Ankara’da Çin’i gezmiş gibi hissedeceksiniz
Türkiye Çin Dostluk Vakfı, kültürel ve ekonomik işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Vakıf muhabiri Kafi Kılıç Türkiye Çin Dostluk Vakfı hakkında bilgiler verirken 10 yıldır çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
Türkiye Çin Dostluk Vakfı, kültürel ve ticari işbirliğini güçlendirmek amacıyla faaliyet gösteren bir kuruluş olarak önemli bir rol üstleniyor. Vakıf, düzenlediği sergiler, defileler ve resim yarışmaları gibi etkinliklerle Çin kültürünü Türkiye'ye taşıyor. Vakfın etkinliklerini ve hedefleri ile ilgili bilgiler veren Kafi Kılıç amaçlarının “Türkiye Çin arasındaki bağı kuvvetlendirmek” olduğunu söyledi.
AMAÇ TÜRKİYE ÇİN İLİŞKİLERİNİ KUVVETLENDİRMEK
Kılıç, Türkiye Çin Dostluk Vakfı, Türkiye ile Çin arasındaki kültürel ve sosyal ilişkileri güçlendirmek, işbirliğini teşvik etmek ve iki ülke arasındaki dostluğu ilerletmek amacıyla önemli bir rol oynayan bir kuruluştur. Vakıf, Türk ve Çin kültürleri arasındaki anlayışı artırmak için çeşitli projeler yürütmekte ve karşılıklı eğitim ve akademik değişim programları düzenlemektedir. Türkiye Çin Dostluk Vakfı'nın ana hedefleri arasında, Türk ve Çin kültürlerinin birbirini daha iyi anlaması ve tanıması yer almaktadır. Vakıf, kültürel etkinlikler, sergiler, konferanslar, seminerler ve paneller gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek Türkiye ve Çin arasındaki kültürel alışverişi teşvik etmektedir. Bu etkinlikler aracılığıyla insanlar, her iki ülkenin zengin kültürel mirasını keşfetme fırsatı bulmaktadır” diye konuştu.
KÜÇÜK BİR ÇİN GEZİSİ YAPMIŞ GİBİ HİSSEDİYORSUNUZ
Kafi Kılıç, “Türkiye Çin Dostluk Vakfı genellikle Çin’le bağlantılı bir vakıf olarak karıştırılmaktadır. Vakfımızı arayarak Çin’e gitmek istiyoruz nasıl gidebiliriz diyorlar. Çocuklarının Çince öğrenmesi için arayan velilerle karşılaşıyoruz. Bunlarla alakalı özellikle Ankara şubemizde bir sıkıntı var. Çince dersleriyle alakalı etkinlikler düzenlemek istedik ama pandemi araya girdi. Çince öğretmenimiz vardı ve koronadan önce her hafta sonu ücretsiz Çince dersleri veriliyordu bu etkinlikleri tekrar yapmayı planlıyoruz “ dedi.
Şu anda devam eden sergi, defile, resim yarışmaları olduğunu söyleyen Kılıç, “ Bu etkinlikleri sosyal medya hesaplarımızdan da duyuruyoruz. Resim yarışması, sergiler, defileler gibi etkinlikleri kendi bünyemizde düzenliyoruz. Çin’le alakalı bilgi sahibi olmak isteyenler için her zaman kapımız açıktır. Vakfımıza girdiğinizde küçük bir Çin gezisi yaptığınızı hissediyorsunuz. Vakfımızda Çin’den gelen ürünlerin sergilendiği bir kurum. Çin’le ticari işlemleri olanlar da bize ulaşıyor ve birtakım yönlendirmeler yapıyoruz. Hasan Çapan tarafından 10 yıl önce kurulan vakıfta ilk zamanlar ticari anlamla etkinlikler yapılırken şimdi kültürel etkinlikler de yapılmaktadır “ ifadelerine yer verdi.
SİNOLOJİ BÖLÜMÜNE İLGİ YOĞUN
Kılıç, vakfın iki ülke arasında köprü görevi gördüğünü söyleyerek ”Çin ilişkileri oldukça iyi devam etmektedir, Türkiye’de okuyan, çalışan ya da Türkiye’de sinoloji bölümü öğrencileri bizim vakfımızla oldukça ilgililer. Türkiye’de sinoloji bölümüne yoğun ilgi olduğunu görüyoruz bu da meraklı olduklarını gösteriyor. Çinli dostlarımızla beraber etkinlikler düzenlemekteyiz. Vakfımızın amacı tamamen iki ülke arasındaki kültürü pekiştirmek için kurulmuştur. Çinlilerin özel günlerinde onlara ilişkin bizim özel günlerimizde bize ilişkin kültürel faaliyetler düzenliyoruz. Çin’de önümüzdeki ay Ejderha Günü diye bir etkinlik düzenlenecek ve bizden de katılım olacak” ifadelerine yer verdi.
ÇİNCE ÖĞRENMEK İSTEYEN ÇOK KİŞİ BAŞVURUYOR
Eylül itibarıyla Çin Günleri, Bahar Festivalleri gibi günlerde biz de kendi bünyelerinde etkinlikler düzenlediklerini aktaran Kılıç, ”Çin son 10 yıldır kendini çok geliştirmiş bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Önyargımız vardı Çin’le alakalı ama izlenimlerimiz Çin’le alakalı önyargının kırıldığı yönünde. Ticari anlamda ve kültürel anlamda Çin’le ilişki kurmak isteyen birçok insan bize başvuruyor. Çince Türkiye’de öğrenilmek istenilen bir dil bu konuda bize çok talep geliyor. Çin’den bu konuda destek bekliyoruz. Türkiye’de daha çok dil öğrenmek için dil kursları açılabilir. Çok Çince öğrenmek isteyen var ama Çince bilen kişi sayısı oldukça az ve ticari anlamda da zorluk yaşıyorlar. Bize çok ulaşan var Çince bilen birini tanıyor musunuz diye bu anlamda tavsiyem Çin dili üzerine yeni kurslar açılabilir. Etkinlerimiz ise ücretsiz olarak devam etmektedir. Kermeslerimizde stant açanlardan da ücret almıyoruz” şeklinde konuştu.
EKONOMİK İLİŞKİLER DE DESTEKLENİYOR
Vakfın Türk ve Çinli iş dünyası arasında işbirliği fırsatlarını geliştirmeyi ve ekonomik ilişkileri desteklemeyi de amaçladığını kaydeden Kılıç, “Vakıf, iş dünyası temsilcileri arasında bağlantılar kurmayı, ticaret ve yatırım olanaklarını artırmayı hedeflemekte ve her iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek için çalışmalar yürütmektedir. Türkiye Çin Dostluk Vakfı ayrıca öğrenci ve akademisyenler arasında kültürel değişim programları yoluyla bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamaktadır. Bu programlar sayesinde Türk ve Çinli öğrenciler ve akademisyenler bir araya gelerek, kültürel anlayışlarını derinleştirme ve bilgi alışverişi yapma imkanı bulmaktadır.
Türkiye Çin Dostluk Vakfı, Türk ve Çin arasındaki dostluk ve işbirliğini ilerletmek için önemli bir köprü görevi görmektedir. Vakıf, kültürel ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunarak iki ülke arasındaki ortaklık ve anlayışın artmasına yardımcı olmaktadır” dedi.
Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.