Bağımlı Terapisti Özay: Sevgisizlik bağımlılığı doğurur

Bağımlı Terapisti Özay: Sevgisizlik bağımlılığı doğurur

Bağımlı Terapisti Ziyne Özay, çocuk yaşta bireylerin madde bağımlısı olmamasında ailelere büyük görev düştüğünü belitti. Özay, “Ev ortamındaki huzursuzluk, kavga, ilgisiz ebeveynlik çocukları bağımlılığa iter” uyarısında bulundu.

Son yıllarda düşen madde bağımlılığı yaşından sonra dikkatler çocuklara ve ergen bireylere çevrildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün konu ile alakalı başlattığı ‘ En iyi narkotik polisi anne’ kampanyasından sonra çocuk ve ergen bireylerin madde bağımlılığı durumunda ailelerin yapması gereken hususları Bağımlı Terapisti Ziyne Özay ile konuştuk. Özay, gazetemize yaptığı özel açıklamalarda, “Ev ortamındaki huzursuzluk, kavga, ilgisiz ebeveynlik çocukları bağımlılığa iter. Anne ve babalar çocuklarının yaşamına hâkim olmalı arkadaşlarıyla iletişim kurmalılar okul hayatını yakından izlemeli. Madde kullanan kişiye yanlış davranış sergilenmesi, bağırmak, öfkelenmek, suçlamak kişiyi daha fazla maddeye itmeye sebep olabilir” uyarılarında bulundu. basliksiz-1-002.jpg

EVDEKİ HUZURSUZLUK MADDEYE İTER

Bağımlı terapisti Ziyne Özay, “Günümüzde en önemli sağlık sorunu olan madde bağımlılığından uzak durmada en önemli faktörlerden birisi ailedir. Aile ilişkileri toplumsal yaşamın belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Anne babaların çocukları için madde bağımlılığıyla ilişkili bilinçli bir tutum gerçekleştirmeleri kendi örnek davranışlarıyla mümkündür. Ev ortamındaki huzursuzluk, kavga, yetersiz ve ilgisiz ebeveynlik, sevgi ve bağlılığın olmayışı, çocukların maddi ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanamaması, öfkeli aile yapısı, aile içerisinde fazla konuşmadan zaman geçirilmesi, çocuklarını takip etmemeleri zaman içerisinde çocukların evden uzaklaşıp dışarıda farklı bir dünya arayışı içine girmelerine sebep olur ve madde kullanımı başlayabilir. Anne ve babalar çocuklarının yaşamına hâkim olmalı arkadaşlarıyla iletişim kurmalılar okul hayatını yakından izlemeli çocuklarındaki değişimleri fark edebilecek bilinçte olmalılar” ifadelerini kullandı.

AİLENİN DAVRANIŞLARI NASIL OLMALIDIR?

Özay, “Aile çocuklarının bağımlı olduğunu kabul etmeli ve yargılamadan sakin bir şekilde kişinin yaşadığı sıkıntıları anlatmasına fırsat verilmelidir. Madde kullanan kişiye yanlış davranış sergilenmesi, bağırmak, öfkelenmek, suçlamak, aşağılamak kişiyi daha fazla maddeye itmeye sebep olabilir. Aile olarak bağımlı durumun üstesinden gelebileceklerini anlatarak tedavi olması gerektiği anlatılmalıdır” açıklamalarını yaptı.

ara-007.jpg

DAVRANIŞLARA DİKKAT

Özay, “Madde kullanımı ile birlikte ilk görülen değişiklik çevre ve arkadaş değişikliğidir. Madde temin edebilmek için her konuda yalan söylemeye başlarlar. Aşırı para harcama görülür ve yalnız kalmayı tercih ederler. Madde temini için darp, hırsızlık gibi olaylara karışırlar, aile ilişkileri daha mesafeli, iletişimsiz ve çatışmalı hale gelebilir. İnsani prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar. İdealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır” şeklinde konuştu.

BİLİNÇ OLUŞTURULMALI

Bağımlılık terapisti Ziyne Özay son olarak çocuklara verilecek eğitimin önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi; “Sürekli artan bağımlılık insan yaşamını tehdit ettiğinden genç bireylerin bağımlılıkla mücadele kapsamında okullarda öğretmenlere bağımlılık üzerine eğitimler verilmeli bağımlılıktan korunma adına bir bilinç oluşturulmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.