Ankara'da pirinç üretiminde bir ilk

Ankara'da pirinç üretiminde bir ilk

Nallıhan, Ankara’da çeltik ekilen tek ilçe olma özelliğini koruyor. İlçede yeni sezon çeltik ekimi devam ederken, Belediye’den “Uluköy ve Karaköy köylerinde yapılan çeltik ekimi Ankara'da tek olma özelliğini taşıyor” açıklaması geldi.

Başkentin çevre ilçelerinden Nallıhan, çeltik ekimi ile dikkat çekiyor. Nallıhan, Ankara’da çeltik ekilen tek ilçe olma özelliğini koruyor. İlçede "kabuğu çıkarılmamış pirinç" olarak adlandırılan çeltik ekimi devam ederken, Belediye’den “Uluköy ve Karaköy köylerinde yapılan çeltik ekimi Ankara'da tek olma özelliğini taşıyor” açıklaması geldi.

nallihan-4.jpg

Nallıhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamiyet Balcı, Nallıhan'ın zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu vurgulayarak, ilçenin yöresel mutfağının ulusal ve uluslararası çapta tanıtımı için çalışmalara devam ettiklerini aktardı.

nallihan-5.jpg

COĞRAFİ İŞARETLİ İĞNE OYASI

Nallıhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamiyet Balcı, Nallıhan’ın coğrafi işaretli dokuma ve iğne oyaları olduğuna dikkat çekerek “Mutfak kısmımız oldukça çeşitli ve organik ürünlerimiz var. Cevizli çörek, katmerli, elma, erik domates, salatalık gibi ürünleri kendimiz yetiştiriyoruz. Yüvez dediğimiz üzüm salkımında tescilli iğne oyaları yapıyoruz. El emeği tarhana, makarna, salçalar üreten bir kooperatifiz“ şeklinde konuştu.
Coğrafi işaretli örtme ve iğne oyalarından bahseden Hamiyet Balcı, “Nallıhan Örtmesinin iki uzun kenarında kahverengi, hardal veya sarı renkli eğirme koza ipeğinden şeritler bulunmaktadır. Bu ipliklerin renklendirilmesinde kullanılan boyalar doğal boyalardır. Çizgilerin bitiminde, uzun kenarların ortasına üçgen formda brokar tekniği ile motifler yapılır. Örtmeler kullanılırken bu motifler başın üstüne gelecek şekilde planlanır. Orta motifler her iki uzun kenara yapılır, bu sayede örtmeler iki taraflı kullanılabilmektedir” diye konuştu.

helva.jpg

NALLIHAN PİRİNCİ YETİŞTİRİYORUZ

Nallıhan’da Kuş Cenneti ve Tabduk Emre Derviş Yolu Projesinin de devam ettiğine çeken Hamiyet Balcı, pekmezle yapılan un helvasından Nallıhan’a özgü baklava, güveç, yaprak sarması, cevizli katmer çöreği, pekmezli un helvası, cevizli taş fırın ekmeği ile Nallıhan’a özgü lezzetler için Kadın kooperatifi olarak çalıştıklarını söylerken Nallıhan’da Ankara’da tek çeltik ekilen yer olduğunu ve pirinç yetiştirildiğini aktardı. Çömlek çatlatan pirinç dediğimiz pirinç yetiştiriyoruz diye aktaran Hamiyet Balcı Nallıhan’ın doğal güzelliklerinden de bahsetti.

Hamiyet Balcı “Nallıhan ilçesinde Uluköy ve Karaköy köylerinde yapılan çeltik ekimi Ankara'da tek olma özelliğini taşıyor. Bolu Kartalkaya dağından doğan ve Aladağ çayından sulanan çeltik, 4 ay devamlı suyun içinde kalarak yetişiyor, 2 bin dönüm araziye ekerek çeltik ekimine başlanıldığını belirterek, "Ankara'da çeltik ekilen tek yerin Uluköy ve Karaköy olduğunu biliyoruz" diye konuştu. Uzun yıllardan beri bu bölgede çeltik ekiminin yapıldığını, çok kaliteli ürün alındığını ve çeltik ekiminin Mayıs ayının sonuna kadar sürüyor” şeklinde konuştu.

nallihan-7.jpg

Gamze Mine Gümüş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.