5’inci Kahvaltı Festivali’ne yoğun ilgi
Altınpark Expo Center’da düzenlenen 5. Kahvaltı Festivali’ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Bu yıl 5’incisi düzenlenen festivalde farklı şehirler ve kültürler bir araya gelerek Türk kahvaltısından yöresel lezzetler sergileniyor.
Türkiye’nin her bölgesinden gelen kahvaltılık yöresel ürünler Başkentliler tarafından yoğun ilgi görüyor. Zeytininden peynirine sucuğundan pekmezine birçok ürün çeşidi yer alıyor.
Altınpark Expo Center’da Türkiye’nin kahvaltılık yöresel lezzetleri Ankaralılar ile buluştu. Bu yıl 5’inci düzenlenen festivalde farklı şehirler ve kültürler bir araya gelerek Türk kahvaltısından yöresel lezzetler sergileniyor. Festivalde Hatay, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır gibi depremden etkilenen illerden gelen ürünlerin sergilendiği stantlar ayrıca ilgi odağı oluyor.27-30 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık festivalde Karadeniz’den Doğu Anadolu’ya, Ege’den Akdeniz’e ait zeytin, peynir, sucuk, pekmez gibi dünyada sayılı yere sahip geleneksel Türk kahvaltısının çeşitli örnekleri yer alıyor.
KARS’IN KAŞARINDAN KARAMAN OBRUK PEYNİRİNE
Festivalde birçok peynir çeşidi sergileniyor. Bunlardan Karaman obruk peyniri keçi veya koyun sütünden elde ediliyor. Ardından kuzu veya oğlak derisine bastırılıyor ve obruğa konulduktan sonra 6 ay bekletiliyor. Bu süreçte de içindeki bir bakteri sayesinde kırmızı rengini alıyor. Obruk peynirinin kilosu 250 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Kars kaşar peynirinin ise lezzeti kırsalda otlanan büyükbaş hayvanların sütünden geliyor. Ortalama 12 litre sütten 1 kilo kaşar peyniri üretiliyor. Kars kaşar peyniri de bekledikçe lezzetini alıyor. Zavot ırkı ineklerin sütünden üretilen peynir tekerlek olarak bilinen yuvarlak ve çevresi kara oluyor, üretim sonrası yaklaşık altı ay boyunca bekletiliyor ve ardından yıllandırılarak satışa sunuluyor. Festivalde sergilenen Kars kaşarı ise 20 aydır yıllıklandırılıyor ve kilosu 220 liradan başlıyor.
EGE VE AKDENİZ’İN ZEYTİNİ
Festivalde peynir çeşitlerinin yanı sıra Ege ve Akdeniz’den gelen zeytin çeşitleri ve zeytinyağları da dikkat çekiyor. Çanakkale ve Hatay’dan gelen zeytinler Kasım ayında toplanıyor. Ardından tahta tokmaklarla kırılan zeytinler salamura edilerek sofralarda yerini alıyor. Zeytinin ve zeytinyağının faydasını saymakla bitmiyor, kalp damar hastalıklarından sindirim sistemine kadar yararı olduğu bilimsel çalışmalarda yer alıyor. Festivalde ev yapımı, taş baskı siyah zeytinin kilosu 80 lira ile 140 lira arasında, yeşil zeytinin ise 60 ile 80 lira arasında satışa sunuluyor. Zeytinyağının ise kilosu 90 liradan başlıyor. Fuarda ayrıca çeşitli baharatlardan oluşan Afyon sucuğunun kilosu 200 liradan, Gümüşhane kömesi kilosu 150 liradan satışa sunuluyor.
İŞLETME OLARAK KATILDIK
Festivale Hatay’a ait yöresel lezzetlerle katılan Şemün Antakya Yöresel Lezzetler Sahibi Zehra Miroğlu her sene bu tip fuarlara işletme olarak katıldıklarını belirterek, “ Oralarda şu anda işletmeler zor durumda biliyorsunuz bizde depremzedeyiz. Buraya fuar için geldik. Kadın üreticiler olarak ürettiğimiz içli köfte yöresel adıyla oruk, biberli ekmek, zungul böreği, kıymalı semirseklerimiz ve daha fazlası mevcut. Hepsini Antakya’ya özel kendi üretimimiz pul biber, salça, zeytinyağını, etini kullanarak yapıyoruz” dedi.
Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.