Detoks çaylarına dikkat: Ölümcül olabiliyor

Detoks çaylarına dikkat: Ölümcül olabiliyor

Son zamanlarda zayıflamak için tercih edilen bitkisel ürünler dikkat edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bunlardan birisi olan detoks çaylarının yanlış kullanımda vücuda birçok yan etkisi bulunuyor. İşte, detaylar…

Son yıllarda moda haline gelen ve özellikle kadınlar tarafından tercih edilen 'mucizevi bitki', 'detoks içecekler' adıyla pazarlanan ürünler, zaman zaman halk sağlığını tehdit edebiliyor. Sosyal medya üzerinden paylaşımı yapılarak hedef kitleyi etkisi altına alan bir takım bitkisel ve detoks ürünlerin insan sağlığı üzerinde birçok kişi de olumsuz yan etkilere neden oluyor. Yapılan bilimsel araştırmalar se bu ürünlerin faydalı olmadığını ortaya koyuyor. Çoğunlukla bitki özleri, baharatlar gibi doğal bileşenler içeren detoks çayları, metabolizmayı hızlandırmak, vücuttaki toksinleri temizlemek, kilo kaybını desteklemek amacıyla sıkça tercih edilse de birçok kişi de olumsuz yan etkiler gösterebiliyor.

cay.jpg

DETOKS ÇAYI NE İŞE YARAR?

Zayıflama için bir yol olarak detoks çaylarının; metabolizmayı hızlandırdığı, vücudu toksinlerden temizlediği ve iştahı kestiğine dair satıldığını görüyoruz. Otlar, baharatlar ve farklı meyve parçaları karışımı olarak hazırlanan ve vatandaşa sunulan bu çayların, sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yolu olarak gören detoks çay karışımlarının 1 haftadan 1 aya kadar tüketilmesi gerektiği yönünde bir pazarlama tekniği görülüyor. Detoks modasının aksine bilimsel literatürde herhangi bir çayın detoksa yardımcı olabileceğine dair herhangi bir kanıt veya bir yalanlama bulunmuyor. Bu çayların içeriklerine bakmak bize fikir verebilir.

kilo.jpg

FARKLI İÇERİKLERE RASTLAMAK MÜMKÜN

Piyasada detoks çayının farklı içeriklerine rastlamak mümkün. Karahindiba ve şevketi bostan gibi bitkilerin bulunduğu bazı ürünlerin, sağlıklı karaciğer fonksiyonlarını ve doğal detoksifikasyon süreçlerini desteklediği iddia edilmektedir. Sağlıklı kişilerde önerilen dozda kullanıldığında herhangi bir risk veya sorun oluşturmaz. detoks çayları arasındaki bir diğer popüler çay ise, sinameki çayıdır. Kabızlığın tedavisi için önerilen çay, kısa dönem kullanımı güvenli olmasına rağmen, uzun dönemde kullanımı bağırsakların tembelleşmesine sebep olabiliyor. O sebeple çayların içerisindeki bitkilerin yan etkilerin iyi araştırmak lazım. Detoks çaylarının az da olsa ağırlık kaybı sağlayabileceği düşünülse de, toksinlerde vücudu temizlediğine dair bir kanıt gerçekten yoktur.

cayyy.jpg

KİLOYA OLAN ETKİSİ

Detoks çaylarının birçoğunun içerisinde yer alan sinameki otu, bağırsaklarınızı hızlandırır. Bu nedenle de siz toksinlerden arındığınızı ve tartıya çıktığınıza ağırlık kaybettiğinizi düşünürsünüz. Bağırsaklarınızın hızlı çalışması demek yiyeceklerin ve suyun emilimi azalması anlamına gelir. Tartı çoğunlukla zayıflama konusunda size yalan söyler. Çünkü kaybedilen vücut yağı olmadığı sürece, zayıflamış ve ağırlık kaybetmiş sayılmazsınız. Aslında detoks çayını da ilerleyen süreçlerde içmeyi bırakan kişi, başlangıçtaki ağırlığına geri döner.

zayiflamak-1.jpg

DETOKS ÇAYLARININ YAN ETKİLERİ

Sağlıklı bireyler için 1 bardak detoks çayının bir riski yoktur. Fakat uzun dönem kullanımı oldukça riskli olabilir. Yüksek miktarda veya uzun süre sinameki kullanımı; karaciğer hasarına ve vücut sıvısının ciddi şekilde azalmasına sebep olabilir. Birkaç hafta günlük olarak meyan kökü kullanımı, vücut elektrolit dengesinin bozulması, yüksek kan basıncı ve paralize neden olabilir. Bazı detoks çayları, doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. En büyük sorunlardan bir diğer ise piyasada satılan detoks çaylarının birçoğunda yaşamı tehlikeye atabilecek sibutramin gibi gizli içeriklerin olmasıdır. Neticede, vücudunuzu toksinlerden temizlemek veya zayıflamak için detoks çaylarının kullanımı bir efsaneden fazlası değildir. Günde en az 3 porsiyon sebze ve günden en az 2 porsiyon meyve tüketmek, kadınlar 2 litre, erkekler 2 buçuk litre su içerek, yeterli uyuyarak ve düzenli egzersiz yaparak vücudunu toksinlerden temizlenmesine destek olabilir.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.