Vergi uzmanı Nedim Türkmen: Mevzuat değişikliği gerek

Vergi uzmanı Nedim Türkmen: Mevzuat değişikliği gerek

Vergi uzmanı Nedim Türkmen, 31 Mart 2024 itibariyle devletin tahsil edemediği verginin 1 trilyon 25 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Maliye Bakanlığı tarafından kayıt dışılıkla mücadele için 2 etaptan oluşan 24 saat aralıksız vergi denetimi, geçtiğimiz günlerde başladı. Sahada yapılan incelemeler sonucunda gıda, inşaat, kuyumculuk, enerji ve diğer sektörlerde tespit edilen usulsüzlüklere kapatma cezasına kadar birçok ceza kesildi. Konu üzerine gazetemize konuşan Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, “Bakanlık, müfettişleri ve gelir uzmanları ile bu denetimleri daha sık yapabilir. Yapılan bu denetimler kısa vadede sorunu çözmez ama biz buradayız mesajı verir” dedi.

Sorunun kesin ve kalıcı çözümünün mevzuat değişikliği olduğunu belirten Türkmen, “Ülkemizde vatandaşa hala ‘Sen bu parayı nereden kazandın?’ ve ‘Nereden buldun?’ soruları sorulmuyor. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması lazım. Bu sorunun en net ve kökten çözümü yapılacak mevzuat değişikliğidir” şeklinde konuştu.

nedim-turkmen.jpg

DENETİMLER ETKİLİ

Uzun süredir meydan boş kaldığı için yapılan bu denetimlerin çok önemli olduğunu belirten Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, “Maliye Bakanlığının çok ciddi bir denetim gücü bulunuyor. Müfettişleri ve gelir uzmanları ile bu denetimleri daha sık yapabilir. Yapılan bu denetimler kısa vadede sorunu çözmez ama biz buradayız mesajı verir. Bu nedenle çok önemli. Sorunu kökten çözecek değişimler yapılana kadar bu denetimler sürekli olarak yapılırsa kısa vadede çok etkili sonuçlar verebilir” dedi.

2.jpg

MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ ÇÖZER

Nedim Türkmen, devletin tahsil edemediği vergi sorununun çözümü olarak mevzuat değişikliği yapılması gerektiğini şöyle ifade etti:

“Türkiye’de parayı takip etmiyoruz. Öncelikle parayı da takip etmemiz gerekiyor. Ülkemizde vatandaşa hala ‘Sen bu parayı nereden kazandın?’ ve ‘Nereden buldun?’ soruları sorulmuyor. Bu soruları soracak yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bunlar yapılmadığı sürece yapılan bu denetimlerin etkisi sınırlı olur. Mevzuat değişikliği gerekiyor. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması lazım. Sonuçta kayıt dışı bir gelir elde ediliyorsa bu para gayrimenkule, arabaya veya bankada mevduata dönüşür. Bunları takip etmek lazım. Bu sorunun en net ve kökten çözümü yapılacak mevzuat değişikliğidir.”

3-001.jpg

EN ÇOK KAÇAK KDV’DE

31 Mart 2024 itibariyle devletin tahsil edemediği verginin 1 trilyon 25 milyar liraya ulaştığını ifade eden Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, “Türkiye’de en büyük vergi kaçağı katma değer vergisi ve tüketim vergisinde meydana geliyor. 2023 yılında özellikle katma değer vergisinde yüzde 68 oranında verginin tahsil edilemediği görülüyor. 2024’ün ilk üç aylık sonuçlarına göre her vergi tahsilatının 68 lirası tüketim vergilerinden alınıyor. Bizde yüzde 68 olan oran, Avrupa Birliği’nde yüzde 45. Demek ki biz bir yerde yanlış yapıyoruz. Bu yanlışı düzeltebilirsek sorunun çözümüne de daha hızlı ulaşabiliriz” diye konuştu.

alternatif.jpg

VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Nedim Türkmen, tüketicilerin bilinçlendirilmesinin sorunu çözme konusunda önemli bir payı olacağını söyledi. Türkmen, “KDV ilk çıktığında 1 alışveriş 1 fiş uygulaması yapılırdı. Vatandaş yaptığı alışverişten hiç fatura almazsa ceza kesilebiliyordu. Tüketiciyi de bilinçlendirmek adına yine bunlar gibi uygulamalar yapıp poşet kontrol etmekte fayda var. Tüketici de denetim mekanizmasına dahil edilebilir. Doğru fiş kesilip kesilmediğini kontrol eden bir tüketici eğer bir usulsüzlük tespit ederse işletmeyi şikayette bulunabilir. Bu nedenle tüketicilerin bilinçlendirilmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.