Anatolia Musiki Ateşi Korosu 19 Mayıs’a hazırlanıyor

Anatolia Musiki Ateşi Korosu 19 Mayıs’a hazırlanıyor

Anatolia Musiki Ateşi Korosu 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı’nda kamu yararına vereceği büyük konsere hazırlanırken Şef Tanzer Kartal Ankaralı sanatseverleri bu önemli gecede tek yürek olmaya çağırdı.

Anatolia Musiki Ateşi Korosu’nun 19 Mayıs 2023 tarihinde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Sadrettin Alpan Konferans Salonu’nda vereceği konsere ilişkin hazırlıklar sürüyor. Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nı özellikle seçtiklerini söyleyen Şef Tanzer Kartal gazetemize konuştu. Anatolia Musiki Ateşi Korosu olarak Ankara’da 4. konserlerini vereceklerini söyleyen Kartal, “19 Mayıs’ta bir konserimiz var, 19 Mayıs özel konseri bu. ‘Anatolia Musiki Ateşi’ koromuzun ismi. Bu koronun kurucusu benim. Hem kurucusuyum hem de Ankara korosunun şefliğini yapıyorum. Aynı zamanda Ankara Kulübü Derneği’nin Türk Sanat Müziği koro şefiyim. Bizim Anatolia Musiki Ateşi koromuz Adana’da da var, Antalya’da da var, İstanbul’da da var. Aynı zamanda kısa adı AHA olan Anatolia Haber Ajansı’mız var. Genelde sosyal medya üzerinden devam ediyor.

Türkiye’deki tüm amatör koroların haberlerini yapıyoruz, ücretsiz olarak reklamlarını yapıyoruz. Konserlerin videolarını yayınladığımız YouTube üzerinden devam ettiğimiz Anatolia Musiki Koro TV’miz var. Bu televizyonda yurt genelindeki amatör koroların konserlerini yayınlıyoruz. Oradaki sesleri yayınlıyoruz, güzel sesleri bulup çıkarıyoruz. Hangi koro nerede çalışıyor, ne zaman konser veriyor bunların haberlerini oluşturuyoruz. 30 Ağustos 2019’da kurulan Anatolia Musiki Ateşi olarak Ankara’da 4. konserimizi vereceğiz. Adana Büyükşehir Belediyesi’nde 3. konserimizi verdik. Son konser 29 Ocak tarihindeydi. Aslında Adana grubunun haziranda yine konseri olacaktı fakat depremden dolayı bu sene ertelendi. Seneye sezonda başlayacaklar. Geçtiğimiz hafta 30 Nisan’da Antalya Türk Halk Müziği konserimizi verdik. Orada da Şef Nureddin Dabağoğlu’dur. Bunlara ek yurt genelinde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği özelinde korolar kuruyoruz. Mersin’de yeni bir koro kurma hazırlığımız var. İzmir’de yeni bir koro kurulacak. İstanbul’da zaten halihazırda var, bu şekilde devam ediyoruz.”

ara-008.jpg

KORİSTLER VE SEYİRCİ HEP BİRLİKTE SÖYLÜYOR

50 kişinin üzerinde bir korist topluluğu ile beraber çalıştıklarını aktaran Tanzer Kartal konserlerde bilinen eserleri seyirci ile birlikte söylediklerini şu sözlerle aktardı:

“19 Mayıs çok özel bir konser bizim için, Atatürk’ün gençlere hediye ettiği bir bayram olduğu için özellikle bu tarihi seçtik. Konserimizi Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Sadrettin Alpan Konferans Salonu’nda vereceğiz. Bizim konserlerimiz kalabalık geçiyor, coşkulu geçiyor. Ankara’da hemen hemen en kalabalık, en büyük koroyuz. Sivil Toplum Kuruluşları’ndan, korolardan, koro şeflerinden, sanat camiasından katılımlar oluyor. Konserin programı da belli oldu. Akşam 19:00’da başlayacak. Türk Sanat Müziği eserlerini ve birkaç tane Atatürk’ün sevdiği eserleri seslendireceğiz. Bizim öne çıkan durumumuz da şu, bazı eserleri seyircilerimizle birlikte söylüyoruz. Seyirci ve koristler iç içe oluyor. Güzel bir ambians yakalıyoruz. Dediğim gibi koromuz güzel bir korodur. 2014 yılında Ankara Kulübü Derneği’nin Türk Sanat Müziği korosunu kurdum ben. Arkasından 2019 senesinde Anatolia Musiki Ateşi’ni kurdum. Bugüne kadar epey rağbet gören iki koromuz da çok kalabalık. Korist sayımız 50’nin üzerindedir. Türkiye’de genelde korolar 20-25 bandında giderken biz hep 50 ve 50’nin üzerinde gidiyoruz. Bu, insanların bize karşı duyduğu sevgiden dolayı diye düşünüyorum.”

ara2-002.jpg

“AMACIMIZ TÜRK MUSİKİSİ’NİN YAŞAMASI VE GELİŞMESİ”

Amaçlarının Türk Musikisi’nin yaşaması, gelişmesi ve dünyaya tanıtılması olduğunu söyleyen Kartal, “Bütün amatör koroları bir araya topladık. Diyelim ki Samsun’da kaç tane koro var? Koroları hangi şefler çalıştırıyor? Bunları araştırdık. Her bölgede birer ikişer tane gönüllü editörlerimizle şehirlerdeki etkinlikleri -ki bu arkadaşlarımız aynı zamanda koro üyesidir- Anatolia Haber Ajansı’nda yayınlıyoruz. YouTube kanalı var gene Anatolia Musiki Ateşi’nin. Burada çok özel, böyle amatör olup da bir yandan çok özel sesler oluyor, onları yayınlıyoruz. Hakikaten gayet güzel tıklanmalar alıyor bu videolar. Bu konuda insanlara faydamız oluyor. Bunu neye karşılık olarak yapıyorsunuz derseniz hiçbir menfaat beklemiyoruz. İleriye yönelik herhangi bir menfaat sağlayacak çalışmamız yok. Tamamen amatör ruhla, sevgiyle, tutkuyla yapılıyor bu işler. Amacımız zaten musikimizin yaşaması, Türk Musikisi’nin yaşaması, Türk Musikisi’nin gelişmesi ve dünyaya tanıtılmasıdır. Bununla ilgili ilerleyen dönemlerde Kültür Bakanlığı ile ortak bir projemiz ve çalışmamız olacak, şu anda hazır.

Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü’ne bunu sunacağız. Zannediyorum ki memnuniyetle onaylanacaktır. Bu arada çeşitli firmalardan konserlerimize sponsor olmak isteyenler var. Çok fazla sponsor almıyoruz ama hani konseri ayakta tutmak adına girişimlerimiz oluyor. Sazlar ve salonlar şu sıralar bayağı bir pahalı. Amatör koroların belini en çok büken sebeplerden biri bu maliyetler. Giderleri karşılamak için bir ya da iki sponsor alıyoruz. Sağ olsunlar STK’ların başkanları, başkan yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri genelde konserlerimize geliyorlar. En son 27 Ocak’ta Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde verdiğimiz konsere 1800 kişilik bir katılım oldu. Oraya Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner sağ olsunlar geldiler. Kendisi aynı zamanda Ankaragücü kulübünün eski başkanlarındandır. CHP ilçe başkanları ve ilçe teşkilatları katılım sağladılar. Deva Partisi Ankara İl Başkanı Ali Güven Beyefendi katıldılar. Aslında Genel Başkan Sayın Ali Babacan da katılacaktı. Son dakika bir programı çıkınca gelemediler. Ankara dışından gelen 16 koronun şefi katıldı. Biz önceleri Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki büyük salonu tuttuğumuza pişman olmuştuk. Ülke genelindeki amatör koroların konser verdiği salonların ortalama kapasitesi 400-500 kişidir. O zamanlar salonlarda sıkışıklık vardı, 1800 kişilik mekanı dolduramayabiliriz diye düşündük ama salon doldu taştı. Ayakta olanlar bile vardı. Bu bizim için büyük gurur kaynağı oldu. Buradan şunu anladık, gerçekten çok seviliyoruz bu camiada.”

“LÜTFEN MUSİKİMİZİ YAŞATIN”

Haziran ayında Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biriyle ortak bir konser vereceklerini söyleyen Kartal amatör korolara şu şekilde seslendi:

“Ben buradan bütün amatör korolara lütfen musikiyi yaşatın diyorum. Önce musikimizin tanınması, musimizin kalitesinin artması, insanlarımıza gösterilmesi lazım. Ondan sonra artık maddi durumlara geçiyorlarsa geçsinler. Fakat bu söylediğim hususları asla es geçmesinler. Bu hususlar bizde olursa gerisi kolay. 19 Mayıs’tan sonra Ankara Kulübü Derneği’nin bir konseri olacak. Türkiye’de ses getirecek, sürpriz bir konser vereceğiz. Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biriyle ortak bir projemiz var. Onu şimdi sürpriz olarak bırakalım. Çok ciddi bir konser ve çok büyük bir salonda yapılacak. Gerçekten Türkiye o konsere akacak diye düşünüyorum.“

Furkan Göktürk Yılmaz/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.