Avukat Şeyma Kesim: Kiracı ev sahibi kavgalarında dolandırıcılığa dikkat!

Avukat Şeyma Kesim: Kiracı ev sahibi kavgalarında dolandırıcılığa dikkat!

Avukat Şeyma Kesim, son dönemde artan “kiracı ev sahibi kavgaları”nda dolandırıcılığa dikkat çekti. Kesim, “Kötü niyetli kişiler, kiracının hukuken daha korunaklı olduğu kanunları ev sahiplerine karşı kullanmaya başladı” dedi.

Artan kira fiyatları ev sahipleri ve kiracılar arasında sorunlara sebep oluyor. Neredeyse her gün gündeme yansıyan kiracı ev sahibi kavgalarında farklı bir yöne dikkat çeken Avukat Şeyma Kesim, gazetemize verdiği özel açıklamalar ile ortaya çıkan mağduriyete ve kira dolandırıcılığına dikkat çekti. Kesim, “Kötü niyetli kişiler, kiracının hukuken daha korunaklı olduğunu kanunları ev sahiplerine karşı kullanmaya başladı. Ev sahiplerinin ve kiracıları koruma adına çıkarılan yasaları kötüye kullanan kişiler bir takım yollarla yasayı kötüye kullanıyor. Kirasını düzgün ödemeyen kiracının evden çıkarma noktasına geldiğinde ise hukuki süreçlerin yavaş ilerlemesi ev sahiplerine zarar veriyor” dedi.

BU OLAYLAR DOLANDIRICILIĞA MÜSAİT

Avukat Şeyma Kesim, “Son zamanlarda kiracı ve ev sahibi kavgaları yoğun bir şekilde basına ve mahkemelere yansıyor. Fakat şöyle bir durum var. Bu olayların gerçekten kiracı ve ev sahibi boyutunda değil de dolandırıcılığa da müsait olduğu ortaya çıktı. Ev sahiplerinin ve kiracıları koruma adına çıkarılan yasaları kötüye kullanan kişiler bir takım yollara başvurmaya başlamışlar. Kiracının hukuken daha korunaklı olduğunu bilen kişiler bu durumu ev sahiplerine karşı kullanmaya başladılar” ifadeleri ile yasanın kötüye kullanıldığına dikkat çekti.

EMSAL BAŞVURULAR VAR

Kesim, “Geçtiğimiz günlerde Etimesgut bölgesinde böyle bir olaya denk geldik. Kiracı adı altında evi kiralıyorlar. İlk kiralarını güzel bir şekilde ödüyorlar. Fakat birkaç aydan sonra ödemeler aksamaya ve ödeme yapmamaya çalışıyorlar. Bu sefer ev sahibi parasını talep ettiği zaman evden çıkmak istemediklerini söylüyor. Kiracı evden çıkacak durumlarının olmadıklarını çıkmalarını da istiyorlarsa maddi giderlerin ödenmesi karşılığında evden çıkacaklarını söylüyorlar.

Bu giderler içinde ev sahibine toplam bir rakam bildiriyorlar. Evini iki bin liraya kiralayan adamlardan 30 bin lira gibi bir çıkma bedeli istiyorlar. Bunu ödemediği kiraya rağmen yapıyorlar. Ev sahiplerinin burada icra yoluna başvurmasından da bir sonuç çıkmıyor. Çünkü kişilerin üstüne hiçbir şeyin olmadığı gibi genelde de SGK kayıtları olmadığı için haciz edilebilecek bir maaşları da olmuyor. Bura da ev sahibi hem alamadığı kiradan hem de hukuki süreçten dolayı mağdur durumuna gelip bu paraları ödemek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

246045.jpg

ZORUNLU ARABULUCULUK GETİRİLMELİ

“Kanunlar kiracıyı koruyor denilebilir. Ama iş kirasını düzgün ödemeyen evden çıkarma noktasına geldiğimizde hukuki süreçlerin yavaş ilerlemesi ev sahibi zarar görmüş oluyor” diyerek iki tarafında mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulayan Avukat Şeyma Kesim son olarak şu hususlara değindi; “Ev sahiplerinin bekâra ev vermeme gibi konularda memur dışı ev vermeme gibi konularda vatandaşların şikâyetleri vardı. O konuda da yürütülen hukuki süreçle ev sahiplerinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu söylenmişti. Günün ekonomik koşullarına bakıldığında sabit geliri olmayan vatandaşlara ev vermeme konularında haksız gibi görünmüyor.

Bu haklılığın altında da hukuki süreçlerin uzun olması ve ev sahiplerinin hak arayışlarının uzaması durumu yatıyor. Bu gibi olaylara yine yasa yoluyla düzenlemeler getirilerek ev sahiplerinin ve kiracıların hakları koruna bilinir. Özellikle yeni yasama döneminde kira hukukundan doğan anlaşmazlıklara ara buluculuk yöntemiyle çözüleceği bildiriliyor. Bu durumun süreci rahatlatacağını düşünüyoruz. Kira hakkından doğan uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuklara gidilmesi demek dava ya da icra hukukuna gitmeden bir arabuluculuk masasında buluşarak pazarlığa oturacağını gösteriyor. Bu durum uzlaşmaları kolaylaştıracağını gösteriyor.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum