TMMOB Başkanı Türkyılmaz: Yanan araziler güvence altında

TMMOB Başkanı Türkyılmaz: Yanan araziler güvence altında

Gazetemize konuşan TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, yanan arazilerin imara ve turizme açıldığına dair söylentileri yalanlayarak “Yanan arazilerimiz anayasal güvence altındadır. İmara açılamaz” dedi.

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, yanan arazilerin imara ve turizme açılmasının yanlış bir algıdan ibaret olduğunu ve Türkiye’nin kağıt ve odun ham maddesini rahatlıkla karşılayabildiğini belirtti.

“BU ALANLAR İMARA AÇILAMAZ”

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, kamuoyunda zaman zaman yer bulan yanan arazilerin akıbetiyle alakalı konuştu. Türkyılmaz, “Yanlış algı oluşan hususların en başında yer alıyor. Dünya devletlerinin hiçbirisinde olmayan bir uygulamayla devletimiz, orman ve orman köylülerinin korunmasını anayasasına yazmıştır. Anayasamızın 169. maddesi ormanların korunmasını ve sürekliliğinin sağlanmasını, 170. madde ile de orman köylüsünün korunması ve imkanların arttırılmasını madde olarak koymuştur. Sadece Türkiye’de var bu maddeler. Devlet yönetiminde değişik zamanlarda bulunmuş herkesin ittifak ettikleri bir durum bu ve hep ormanlara sahip çıkılmıştır. Yanan arazilerin anayasa güvencesinde olduğu, imara açılamayacağı bariz belli ve örneği yokken, maalesef bazen muhalif bazı söylemciler bu yapılıyormuş gibi konuşuyorlar. Türkiye’nin akciğerleri olan yeşil vatana da söylemlerinde sahip çıkılmasını tavsiye ediyoruz. Biz bu söylemlerden rencide oluyoruz, bu alanlar imara açılamaz. Yanan alanların imara veya turizme açıldığına dair söylemlerde bulunanlarla ben Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı sıfatımla her platformda iddialarını tartışmaya hazırım” dedi.

tmmob-2-haber-gazete-1-001.jpg

“COĞRAFYAMIZIN YÜZDE 29,8’İ ORMAN ALANI”

Türkyılmaz, ülkemizin orman ana varlığı ve ham madde konusunda bilgiler verdi. Türkyılmaz, “Orman İşletmeciliği bir ekosistem işletmeciliğidir. Süreklilik ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle ormanlarımızda hizmet veriyoruz. Kağıt, yakıt ve odunun orman ana kaynağından tedarik edildiğini biliyoruz. Son 20 yıla baktığımızda Türkiye’de orman ana varlığında bir artış söz konusu. Dünyadaki büyük ekonomiye sahip ülkelere göre çok daha fazla artış söz konusu ülkemizde. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı faaliyet raporuna göre; 23 milyon 245 bin hektar orman alanına sahibiz. Coğrafyamızın yüzde 29,8’ini orman alanı oluşturuyor. Her yıl bu sayı artırılmaya çalışıyor” dedi.

tmmob-2-haber-gazete-4.jpg

“AÇIK İTHALAT İLE KAPATILIYOR”

Türkiye’nin lif levha sektörünün çok güçlendiğini ifade eden Türkyılmaz şöyle devam etti: “Talep çok fazla belki yüzde yüzünü karşılıyoruz tanımı tam yerine oturmayabilir ama özellikle orman kanunu 40. maddesinde bazı düzenlemelerle beraber, Türkiye’nin ham madde ihtiyacını karşılayacak durumdayız. Ama mevcut köylümüzün üretim mantığı ve yapılanmasıyla tüm ormanlarda istediğimiz yıllık bakımları yapamadığımızdan ötürü hizmete sunamıyoruz ve açık ithalat ile kapatılıyor. Büyük sanayi işletmelerinin doğaya verdikleri zararı gidermek adına orman kurmak zorunluluğu getiriliyor ilerleyen dönemde Türkiye’de ormancılık işletmesinin kurulu odun ham maddesi karşılayacağını sadece üretim mantığında bir iki rötuş yapma gerekliliğinin altını çiziyorum. Odun ham maddesi ve kağıt ihtiyacına karşılık verebilecek imkana sahibiz.”

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.