4 büyük kitap nedir? Kutsal kitaplar nelerdir?

4 büyük kitap nedir? Kutsal kitaplar nelerdir?

Allah, insanlık tarihi boyunca kullarını bilinçlendirmek ve liderlik etmek için peygamberler görevlendirmiştir. Bunların en önemli dördüne de kitap indirmiştir. Peki, 4 büyük kitap nedir? Kutsal kitaplar nelerdir?

Allah yarattığı insanı başıboş bırakmamış dünya ve ahirette mutlu olmasını sağlayacak yolları Peygamberleri aracılığı ile göstermiştir. Peygamberler de vahiy yolu ile Allah'tan aldıklarını aynen tebliğ etmişlerdir. Peygamberlerin Allah tarafından getirdikleri ilahi ve semavi kitaplar oluşturmaktadır. Allah tarafından peygamberlere gönderilen kitaplardan bazıları bir kaç sayfadan meydana gelen küçük kitaplardır. Bunlara sahifeler anlamına gelen suhuf diğerlerine dört büyük kitap denir. Peki, 4 büyük kitap nedir? Kutsal kitaplar nelerdir? İşte tüm detaylar:

KUTSAL KİTAPLAR NELERDİR?

Allah (C.C) insanlık tarihi boyunca 124 bin peygamber göndermiştir. Hz. Adem ile başlayan insan ırkı zaman içerisinde kötü yola ve sapkınlığa düşmüştür. İnsanları bilinçlendirmek ve onlara yol göstermek için ise; peygamberleri aracı kılmıştır. Bunlardan bazılarına ise kitaplar göndererek yol açıcı bilgiler vermiştir. Bu kitapların birçoğu kısadır. Örneğin, 10 sayfa Hz. Adem'e, 50 sayfa Hz. Şit'e, 30 sayfa Hz. İdris'e ve 10 sayfa Hz. İbrahim'e kitap indirilmiştir. Ancak bu kitaplardan hiç biri günümüze ulaşmamıştır. Bunun yanı sıra kutsal kitaplar da denilen 4 semavi dinin peygamberine 4 önemli kitap göndermiştir. Kutsal kitaplar nelerdir? Diye sorularak araştırılan bu bilginin cevabı ise sırasıyla şöyledir:

  • Tevrat – Hz. Musa (a.s)
  • Zebur - Hz. Davut (a.s)
  • İncil Hz - İsa (a.s)
  • Kur’an-ı Kerim - Hz. Muhammet (S.A.V) e indirilmiştir.

DÖRT BÜYÜK KİTAP NEDİR?

Dört büyük kitap nedir? Sorusunun cevabı; 4 önemli semavi din için gönderilen Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an-ı Kerim’dir. Bunların detayları ise sırasıyla aşağıdaki gibidir:

tevrat.jpg

1. TEVRAT ( AHDİ ATİK)

Bugün elde bulunan Tevrat’ın yani, Hz. Musa (A.S)’ya nazil olan ilahi kitabın aynı olduğu söylenemez. Tevrat, sonradan değişik kimseler tarafından yazılmış, ilave ve çıkartmalar yapılmış bir kitap haline gelmiştir. İçinde asıl Tevrat’tan parçalar da olabilir. Çünkü Hz. Musa (A.S)’dan sonra bir çok savaşlar ile İsrailoğulları parçalanmış ve egemenliklerini yitirerek uzun yıllar esir hayatı yaşamışlardır. Ayrıca Süleyman (A.S)’dan sonra gelen Yahudi hükümdarların çoğu, Hz. Musa’nın dinini terk etmiştir. Bu yüzden Tevrat’ın asıl nüshası korunamamış ve kaybolmuştur. Tevrat’ın İbranice, Yunanca ve Samirice olmak üzere 3 meşhur nüshası bulunmaktadır. Bunlarda birbirini tutmaktadır. Esasen Kuranı Kerim Tevrat’ın değiştiğini bildirmiştir.

zebur-nedir.jpg

2. ZEBUR

Kelime anlamı olarak yazılı şey anlamına gelen Zebur, Hz Davut'a indirilmiş olan ilahi kitabın adıdır. Bu konuda Kuran’da şöyle buyrulur: “Gerçekten biz Peygamberlerin kimini kiminden üstün kıldık. Davut’a da Zebur’u verdik.” Zebur ilahi kitapların en küçüğü olup yeni hükümler getirmemiştir. Bugün elde mevcut olan Zebur nüshaları lirik söyleyiş ve ilahilerden Allah'a övgü ve hikmetli sözlerden ve bir takım nasihatlerden meydana gelmiştir. İçerisinde; Mezmurlar adı ile eski Ahid de yer almaktadır.

incil.jpg

3. İNCİL (AHDİ CEDİD)

İncil, kelime anlamı olarak; müjde öğretici anlamına gelir. Hz. İsa aracılığı ile İsrailoğullarına indirilmiştir. Kuran’da Maide Suresi 46. Ayet’te der ki: “Kendinden önce gelen Tevrat’ı doğrulayıcı olarak peygamberlerin izleri üzerinde Hz. Meryem oğlu Hz. İsa’yı arkalarından gönderdik. Ona içinde doğruya rehberlik ve nur bulunmak önündeki Tevrat’ı tasdik etmek sakınanlara bir hidayet ve oğüt olmak üzere incili verdik.” Bu ayetten yola çıkarak İncil’i Allah'tan Hz. İsa’ya indirildiği şekli ile inanmak, imanın gereklerindendir.

kurani-kerim.jpg

4. KURANI KERİM

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kuranı Kerim, son Peygamber Hz. Muhammed Mustafa’ya indirilmiştir. Sözlükte; toplamak, okumak ve biraraya getirmek anlamına gelen Kuran Kerim, terim olarak şu şekilde tarif edilir: “Hz. Peygambere indirilen bu saflar da yazılı Peygamberimizden bizlere kadar tevatür yolu ile nakil edilmiş, okuması ile ibadet edilen insanlığın benzerini getirmekten aciz kıldığı ilahi kelamdır.”

Kuranı Kerim Allah'u Teala’dan Hz. Peygambere Cebrail aracılığı ile vahiy yolu ile indirilmiştir. Kolayca ezberlenebilmesi, kısa zamanda etrafa yayılması, manasının kolayca anlaşılması, zihinlerde ve akıllarda derece derece bir geliştirme ve alıştırma sağlaması, değer yargılarının yavaş yavaş güçlenip kökleşmesi sebepleri ile o bir defa da toptan indirilmemiş, yaklaşık 23 sene de bölümler halinde inmiştir. Furkan Suresi’nin 32. Ayeti’nde bu konuya değinilmiştir: “İnkâr edenler, Kuran ona bir defa da topluca indirilmeli değil miydi dediler. Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tane tane okuduk.”

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.