Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nün 81’inci yılı

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nün 81’inci yılı

Günde 1 buçuk milyondan fazla Ankaralıya hizmet veren Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun üzerinden 81 yıl geçti. İlk kurulduğunda sadece elektrik ve havagazı işletmeciliği yapan kurum bugün ulaşımda Ankara’nın tek merkezi.

Resmi olarak 16 Aralık 1942’de kurulan Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü; ilk kuruluş yıllarında Ankara’nın elektrik ve havagazı ihtiyacını karşılıyorken sonrasında bünyesine dahil olan otobüs işletme dairesiyle birlikte EGO kısaltma adıyla faaliyetlerine devam ediyor. Kuruluşundan bu yana 81 yıl geçen EGO Genel Müdürlüğü bugün yüzlerce otobüs, 4 metro hattı ve teleferik hattı ile günde 1 buçuk milyondan fazla Ankaralıya hizmetini sürdürüyor.

ego2.jpg

BAŞKENTTE ULAŞIM 100 OTOBÜSLE BAŞLADI

13 Ekim 1923 tarihinde başkent olan Ankara’da 1930 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan Otobüs İşletme Daire Başkanlığı toplu ulaşımda faaliyete başladı. 1935 yılında Rusya’dan alınan 100 adet otobüsle faaliyete başlayan işletme ortalama 6 kilometre uzunlukta 15 hatta hizmet veriyordu. 1946 yılına kadar toplam otobüs sayısı 136’ya ulaşan kurumun envanterine sonrasında troleybüsler katıldı. 1944 yılında Belediye Otobüs İşletmesi adını alan kurum 1950 yılında Ankara Elektrik ve Havagazı İşletme Müessesesi bünyesine geçerek işletmenin adı Ankara Elektrik, Havagazı ve Otobüs İşletme Müessesesi (EGO Genel Müdürlüğü) oldu.

ego3.jpg

GELİŞEN ENVANTER VE ULAŞIM AĞIYLA BAŞKENTİN EGO’SU

16 Aralık 1942’de kurulan Ankara Elektrik ve Havagazı İşletme Müessesesi’nin faaliyet konusu Ankara’da elektrik ve havagazı üretim ve dağıtımıydı. Kurum 1 Ocak 1950’de bünyesine katılan Belediye Otobüs İşletmesi ile birlikte EGO Genel Müdürlüğü olarak anılmaya başlandı. 1950 yılından itibaren Ankara’da elektrik ve havagazının yanı sıra ulaşımda da söz sahibi olan kurumla birlikte Ankara’da EGO hatlarının sayısı 28’ e, toplam ağ ise 171 kilometre oldu. Kurum 1960’lı yıllara kadar 66 troleybüs ve 140’dan fazla otobüs ile hizmete devam etti. Sonrasında bünyesine 80 ve 90’lı yıllarda körüklü otobüsler, 90’lı yılların sonunda ÖTA, 2000’li yılların başında doğalgazlı ve dizel otobüsleri bünyesine kattı. 2021 yılında dizel otobüsler elektrikliye çevrildi ve elektrikli otobüsler seferlere başladı. Ayrıca 1990’lı yıllardan itibaren açılan metro hatları ve 2014’de açılan teleferik de kurumun sorumluluğunda bulundu.

ego5678.jpg

BUGÜN SADECE ULAŞIMDA FAALİYETTE

1982 yılında elektrik faaliyetlerini devreden kurum 1990 yılında da havagazı faaliyetlerine son vererek doğalgaz üretim ve dağıtımına geçti. 2001 yılında itibaren ise elektrik ve doğalgaz faaliyetlerinin özelleştirilmesiyle sadece ulaşımda faaliyet göstermeye başladı. EGO günümüze genişleyen envanteri, EGO hatları, 4 metro hattı ve teleferik hattı ile bugün 1 buçuk milyondan fazla Ankaralıya hizmete devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.