12 ülkeye satış yapan “Golonya” Fransa’ya yaptığı satışla ön planda

12 ülkeye satış yapan “Golonya” Fransa’ya yaptığı satışla ön planda

Golonya firması 250 kişi kapasiteli yeni fabrikasıyla hizmete girmek için hazırlanıyor. Firma Genel Müdürü Ahmet Hamdi Ünlü, “12 ülkeye yaptığımız satışlardan en önemlisi Fransa. Koku ülkesine kendi kokumuzu satıyoruz” dedi.

Yöre halkının istihdamına odaklanan Golonya firması 250 kişi kapasiteli yeni fabrikasıyla hizmete girmek için hazırlanıyor. Ali İlker Tosun’un kasapçıda başlayan azmiyle bir marka haline gelen Golonya hakkında bilinmeyenleri genel müdür Ahmet Hamdi Ünlü’den dinledik. Golonya markasının ortaya çıkışından Avrupa’ya açılmasına kadar birçok bilgi aktaran Ünlü amaçlarının gençlere parfümü bıraktırmak olduğunu kaydetti.

KASAPÇIDA BAŞLAYAN BİR BAŞARI HİKAYESİ

Golonya firması genel müdürü Ahmet Hamdi Ünlü, Golonya firmasının Alesya ismiyle 2008 yılında kurulduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Çorumlu olan Ali İlker Tosun bu firmayı kurmuştur. Baba mesleği kasaplık olan Ali İlker Tosun’un bu fikrinin ortaya çıkmasının sebebi kasapçı da başlamıştır. Kasap dükkanında çalışırken bir gün bu et kokusunu yenip güzel kokuların yayılmasını sağlayacağım diye kendine söz vermiş. Üniversiteyi bitirdikten sonra 20 metrekarelik bir odada kendi kendine parfüm yapmaya başlamış derken esansları ve kokuları birbirine karıştırarak bir dünya markası oluşturmuş.“

golonya-3.jpg

AMAÇ GENÇLERE PARFÜM KULLANDIRMAYI BIRAKTIRMAK

Ahmet Hamdi Ünlü, “Üretimlerimiz Çorum’da 75 kişilik bir kadroyla devam etmektedir. İlk ismiyle Alesya olan firmamız pandemiden 1 yıl önce kurularak Golonya ismini almıştır. Firma olarak hedeflerimiz arasında gençleri parfüm kullandırmayı bu ürünle bıraktırmak var çünkü bu ürünler piyasanın altında ve parfümlerde kullanılan esans oranlarıyla aynı oranda esans kullanılarak yapılan ürünlerdir. Fiyatların 50 Liradan başladığını aktaran Ahmet Hamdi Ünlü ekonomik ve cildi tahriş etmeyen ürünler kullanıldığını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: 250 ml cam şişede bulunan kolonyalarımız 50 liradan başlıyor. Bu da tüm halka hitap etmesine sağlıyor. İçinde insanlara zarar verebilecek maddeler bulunmuyor ve Tarım Bakanlığı tarafından da devamlı denetlemeye tabiiyiz. Bir ürünü çıkarmak için 6 kimyager uğraşmaktadır “ diye konuştu.

golonya-5.jpg

KOLONYADA BUĞDAY KAMIŞI ALKOLÜ KULLANILMALIDIR

Şeker kamışı alkolünün buğday kamışı alkolüne göre daha zararlı olduğunu vurgulayan Ünlü : “Buğday kamışı alkolü, tahıl kamışı veya etanol olarak da bilinen etil alkolün bir çeşididir. Tahıllardan, özellikle buğdaydan veya diğer tahıl türlerinden fermantasyon yoluyla elde edilir. Buğday kamışı alkolü ve şeker kamışı alkolü arasındaki farkı da şöyle anlayabilir, buğday kamışı alkolünden üretilen kolonya ele yapışmaz ve kayar ancak şeker kamışı alkolünden yapılan kolonya ele yapışır” şeklinde konuştu.

Buğday kamışı alkolünün faydalarından bahseden Ünlü, “Cilt bakımı için kullanılan buğday kamışı alkolü, bazı cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Ciltteki yağı ve kirleri temizlemeye yardımcı olabilir, gözenekleri sıkılaştırabilir ve cilt tonunu dengeleyebilir. El temizliği için kullanılan buğday kamışı alkolü ise etanol içeriği sayesinde mikroorganizmaları öldürmeye yardımcı olabilir. El hijyeninde etkili bir seçenek olarak kullanılmaktadır “dedi.

golonya-6.jpg

KOKU ÜLKESİNE KOKU SATIYORUZ

Golonya markasının 12 ülkeye ihraç edildiğini aktaran Ünlü , “En önemlisi Fransa nedeni ise, koku ülkesi olması. İhracatımızın yüzde 60’ını Fransa’ya yapıyor olmamız bizi gururlandırıyor. Afrika, Fransa Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Biz bu işi İstanbul’da, Gebze’de ya da sanayinin geliştiği başka yerlerde yapabilirdik ama milliyetçi bir tavırla Çorum’da yaparak kendi hemşerilerimize istihdam sağlamak istedik. Son 2 yıldır kendi alanımızda ihracat birincisi olarak amacımıza ulaştık. “diye konuştu.

2 ay içinde 4500 metrekare kapalı alanlı bir fabrika açacaklarını söyleyen Ünlü 210 kişilik istihdam alanı oluşturacaklarını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “ Deodorant, vücut spreyi, şampuan, saç dökülmesi için ürünler gibi birçok kozmetik ürün üreteceğiz. Şuan kolonya, kolonyalı mendil ve sprey gibi ürünler üretirken ürün yelpazemizi genişletmeyi planlıyoruz. Ürünleri tasarlarken halkın isteklerini göz önünde bulundurarak tasarladık. Sadece kadınlar ve sadece erkekler için üretilen ürünlerimizin yanı sıra çocuklar için de ürünler üretiliyor.”

golonya-yeni-fabrika.jpg

KOLONYA CAM ŞİŞEDE OLMALI

Esans oranını yüksek kullandıklarını belirten Ünlü “ Esans oranının yüksek kullanılmasıyla kokunun daha kalıcı olması sağlanıyor bu da bizim tercih edilme nedenlerimizden birisi. Maliyet olarak fazlaya gelse de kaliteli ürün üretmeye devam edeceğiz ve fiyatlarımız da uygun olmaya devam edecektir. Ürünlerimizde pet şişe değil cam şişe kullanıyoruz bunun nedeni ise, pet şişenin cam şişeye göre ısıya daha dayanıksız olmasıdır. Isı ürünü bozabiliyor bu da ürünün ısınmasıyla işlevini yitirmesine neden olabiliyor. Parfümler örneğin genelde cam şişededir bunun nedeni de daha iyi muhafaza edildiğidir.”

GOLONYA İSMİNİN ORTAYA ÇIKIŞ NEDENİ ŞİVE

Golonya ismimin nasıl ortaya çıktığını söyleyen Ünlü “ İç Anadolu’da, Çorum, Kayseri, Merzifon gibi şehirlerde K harfi genelde G olarak söylenmektedir. İşte bu nedenden bizde ‘Kolonya’ yerine ‘Golonya’ demeyi tercih ettik. Özümüzü inkar etmediğimizi vurgulamak için bu ismi seçtik. Marka genelde Angara söylemi nedeniyle Ankara’nın markası zannediliyor” diye konuştu.

Kurucu Ali İlker Tosun’un bankacılığı bırakıp evinde kolonya ürettiğini kaydeden Ünlü, “İlk bulduğu koku Aqua kokusuydu. Okaliptüs, çiçek kokuları gibi kokuları karıştırıp bu kokuyu ortaya çıkarmıştır. Şişelerde tıpa sistemi kullanmamızın nedeni alkolün uçucu bir ürün olmasıdır bu sistemle kolonyanın uçmasını engelleyerek daha uzun süre kullanılmasını sağlıyoruz. Görme engelliler için de ürünlerimizin üzerine kiril alfabesiyle yazdırdık böylece kokunun ne olduğunu görme engelli vatandaşlarımız da okumuş oluyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.