Anayasa Mahkemesi o maddeyi kaldırdı!

Anayasa Mahkemesi o maddeyi kaldırdı!

Anayasa Mahkemesinin bugün aldığı karar ile birlikte Anayasa’nın bir maddesi yürürlükten kaldırıldı. Peki, kaldırılan o madde ne? İşte detaylar…

Anayasa Mahkemesi uzun süredir üzerinde konuşulan konu hakkında artık karar verdi. Bu karar ile birlikte evlilikte artık gelenekler değişiyor. Anayasa mahkemesi o maddeyi kaldırdı. İşte o kaldırılan madde…

ANAYASA MAHKEMESİ HANGİ MADDEYİ KALDIRDI?

Anayasa Mahkemesi’nin bugün verdiği karar ile birlikte Anayasa’nın 187. Maddesini iptal etti. Bu maddeye göre, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” maddesi iptal edildi. Buna göre artık evlenen kadınlar eşinin soyadını hiç almayabilir.

Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul 8. Aile Mahkemesi tarafından Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi için Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülerek yapılan iptal isteği mahkeme tarafından kabul edildi. Mahkeme, söz konusu maddenin Anayasa'nın 2., 10., 17., 20., 90. ve 153. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle başvuru yapmıştı.

Oy çokluğuyla alınan kararda AYM, 2 Kasım 2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinin birinci cümlesinin Anayasa'ya aykırı olması nedeniyle maddenin iptaline karar verdi.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.