Yıllar önce yapımı söz verilen Fatih köprüsü tehlike saçıyor

Yıllar önce yapımı söz verilen Fatih köprüsü tehlike saçıyor

1987 yılında yapılan Fatih Köprüsü’nün bugünkü hali vatandaşları korkutuyor. Onarım çalışmalarının hızlı bir şekilde başlaması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, aynı zamanda köprünün kapasitesinin artırılmasını talep ediyor.

1987 yılında Mehmet Altınsoy’un belediye başkanlığı yaptığı dönemde Keçiören’e yapılan Fatih Köprüsü, günümüzde Ankara trafiğinin en yoğun yaşandığı noktalardan biri olma özelliği taşıyor. Keçiören, Altındağ ve Mamak ilçelerinin kesişim noktası olması ve Etlik Şehir Hastanesi’nin açılması ile beraber gün içinde sürekli aktif olarak kullanılan köprü ise, yıkım tehlikesi yaşıyor. Köprünün taşıyıcı kolonlarının zamanla çürümesi kolon demirlerini ortaya çıkartırken, yağmur sularının etkisiyle betonlarda çürümeler meydana geldiği görülüyor. Hal böyle iken; bu kadar yoğun olarak kullanılan bir noktanın yetkililer tarafından görünmez duruma gelmesi, yerel halkı kızdırıyor. Bunun yanı sıra iki yıl önce gerekli sözlerin verilip ve köprünün hem onarım çalışmasının hem de kapasite artırım çalışmalarının yapılacağının paylaşılması ve yapılmaması ise yerel halk tarafından reklam çalışması olarak yorumlandı. Vatandaşlar, köprünün geleceğe yönelik sağlamlık durumundan şikâyet ederken gerekli onarım çalışmalarının ve kapasite artırım çalışmalarının bir an evvel başlamasını talep ediyor.

keçiören fatih köprüsü

GÜNÜN HER SAATİ YOĞUN OLAN NOKTA

Keçiören ilçe sınırları içerisinde bulunan Fatih Köprüsü, bir diğer adıyla Keçiören Köprüsü, Ankaralılar tarafından yoğun olarak kullanılan noktalardan biridir. Özellikle de sabah ve akşam işe gidiş ve işten dönüş saatleri içerisinde oluşan kalabalıklar nedeniyle trafiğin durma noktasına geldiği köprü, şehir hastanesinin açılmasıyla beraber gün içerisinde de bütün Ankaralılar tarafından kullanılan bir nokta oldu. Sürekli trafik yaşanması ve hatta trafiğin yoğunluğu ile beraber gerek köprü üzerinde gerekse de köprü altında yüzlerce aracın olması, köprünün durumuyla alakalı korkuları daha da arttırıyor. Her gün köprü güzergâhını kullanan yerel halk ise olası bir yıkımın onlarca cana mal olabileceğini söylüyor.

keçiören köprüsü tehlike

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILMIŞTI

Fatih Köprüsünün şu andaki sıkıntılarının yeni olmamasıyla beraber 2020 yılında Mansur Yavaş yönetimindeki Büyükşehir Belediyesinin yetkilendirdiği şirket, köprüde hasar tespit çalışmalarında bulunmuştu. O dönemde çalışmayı yapan şirketin internet sitesinde durumla ilgili bilgiler paylaşılmıştı. Yetkili şirket tarafından köprü ile ilgili olarak paylaşılan bilgide, “Köprü Ankara'nın Keçiören ilçesinde 1987 yılında yapılmıştır. Köprü toplam uzunluğu 800 metre olup, üstyapısı öngermeli kirişlerle tasarlanmıştır. Köprü mevcut durumu statik analizinin yapılması ve bu analize göre kapasite kontrollerinin yapılması, gözle ve ekipmanlarla mevcut köprü elemanlarının muayenesinin yapılması, analiz ve muayene sonuçlarının raporlanması, elde edilen sonuçlara göre bakım ve onarım yapılması işin kapsamını oluşturmaktadır” ifadelerine yer verilmişti.

keçiören fatih köprüsü tehlike saçıyor

ŞERİT YETERSİZLİĞİ SIKINTIYA YOL AÇIYOR

Fatih Köprüsünün şehrin merkezi bir konumunda yer alması nedeniyle farklı ilçelerden binlerce vatandaş günün her saati o köprüyü kullanıyor. Özellikle de Keçiören, Altındağ ve Mamak ilçelerinde ikamet eden vatandaşların şehre ulaşım sağlayabilmesi açısından kritik bir öneme sahip olan köprüde yoğun trafikler yaşanıyor. Neredeyse günün her saati trafiğin durma noktasına geldiği köprüde üç gidiş ve üç geliş olmak üzere toplamda altı şerit bulunuyor. Köprünün yetersiz olduğunu vurgulayan insanlar ise; Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından gerekli çalışmaların yapılarak bu duruma çözüm üretilmesini ve Ankaralı halkın rahatlamasını talep ediyor.

ankara fatih köprüsü

OYSAKİ REKLAMI YAPILMIŞTI

Ankara’da ki trafik sorununun gittikçe artığı son yıllarda Fatih Köprüsü ile ilgili olarak gerek Başkan Mansur Yavaş’ın gerekse de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlarla bu sorunun çözüme kavuşturulacağı dile getirilmişti. Ancak aradan geçen iki yıla rağmen ne onarım çalışmalarının ne de kapasite artırım çalışmasını yapılmaması yerel halk tarafından eleştirildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 29 Mart 2021 tarihinde sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Fatih Köprüsü’nün trafik sıkıntısının çözüleceği dile getirilirken şu ifadeler kullanılmıştı:

mansur yavaş fatih köprüsü twitter

Keçiören Fatih Köprüsü'nü yeniden inşa etmek için harekete geçiyoruz. Gidiş-geliş 4 şeritlik köprüyü, 8 şeride çıkarıp kronikleşmiş trafik çilesini bitireceğiz. Bu yıl ihalesine çıkacağımız projemiz sayesinde Keçiören trafiği seneler sonra nefes alacak.”

Bu tür paylaşımların ve duyumların üzerinden iki yıl geçmesine rağmen henüz bir çalışmanın ortaya koyulamamasından şikâyetçi olan Ankara halkı ise; belediyenin reklamı iyi yaptığını ancak çalışmalarda geri kalındığını dile getirdi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.