Bakanları kim seçer? Bakanlar kim tarafından atanır?

Bakanları kim seçer? Bakanlar kim tarafından atanır?

Bakanları kim seçer? Bakanlar kim tarafından atanır? Bakanlar kim tarafından belirlenir? Gibi sorular seçim sonrasında gündem olurken tüm bu soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik.

Bakanları kim seçer? Bakanlar kim tarafından atanır? Bakanlar kim tarafından belirlenir? Gibi sorular seçim sonrasında gündem olurken tüm bu soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik. Peki bakanlar nasıl seçilir, kim tarafından seçilir? İşte tüm bu soruların cevabı…

BAKANLARI KİM SEÇER?

Aday gösterme ve atama süreci. Türkiye Cumhurbaşkanı beş yılda bir halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı daha sonra Anayasa'nın 104. maddesine göre cumhurbaşkanının yardımcılarını ve bakanları atar ve görevden alır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların Parlamento önünde yemin etmesi gerekmektedir.

BAKANI KİM ATAR, KİM GÖREVDEN ALIR?

Bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Bir kişinin bakan olarak atanabilmesi için, milletvekili seçilme yeterliliği şartlarına sahip olması gerekir. Bakanlar, seçildikleri günü takip eden meclis önünde and içerler. Bakanlar, görevleriyle ilgili bir suç işlemeleri durumunda meclis soruşturması hükümlerine tabi iken, görevleri ile ilgili olmayan bir suç işlediklerinde ise yasama dokunulmazlığı hükümlerine tabidirler. Buradan hareketle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Bakanları görevden alma yetkilerinin olmadığı sonucu çıkmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kabul edildiği 2017 yılından beri bakanları görevden alma yetkisi Cumhurbaşkanı tarafından yerine getirilmektedir.
Özetleyecek olursak, 1982 Anayasasına göre Bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınırlar.

Bakanların seçilmesi gibi bir usul hükümet sistemimiz içerisinde yoktur. Bakanların göreve gelmesi ve görevden alınması kararları Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazetede yayımlanmaktadır.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.