEVİ GÖRÜYOR

Barış Kartalı’nın farklı birçok görevi olduğuna değinen Atilla Güneş, “Savaş uçakları dediğimiz zaman her zaman işte operasyonlar havadaki düşmanı erken görebilmek diyoruz ama insani amaçlı arama kurtarma Barış Kartalı’nın sivil amaçlı hayatımıza dokunan çok önemli bir görevi olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

BARIŞ KARTALI UÇAKLARININ 4 TANE İSMİ VAR

İnal Atilla Güneş, “Barış kartalı uçaklarından 4 adet var İsimleri de oldukça değişik ve manidar biliyorsunuz askeri havacılıkta Aslında Verilen her kelimenin söylemen verilen ismin birer aslında bir amacı var uçakların adı: Kuzey, Güney Doğu ve Batı yani Türkiye'nin dört yanına uçuyor “ ifadelerine yer verirken, Barış Kartalı uçağının elektronik aparatla ilgili bir alt sistemini milli bir çözümle değiştirildiğini ve modernize edildiğini aktardı.

Proje 2003’te başladığında 4 uçak alımının planlandığını belirten Atilla Güneş,” E-7 teslimatları 60 ayda gerçekleştirilecekti. Boeing, Avustralya için uyguladığı projenin bir benzerini Türkiye’ye vermeyi hedefliyordu. Ancak o yıllarda Avustralya E-7’leri, ağırlıklı olarak kıtanın etrafındaki deniz trafiğinin takibi görevini yapıyordu. Türkiye’nin isterleri çok daha kapsamlı ve farklıydı. Bu durum projenin sarkmasına neden oldu. İlk uçak 2014’te teslim edilebildi “ şeklinde konuştu.

2035’E KADAR GÖREV İCRA EDECEK

Modernize edilse bile 2035'lere kadar görev icra etmesi gerekiyor diyen Atilla Güneş,” Biz bir NATO ülkesiyiz ve bu uçakta NATO operasyonlarında oldukça yoğun olarak görev alıyor NATO’dan kaynaklı bazı modernizasyon ihtiyaçlarımız var uçağın kendisiyle ilgili malzemelerin bulunmaması ya da yeni teknolojiye ihtiyaçları ile ilgili bazı modernizasyon ihtiyaçlarımız var ve son olarak bunların bir bölümüne başladık zaten” ifadelerini kullandı.
Atilla Güneş, “Bu yıl için daha kapsamlı bir modernizasyon konusunda bir gelişme olacağını tahmin ediyoruz. HAVELSAN olarak projeye hazırız” dedi.

Gamze Mine Gümüş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.