Ahmet Er kimdir? Türkeş, Yazıcıoğlu ve Menderes’le ilgisi nedir?
Ahmet Er kimdir, kökeni nereye dayanıyor, merhum Türkeş ve Muhsin Yazıcıoğlu ile yolları nasıl kesişti? Milli Birlik Komitesi ve Ondörtler grubunda yer alan Ahmet Er, Menderes’in idamı için ne dedi?
Ülkücü kimliğiyle bilinen Merhum Türkeş ile Yazıcıoğlu’nun dava arkadaşı hem Milli Birlik Komitesi üyesi hem de Ondörtler grubunda yer alan Ahmet Er’in hayatını sizler için derledik.
Ahmet Er kimdir, kökeni nereye dayanıyor, merhum Türkeş ve Muhsin Yazıcıoğlu ile yolları nasıl kesişti, hangi eserleri verdi, 27 Mayıs İhtilali’nden sonra Milli Birlik Komitesi ve Ondörtler grubunda yer alan Ahmet Er, Menderes’in idamı için ne dedi, Said Nursi’nin Van’da medrese açma girişimine nasıl destek oldu?
İşte cevabı:
1927 yılında Manisa ilinin Akhisar ilçesinin Sünnetçiler Köyü'nde dünyaya gelen Ahmet Er’in soyu Horasan’dan Batı Anadolu’ya göç eden Oğuz boylarına dayanıyor. Asker kökenli olan Ahmet Er’in baba adı Şevket, annesi ise Hüsniye hanımdır. İlk okulu doğduğu köyde bitirmiş, orta okulu Akhisar'da tamamlamış, 1947 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nden mezun olmuş ve aynı yıl Kara Harp Okulu'na girmiştir.
GÖÇMEN TÜRKLERİN ISTIRABINI PİYESE TAŞIDI
1950 yılında Akar Harp Okulu'ndan Teğmen rütbesi ile orduya ve jandarma sınıfına katılan Ahmet Er, memleketin birçok bölgesinde, ordunun çeşitli kademelerinde görev ifa etmiştir.
1951 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye iltica eden üçyüz bin Türk'ün ıstırabını "Göçmen" isimli üç perdelik bir dram yazmıştır. Bu piyes Türkiye'de "yüz milli piyes"in içinde yer almıştır.
1957 senesinde Milli Savunma Bakanlığı'nca açılan Radyofonik Temsil yarışmasında Kosova Meydan Muharebesi'ni konu alan "Meçhul Süvari" isimli radyofonik temsili ile ödüle layık görülmüştür. Bu temsil Ankara Radyosu tarafından 1957 ve 1960 tarihlerinde iki defa 1960'da İstanbul radyosunda da bir defa olmak üzere temsil edilmiştir.
MİLLİ BİRLİK KOMİTESİ’NDEN DIŞLANIYOR ONDÖRTLER GRUBUNDA YER ALIY
27 Mayıs 1960 harekatı içinde de görev alan Ahmet Er, Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında yer almıştır. Daha sonra otuz sekiz kişilik Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında meydana gelen ihtilaf sonucu yurt dışına gönderilen "Ondörtler" grubu arasında yer almış ve 13 Kasım 1960'da Libya Büyükelçiliği Devlet Müşavirliği'ne atanmıştır. 1962'de yurda dönmüş ve doğduğu köye yerleşmiştir.
MHP’DE TÜRKEŞ’İN YARDIMCISI OLUYOR
31 Mart 1965'te Alpaslan Türkeş'le birlikte CKMP'de siyasete atılan Ahmet Er, CKMP'nin 1969 Şubat ayında Adana'daki kongresinde MHP'ye dönüşümüyle birlikte, bu partinin 12 Eylül darbesine kadar Genel Başkan Yardımcılığı'nı yürüttü. 12 Eylül'den sonra, cuntanın mahkemelerinde yargılanan Er, yapmış olduğu tarihi bir savunmayla darbecilere meydan okuyor. Tahliye olduktan sonra uzun bir dönem siyasetin dışında kalan Er, sadece milli İslami değerlere bağlı ülkücü gençliğin yetişmesi amacıyla düzenlenen konferanslara konuşmacı olarak katılıyor.
EHMET ER MUHSİN YAZICIOĞLU SAFLARINDA
7 Temmuz 1992'de MÇP'den ayrılan Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının kurdukları Büyük Birlik Partisi'nde tekrar siyasete giren Ahmet Er, partinin "Kurucular Kurulu" üyeleri arasında yer aldı. Uzun bir dönem bu partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Er, sağlık şartları sebebiyle tekrar siyasi hayata ara veriyor.
Şairler-Yazarlar-Sanatseverler Derneği üyesi olan Ahmet Er’in, Türk-İslam kültür ve medeniyeti üzerindeki inceleme ve araştırmaları bulunmaktadır. 29 mayıs 2017’de vefat eden merhum Ahmet Er’in, çeşitli dergi ve gazetelerde makaleleri ve şiirleri neşredilmiştir.
Ahmet Er merhum Başbakan Adnan Menderes'in idam edilmesini şöyle anlatıyor:
MENDERES’İN İDAMINA EŞİMLE BİRLİKTE HIÇKIRA HIÇKIRA AĞLADIK
Adnan Menderes, Allah rahmet eylesin. İdamı hak etmemişti. İdam edildiğinde eşimle birlikte saatlerce hıçkıra hıçkıra ağladık. Menderes sadece dışarıdan değil, içeriden de kuşatılmıştı.
Kendi partisi tarafından da kuşatılmıştı. Kendi içinden arkadaşları hakaretler ediyordu, 'Son dönemlerde söz dinlemez hale geldi.' diye şikayet ediyorlardı.
Darbeden önce Menderes'e, Yüzbaşı Vecihi Öğütçüoğlu isimli arkadaşımızı gönderdik. Çorum milletvekilinin evinde sabahlara kadar konuşmuşlar. Menderes de Vecihi Bey'e, 'İnşallah tekrar konuşalım.' demiş. Biz vatanımızı istiladan kurtardık, kültür istilasından kurtaramadık. Kültür istilasında, aydınların ve yöneticilerin payı olduğunu ifade ettik. Onun için İsmet İnönü'ye karşı bir sempatimiz olmamıştır.
Ahmet Er, Said Nursi’nin Van’da medrese açma girişimine verdiği desteği de şöyle anlatıyor:
İHTİLAL OLUNCA MEDRESE İŞİ KALDI
1979'da Muş'taydım. O civarlardaki vilayetlerde ne kadar İhlas Risalesi, ne kadar Uhuvvet Risalesi varsa hepsini aldım ve köylerde dağıttım. Buna Allah şahit. Gittiğim hiçbir köyde, siyasetten hiç bahsetmedim. Bütün o kitapları okudum ve dağıttım. Namık Kemal Zeybek de bunun şahididir. Said Nursi’nin Van’da medrese açma girişimini rahmetli Türkeş'e açtım, 'Olur, ben Süleyman Demirel'le görüşeyim.' dedi. Onu da ikna etmiş, medreseyi yapacağız. 12 Eylül günü ben dokümanları vereceğim Türkeş'e, Türkeş Başbakan'a verecekti ve çalışmalara başlayacaktık ama o gün ihtilâl oldu ve darbe yüzünden medrese yapma işi kaldı.
ESERLERİ
1.Adını Siz Koyun (Şiirler demeti)
2.Göçmen (Üç perdelik piyes)
3.Meçhul Süvari (Radyofonik temsil, senaryo)
4.Hürriyet Yağmuru (Şiirler demeti)
5.Hatıralarım
6.Hak Dostları
İLGİLİ HABERLER
***Abdülhak Hamit Tarhan kimdir?
***Galatasaray'ın ilk kaptanı kim?
***Ahmed-i Bedevi kimdir, türbesi nerede?
***Abdülkadir Geylani kimdir, nerelidir?
***İbrahim Desüki kimdir, nerede yaşadı?
***Ahmed er-Rifai kimdir kimdir?
***Ahi Evran-ı Veli kimdir, asıl adı nedir?
***Şehit futbolcuların listesi haberi için tıklayın
***Ahmedi Gülşehri kimdir, asıl adı nedir?
***Alparslan Türkeş Kıbrıslı mı?
***İslam Aleminin 4 büyük kutbu kimlerdir?
***Milli Nizam Marşı’nı kim yazdı?
***Niyazi Mısri kimdir? Mezarı nerede?
***Besmele Duası nasıl yapılır?
***Azatlık namazı nedir, ne zaman nasıl kılınır?
***Sarımsağın faydaları neler?
***Temizlik hassasiyeti artıyor mu, azalıyor mu?
***Günlere özel namaz var mıdır?
***Kurtuluş namazı nedir, kaç rekattır, nasıl kılınır?
***Allah’a yakınlaştıran davranışlar neler?
***Mutlu olmanın ve huzurun yolları neler?
***Hangi çiçeklere şiir yazılmıştır?
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.