"Askıda Çorba" ihtiyaç sahiplerine umut taşıyor

"Askıda Çorba" ihtiyaç sahiplerine umut taşıyor

Ankara merkezli "Askıda Çorba" hareketi, evsizlerden gençlere kadar herkese destek olmaya devam ediyor. Hareketin öncülerinden Lütfiye Emeni, nasıl büyüdüklerini gazetemize anlattı.

Soğuk bir Ankara gecesinde başlayan hayalin gerçeğe dönüştüğü “Askıda Çorba” hareketinin ne olduğunu ve nasıl devam ettiğini, kurucularından Lütfiye Emeni’den dinledik. Yoksul insanlara, yaşlılara ve gençlere, öğrencilere ulaştıklarını aktaran Emeni hareket zincirine her gün yeni bir halka takıldığını kaydetti.

askida-corba-1.jpg

BİR ÇORBA DA SEN BIRAK

Ankara'nın soğuk kış gecelerinde çorba dağıtarak başladıkları hayalin, Askıda Çorba'nın kuruluşunu gerçekleştirmelerine vesile olduğunu aktaran Lütfiye Emeni,” Şimdi ise 4. yılımızı kutluyoruz ve imece usulü işletmemizle büyümeye devam ediyoruz. Web sitemizde ‘Bir Çorbada Sen Bırak’ sloganıyla çorbalar ve yardımlar aracılığıyla maddi durumu yetersiz olan ihtiyaç sahiplerine destek olmayı sürdürüyoruz. Haftanın 5 günü saat 12'de yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz.

Askıda Çorba, ihtiyaç sahibi aileleri belirleyerek mahallelerdeki gönüllülerimiz ve destekçilerimizle birlikte vefat yemekleri, ölüm yıldönümü yemekleri, doğum günleri, sünnet törenleri ve düğünler gibi özel günlerde farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Bu etkinliklerde, ailelerin istekleri doğrultusunda dağıtımlar gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

askida-corba-2.jpg

Kuruculardan Emeni, destek beklediklerini belirterek, "Sokaktan geldiğimiz için çoğu kişi tarafından tanınıyoruz ve bu durum bize destek konusunda yardımcı oluyor. Sokakta çorba dağıtımıyla geçirdiğimiz 23 yıl geride kaldı. Artık kurumsallaşma ve profesyonelleşme gerekiyor çünkü adımızı daha da duyurmalıyız. Önceden evlerde pişirip dağıtıyorduk ve bu, manevi anlamda güzel bir deneyimdi, ancak zorlukları da vardı. Bu nedenle bir ekip kurmaya karar verdik. Bir ekip yemekleri pişiriyor, diğer ekip ise dağıtımı gerçekleştiriyor" diye konuştu.

TEK İSTEĞİMİZ BU MİRASIN YAŞAMASI

Lütfiye Emeni “Askıda Çorba'nın gurur duyduğum noktalarından biri de her gün büyüyen bir zincir olması. Üniversite sınavına hazırlanan gençler, doktora yapan görevliler ve öğretim görevlileri gibi farklı alanlardan gönüllüler, bulaşık yıkama ve dağıtım gibi görevlerde bulunuyorlar. Her gün zincire yeni bir halka eklenmesi, kuruluşun gurur kaynağı olmuş durumda. Gençlerimizin gelip yardımcı olması gerçekten güzel bir duygu. Bu durum bizim için gurur verici.” diye ekledi.

Askıda Çorba kurucusu Emeni, "Tek isteğimiz, askıda çorbanın bizden sonraki nesillere miras kalması" diyerek gençlerin bu konuda verdikleri destekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Emeni, konuşmasına şöyle devam etti: "Yardımcı olan evlatlarımıza, arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Sabah dağıtımlarında, günlük rutin işlerde dağıtıma, bulaşığa, yemeğe yardımcı oluyorlar ve bu bizi çok mutlu ediyor. Sınav zamanlarında öğrenciler buraya gelirler ve sıcak bir tas çorba içerler. İhtiyacı olan öğrencilerimize de kapımız her zaman açıktır” ifadelerine yer verdi.

askida-corba-3.jpg

GELECEK KUŞAKLARA UMUT TAŞIYOR

Emeni, kadın istihdamını da desteklediklerini vurgulayarak şunları söyledi: "İhtiyacı olan kadınların çalışmasında önceliğimiz var. Kadınlarımız kendi paralarını kazanarak evlerine ekmek götürüyor. Bazen burada çalışan kadınlarımızın küçük çocukları da buraya gelip yardım ediyor. Yardım dediğim küçük işler, sorumluluk duygularının gelişmesine katkı sağlıyor ve çocuklar 'Ben bugün gittim çalıştım, bunu ben kazandım' diyebilecek. Kız öğrencilerimize destek olmaya çalışıyorum, buraya gelip yarı zamanlı ücret karşılığında çalışıyorlar."

Lütfiye Emeni “Askıda Çorba, gençlerin aktif katılımı ve kadın istihdamını destekleyen yaklaşımıyla toplumda olumlu bir etki yaratmaya devam ediyor. Askıda çorba geleneği, gelecek kuşaklara umut ve dayanışma mesajını taşımaya devam ediyor” dedi.

askida-corba-7.jpg

ORTAK BİR HAYALİN ÜRÜNÜ: ASKIDA ÇORBA

Ankara'da bir sokakta başlayan çorba dağıtımı, zaman içinde büyük bir gönüllülük hareketine dönüştü. Lütfiye Emeni ve 3 kişi önderliğinde bir araya gelen insanlar, bir aile gibi kenetlenerek ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzattığını belirten Emeni konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"İhtiyaç sahibi mahallelere gönüllü olarak çorba ulaştırıyorduk. Ancak daha büyük bir hedefe yönelmek istedik ve ortak bir hayal kurduk. 7-8 yıl boyunca sürekli olarak bir araya gelerek bu hayali büyüttük, 2019 Kasım'ında "Askıda Çorba" adında bir lokanta açtık ve bu projeyi ileriye taşıdık. Her alanda destek sağlamak için çaba harcayan bu gönüllüler, insanların sıcak bir çorbaya ihtiyaç duydukları anlarda yanlarında oluyorlar. Bu mütevazi başlangıcın bugün büyük bir etkiye sahip olan bir yardım hareketine dönüşmesi, insanların bir araya gelerek toplumda pozitif değişimler yaratabileceğini gösteriyor. "Askıda Çorba" hareketi, umut ve destek sunuyor”

askida-corba-6.jpg

GELİRLER İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞIYOR

"Askıda Çorba"nın, modern bir aşevi olarak nitelendirilen ve ihtiyaç sahibi herkese sıcak yemek ikramı sağlayan bir yardımlaşma Gönüllüler ve destekleyiciler tarafından yönetilen bu hareket olduğunu vurgulayan Emeni, insanların kalplerini ısıtıp ihtiyaç sahiplerinin maddi ve manevi doygunluğunu sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Emeni, "Askıda Çorba"nın amacı, herhangi bir ayrım yapmaksızın ihtiyaç sahiplerine ücretsiz yemek hizmeti sunmaktır. Lokantada pişirilen sıcacık yemekler, hem müşteriler hem de ihtiyaç sahipleri tarafından misafir edilmektedir. Gelirler, işletme masrafları karşılandıktan sonra tekrar ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır. Ancak "Askıda Çorba", sadece lokantaya ulaşabilen ihtiyaç sahiplerini unutmamaktadır. Haftanın belli günlerinde belirlenen lokasyonlarda veya kapı kapı gezerek, gönüllüler ve destekleyicilerin katkılarıyla pişirilmiş yemekler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Ayrıca, lokantada artan yemekler sokakta yaşayan hayvanlara ve hayvan barınaklarına gönderilmektedir” ifadelerini kullandı.

Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.