ANDA Derneği mazlumlara umut oluyor

ANDA Derneği mazlumlara umut oluyor

2016 yılında kurulan ANDA Derneği kışlık yardım, gıda paketleri, eğitim projeleri ve sağlık destekleri ile ihtiyaç sahibi insanların yardımına koşuyor.

ANDA Derneği 2015 yılında bir grup gönüllünün Türkmen Dağı ve civar bölgelerinde yaşayan insanlara insani yardım malzemeleri götürmesi ile başlamış bir gönüllü hareketi. Dernek 2016 yılında Anda Kardeşe Vefa Derneği adıyla resmiyet kazandı. Sonrasında derneğin ismi Anda Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği olarak değişti. Anda eski Türkçede (Göktürkçe) ‘kan kardeş’ anlamını taşıyor. Derneğin merkezi Ankara’da olup Türkiye’de toplam 31 resmi temsilciliği bulunuyor. Ankara ve Suriye’de birer aşevi bulunan sivil toplum kuruluşu Türkiye, Suriye, Irak, Afganistan, Moğolistan, Afrika, Makedonya ve Ukrayna’da insani yardım organizasyonları gerçekleştiriyor.

1.jpg

“VATANINA KARŞI VEFA DUYANLARIN TAKIMINDAYIZ”

ANDA Derneği’nde Araştırma ve Süreç Geliştirme Sorumlusu olarak görev yapan Dilhan Çam gazetemize konuştu. Dernek bünyesinde yaşadığı tecrübelerin hayatında dönüm noktasını olduğunu aktaran Dilhan Çam şu ifadeleri kullandı:

“Ben TED Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdim. Aynı zamanda Hukuk Ek Dal programını tamamladım. Şu an Hacettepe Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi bölümünde master yapıyorum. Özgeçmişleri benimkine benzer insanlar mezun olduktan sonraki süreçte genelde hakim, savcı, kaymakam olmak isterler. Ancak ANDA Derneği ile tanışmam hayatımda dönüm noktası oldu diyebilirim. Sayın Genel Başkanım Okan Tosun ile 2021 yılı sonunda tanışarak ANDA Derneği’nin profesyonel ekibine dahil oldum. Şu an hala Araştırma ve Süreç Geliştirme Sorumlusu olarak çalışmaya devam ediyorum. 6-7 yıllık kısa bir süreç içerisinde derneğimiz iyi çalışmalara imza attı. Bunun asıl sebebi vatan ve millet sevgisidir. Biz vatanına karşı vefa duyanların takımındayız. Profesyonel açıdan şunu da eklemek lazım. Sürdürülebilirliğe önem veriyoruz. Şeffaf ve hesap verebilir durumdayız. Hesabını veremeyeceğiz bir tek işimiz yoktur. Bunları kişisel olarak önemsiyorum. Hayatımda birçok tecrübe ve deneyim edinme fırsatım oldu ancak ANDA ekibi içerisinde Suriye’ye çalışmaya gitmek benim için pek çok şeyi değiştirdi. Yaptığımız işin yararını ve bunun beraberinde faydasını yerinde görmek derneğe bağlılığımı artırdı.”

2.jpg

ANDA’NIN HAYATIMA KAZANDIRDIKLARINI GÖREBİLİYORUM

ANDA Derneği’nin hayatına olumlu etki ettiğini aktaran Dilhan Çam ekibin parçası olmaktan gurur duyduğunu söylüyor:

“ANDA’da ciddi bir aile bağı vardır. Birçok anım var. Derneğe ilk geldiğimde ANDA için ‘buraya gelen geri gidemez’ demişlerdi. Bağlılıklarım yoktur diye yanıtlamıştım. Şimdi görüyorum ki hayatta büyük konuşmak anlara yapılabilecek büyük ukalalıklardan biriymiş. Bu kapsamda ANDA’nın hayatıma kazandırdıklarını rahatlıkla görebiliyorum. Bu işin kökünde iyilik var. Bir şey almadan bir şey vermek var. Bir elin verdiğini diğerinin görmemesi var. Mütevazilik, nezaket, saygı var. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi birinci madde der ki: “Tüm insanlar özgür, değer ve hak bakımından eşit olarak doğarlar. Birbirlerine karşı kardeşlik düşünceleri ile davranmalıdırlar.” Biz bunu uygulamaya çalışıyoruz. Bana iyiliği öğreten tek bir neden ya da tek bir sonuç yok. ANDA Derneği’nde bana iyiliği öğreten 6000 insani yardım gönüllüsü, 2000 gönüllü profesyonel arama kurtarma ekibinin yanında mükemmel bir idareci aile de var. Bu ailenin içinde yaptığımız iş ile övünen pek yoktur. Bu insanların tek kazançları gece yastığa başlarını rahat koymak. Düşünün Kahramanmaraş merkezli depremlerde bölgeden ayrılan son ekiplerden birisi ANDA’nın ekipleridir. Bu ekiplerden birisinin üyesi olmanın gururunu taşıyorum.”

3.jpg

2 Kasım 2022 tarihi itibariyla kamu yararına çalışır dernek statüsü kazanan ANDA Derneği, Türkiye’de ağır akreditasyon sürecini tamamlamış tek STK konumunda. Derneğin 1450 kişilik profesyonel arama kurtarma gönüllüsü bulunuyor. Kurum ilk olarak Hatay Yayladağı’nda başlatmış olduğu yetim ve kültür merkezlerini ilerleyen süreçte yaygınlaştırdı. Suriye’de Elbab Kabbasin ve Afrin Meryemin bölgelerinde iki yetim ve kültür merkezinin yanı sıra Afganistan Şibirgan’da bir yetimhane ve Serapul’da Türk Afgan Kardeşlik Eğitim Merkezi açıldı. ANDA bu kuruluşlar ile savaş mağduru çocukların, savaş sonrası sosyal hayata adapte olabilmeleri için rehabilite hizmetleri veriyor. Çocuklar Türkçe derslerinin yanında futbol, tekvando gibi spor dallarında eğitim görüyor.

Furkan Göktürk Yılmaz / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.