Yumurtada indirim fırtınası: Ulus’ta kuyruk oluşturdu

Yumurtada indirim fırtınası: Ulus’ta kuyruk oluşturdu

Sürekli zam haberleriyle gündeme gelen yumurta fiyatlarında bu kez indirim fırtınası esti. 120 TL’ye kadar ulaşan fiyatlar nisan ayı itibariyle zincir marketlerde 80 TL’yi görürken Ulus’taki bir toptancıda 55 TL’ye düşen fiyatlar kuyruk oluşturdu.

Yumurta fiyatlarında gerçekleşen indirim dikkat çekti. Zincir marketlerde ocak ayında 100-120 TL arasında satılan bir koli yumurtada indirim yapıldı. Bazı zincir marketler 30’lu koli yumurtayı 80 TL’ye satarken; Ulus’taki bir gıda toptancısı 55 TL’den satış yapıyor. 55 TL’ye satılan yumurtayı gören vatandaşlar kuyruk oluştururken; son yaşanan gelişmelerde zamlarla gündeme gelen yumurtada indirimler göze çarpıyor.

marketeskifiyat.jpg

YARIYA DÜŞTÜ

Ocak ayında zam haberleriyle gündeme gelen yumurtada bu kez indirimler dikkat çekiyor. 1 Aralık 2023’te 85 TL olan bir koli yumurta ocak ayında 110-120 TL fiyatlarla satışa sunulurken; şubat ayında 100-110 TL fiyatlarla satışa sunuldu. Nisan ayında ise bir koli yumurtanın fiyatı zincir marketlerde 80 TL’ye kadar indi. Ulus’taki bir toptancıda ise yumurtanın 55 TL’ye satıldığı görüldü. Uygun fiyata satışa sunulan yumurta dükkan önünde kuyruk oluşturdu. Zincir marketlerin 3 ay içinde yumurtaya yaklaşık yüzde 35 indirim yaptığı dikkat çekerken; Ulus’ta ise yapılan indirim yaklaşık yüzde 55 oldu.

marketyumurta.jpg

İŞTE MARKET MARKET YUMURTA FİYATLARI

Türkiye genelinde satış yapan bazı zincir marketlerden olan BİM, ŞOK ve A101 mağazalarında 30’lu yumurta kolilerinin 75-80 TL’den satılıyor; Yunus Market’te ise 60 ve 70 TL’den satışa çıkarıldığı görülüyor. Ankara Ulus’taki bir toptancıda ise 3 ay önce 117 TL’den satılan büyük boy yumurta kolileri 55 TL’den satışa sunuluyor.

marketyumurta2.jpg

ÜRETİMDE ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

TÜİK Kümes Hayvancılığı Üretimi istatistiklerinin 2024 Şubat verilerine göre tavuk yumurtası üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3; Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 arttığı açıklandı. TÜİK verilerine göre şubat ayında 1 milyar 733 milyon 464 bin tavuk yumurtası üretimi; yılın ilk iki ayında ise toplam 3 milyar 571 milyon 886 bin tavuk yumurtası üretimi gerçekleşti.

yumurta3.jpg

NE OLMUŞTU?

Gıda sektöründeki fiyat artışları dolayısıyla vatandaşlar ucuz et ve ekmek kuyruklarından sonra yumurta kuyruklarına girmişti. Ankara’daki İş Yurtları Kurumu Halka Açık Satış Mağazası’nda daha ucuza satılan 30’lu yumurta için sıraya giren vatandaşlar görülmüştü. İş Yurtları Kurumu Halka Açık Satış Mağazası’nda 30’lu koli yumurta şu anda 90 TL’den satışa sunuluyor.

yumurta4.jpg

98 MİLYON TL CEZA UYGULANMIŞTI

Öte yandan 2022 Mayıs ayında Rekabet Kurumu tarafından sektöre yönelik olarak, fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığı iddialarıyla başlatılan soruşturma 2023 Ekim ayı sonunda tamamlanmış, yumurta arzını kısıtlayan 13 yumurta üretici birliği ve 12 yumurta üreticisine toplam 98 milyon TL idari para cezası uygulanmıştı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.