Ağız ve diş sağlığı için büyük tehdit: Stres

Ağız ve diş sağlığı için büyük tehdit: Stres

Gazi Üniversitesi Personel Dairesi Başkanlığı, Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından Stres ve Ağız Sağlığı konulu program düzenlendi. Programda stresin ağız sağlığına etkileri üzerine konuşmalar yapıldı.

Gazi Üniversitesi Personel Dairesi Başkanlığı, Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından Stres ve Ağız Sağlığı konulu program düzenlendi. Gazi Üniversitesi Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın moderatörlüğünü yaptığı programa; İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aydın Kayaer ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Merve Çakırbay Tanış katıldı. Tanış, etkinliğe katılım sağlayanlara stres ve diş sağlığı ile ilgili bilgiler verdi.

saglikli-disler.jpg

STRESE BAĞLI DİŞ HASTALIKLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR

Stres, kelime olarak Latince bir kavramdır. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Merve Çakırbay Tanış, günümüzde stresin; kendi kelime anlamı dışında insanlar tarafından daha çok felaket, musibet, dert ve keder anlamlarında kullanıldığını söyledi. Zamanla da bu durumun kişiye, organlara ve ruh sağlığına yönelik güç ve baskı oluşturduğunun altını çizdi.

Merve Çakırbay Tanış, anlamının günümüzde değişerek, kişinin fiziki ve sosyal çevresindeki uyumsuz koşullar yaşadığını ve bu nedenle kişinin bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde olaylar yaşadığını vurguladı.

EKLEM RAHATSIZLIKLARI BİLE DİŞ SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Doç. Dr. Merve Çakırbay Tanış, sözlerine şu şekilde devam etti: “Belli bir dereceye kadar stres günlük hayatın bir parçası olarak kabul edilmiş, hatta motivasyon tetikleyicisi olarak belirlenmiştir. Fakat stres kişinin kapasitesini aştığı zaman kişinin sağlığını olumsuz etkilediği gibi ağız ve diş sağlığını da etkilediğini bilinmektedir. Stresli bireyler genellikle günlük rutinlerini yapmaktan imtina ettiği, diş hekimi kontrollerini yaptırmadığı için hastalıklara yol açan ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşmaktadır. Bu sorunlar eklem rahatsızlıkları, çürük oluşumları, tükürük salınımı ile ilgili problemler ve diş eti rahatsızlıkları olarak ortaya çıkmaktadır. Strese bağlı olarak kötü ağız hijyeni, diş sıkma alışkanlığı, diş eti hastalıkları ve ağız kuruluğu olarak gözlenmektedir.”

agiz-ve-dis-sagligi.jpg

KİŞİ PSİKOLOJİK OLARAK DA TEDAVİ GÖRMELİ

Bu rahatsızlıkların giderilmesinde bilinen tedavilerin uygulanmasının yanı sıra kişinin psikolojik olarak da tedavi görmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Merve Çakırbay Tanış, stres yaratan faktörler, stres belirtileri, stresin ağız sağlığına etkileri, kötü ağız hijyeni, bruksizm ve temporomandibular eklem rahatsızlıkları, ağız lezyonları, periondontal hastalıklar, ağız yanması ve kuruluğu, tedavi yöntemleri konularında katılımcılara detaylı bilgi verdi.

haber-ici-stres.jpg

STRES KANSERE BİLE YOL AÇABİLİYOR

Kötü ağız hijyeninin kaçınılmaz bir sonucu olan ağız kokusu, iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Bu konuya da değinen Tanış, stres altında olan kişilerde tükürük akımında azalma olduğunu, bu durumun da ağız kokusunu ortaya çıkarabildiğini söyledi. Bunun yanı sıra stresin ilerleyen zamanlarda daha kötü sonuçlara neden olabileceği aktaran uzmanlar prekanseröz lezyonların oluşumuna neden olarak kansere yol açabileceğine de dikkat çekiyor.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.