Ankara’da Gençlik Parkı’nın tarihi araştırma kitabına dönüşüyor

Ankara’da Gençlik Parkı’nın tarihi araştırma kitabına dönüşüyor

Başkentin en önemli kentsel mekânlarından olan Gençlik Parkı'nın tarihi, belgesele, sergi ve araştırma kitabına dönüşüyor. Vatandaşlar Gençlik Parkı ile ilgili anıları ve fotoğrafları ile projeye katkı yapabiliyor.

Ankara’da kurulan ve tarihi boyunca başkentin en önemli kentsel mekânlarından biri olarak varlığını koruyan Gençlik Parkı’nın tarihi, yapımcılığını Mareliber üstleniyor. Projenin bir belgesel film, bir sergi ve bir araştırma kitabıyla kayda geçirilmesi planlanıyor. Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) katkılarıyla sürdürülen projenin yönetmenliğini Deniz Şengenç yaparken, araştırma çalışmalarının başında ise yazar ve şair Ulaş Bager Aldemir yer alıyor.

CUMHURİYETİN 100. YAŞINA ARMAĞAN

Cumhuriyetin 100. yaşına atfedilen projenin Gençlik Parkı’nın 80’inci ve Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümünde bitirilmesi planlanıyor. Projeyle ilgili açıklamada şu ifadeler yer alıyor:
‘’Cumhuriyet’in bozkırın ortasında kurulan başkenti Ankara, şehir planlaması açısından yaratılan bir kenttir. Gençlik Parkı Projesi, yeni kurulan Cumhuriyet’ten günümüze kadar parkın idari kurumlarla, toplumla ve kültürle arasındaki etkileşimi çerçevesinde toplumsal yaşamın mekânla ilişkilenmesini konu alıyor.’’

g1.jpg

VEKAM ARŞİVİYLE DESTEK OLUYOR

Proje kapsamında VEKAM Arşivi, fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç’ın kişisel koleksiyonu ve fotoğraf muhabiri Süreyya Oral’ın arşivi gibi, Ankara’ya ve Gençlik Parkı’na dair çeşitli görsel ve yazılı arşivlerden faydalanılırken birçok sayıda sanatçı, akademisyen, araştırmacı ve yerel yönetici projeye röportajlarla katkı sunuyor. Konuyla alakalı projenin internet sitesinde şu açıklama veriliyor:

“Gençlik Parkı, Ankara’nın çocukluğudur. Denizi andıran havuzuyla, sandallarıyla, çay bahçeleriyle, gazinolarıyla, nikâh salonuyla ve lunaparkıyla her yaştan ve toplumsal gruptan insanın buluşma noktası olan park; bir arada yaşama ve eğlenme kültürünün yaşatıldığı bir ayna gibidir.”

g2.jpg

KATKI İÇİN ÇAĞRI

Parka dair anıları ya da fotoğraf, kartpostal, pul, bilet, kıyafet, gazete, dergi gibi anı nesneleri olan vatandaşlar, projeye genclikparki.net adresi üzerinden katkı verebiliyor.

g3.jpg

PARKIN KISA TARİHİ

Gençlik Parkı, 1936 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı tam 7 yıl sürmüş, 19 Mayıs 1943 tarihinde Ankaralıların hizmetine sunulmuştur. Gençlik Parkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kentsel parklarından biridir. Cumhuriyet‘in ilk yıllarında Ankara‘nın planını yapmak üzere davet edilen Hermann Jansen, Gençlik Parkı‘nı çağdaş bir eğlence-dinlence mekânı olarak tasarlamıştı. Böylelikle hem Ankara Çayı‘nın bataklık alanı kurutulacak hem de Cumhuriyet‘in yeni başkentinde yaşayanlar için kentsel açık ve kamusal alanların kullanımı konusunda bir örnek oluşturulacaktı. Plan, 1936‘da Atatürk‘ün başkanlığında yapılan bir Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanmış, Gençlik Parkı 19 Mayıs 1943 Gençlik ve Spor Bayramı‘nda açılmıştır.

1933 yapımı Sergi Evi 1946 yılında Opera‘ya dönüştürülmüş, 1951‘de İtalyan lunaparkı açılmış, sağlık müzesi, heykelleri ve gezinti yolları ile park kamusal alanın nitelikli temsilcisi olmuştur. 1957 yılında halkın demiryolu sevgisini artırmak üzere Eskişehir Cer Atölyesi‘nde üretilen iki küçük buharlı lokomotif "Mehmetçik" ve "Efe" 1750 metrekarelik mesafeyi Havuzbaşı ve Esmen istasyonları arasında gidip gelerek kat etmeye başlamıştır. Daha sonra Ada Lokantası, Fenerbahçe Restoranı ve Göl Gazinosu açılmıştır.

g5.jpg

275 bin metrekare alan üzerine kurulan park, 2008-2009 yıllarında revize edilmiş olup, 44 bin 296 metrekare havuz alanı ve 70 bin 422 metrekare çim alan yer almaktadır. 1.029 metrekare çocuk oyun alanı, 25 bin metrekare lunapark, 10 bin metrekare opera binası ile 8 bin metrekare, 638 kişilik Ankara'nın en büyük tiyatro salonlarından Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu bulunmaktadır.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum