Uzlaşı Yemini
İI Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan arabuluculuk projesiyle Ankara’daki öğrenciler arasında uzlaşı sağlanacak. ‘Arabuluculuk’ projesiyle öğrenciler arasındaki problemler konuşularak, barış ve uzlaşı içinde çözülecek. Törene katılan öğrenciler
ÖĞRENCİLERDEN ARABULUCULUK YEMİNİ
Arkadaşları arasındaki sorunları çözecek arabulucu öğrenciler şöyle yemin etti: “Arabuluculuk belgemi aldığım şu anda arabuluculuk yaparken tarafsız kalacağıma, barıştırdığım arkadaşların sırlarını saklayacağıma, adaletten ve barış yapıcılıktan ayrılmayacağıma, insan haklarına ve evrensel değerlere saygılı olacağıma namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”
YARININ LİDERLERİNİ YETİŞTİRECEĞİZ
Bu bir kardeşlik projesidir diyen Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, “Öğrenciler arasındaki çatışmanın ortadan kaldırıldığı, otoritenin kenara itildiği, çocukların kendi projelerini üretebildiği, kendi sorunlarını çözebildikleri bir dünya kurmak istiyoruz. 16 – 17 yaşındaki çocuklarımız bir başkasının sorunlarını çözecek. Biz yarının liderlerini yetiştirmek istiyoruz” dedi.
Foto Altı: Prof. Dr. Abbas Türnüklü Arabuluculuk projesinin yüzde 90’ların üzerinde başarıya ulaştığını ifade etti.
UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM
İI Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde başlatılan arabuluculuk projesiyle Ankara’daki öğrenciler arasında kardeşlik sağlanacak. Ankara İI Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Eğitim Rehberlik Şube Müdürlüğünün İl Koordinatörlüğü Etimesgut’ta liseli öğrenciler arasında ‘arabuluculuk’ projesini başlattı. ‘Etimesgut Müzakereci – Arabulucu – Lider Öğrenci Yetişiyor’ projesi kapsamında Ufuk Aslan Anadolu Lisesi öğrencileri ‘arabuluculuk’ sertifikasını alarak, yemin etti.
YARININ LİDERLERİNİ YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Projenin Ankara ve Türkiye’deki öğrencilerin geleceğine yatırım yapacağını belirten Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, “Şuan Polatlı ve Etimesgut’ta 6 bin tane arabulucu öğrencimiz bulunuyor, hedefimiz Ankara’da 100 bin arabulucu öğrenciye ulaşmak. Bu bir kardeşlik projesi yani öğrenciler arasındaki çatışmanın ortadan kaldırıldığı, otoritenin kenara itildiği, çocukların kendi projelerini üretebildiği, kendi sorunlarını çözebildikleri bir dünya kurmak istiyoruz. 16 – 17 yaşındaki çocuklarımız bir başkasının sorunlarını çözecek. Böyle bir insan yarın yetişkin olduğu zaman sorunların çözümünde öncü olacak. Sadece okullarımızda sorun olduğu için bu projeyi başlatmadık, biz yarının liderlerini yetiştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
AKRAN AKRANI DİNLER
“Bu projeye başlarken odak noktamız bireydi” diyen 9 Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abbas Türnüklü, “Şiddete odaklanarak barış ve uzlaşı ortamını getirmemiz zor. Bireyin becerileri arasında arabuluculuk zaten var, biz bunu geliştirmek istiyoruz. Proje kapsamına 10 – 18 yaş arasındaki öğrencileri aldık ve bu dönemde akran etkisi çok önemli. Akran akranı dinler, dolayısıyla biz bu 8 sene içerisinde empati kültürünü, dinleme kültürünü, uzlaşma kültürünü bu çocuklarımıza kazandırırsak şiddete karşı çocuklarımız duracak ve önemli liderler yetişecek” diye konuştu.
TÜM TÜRKİYE’DE ARABULUCULUK YAYILACAK
Arabuluculuk projesinin yüzde 90’ların üzerinde başarıya ulaştığını ifade eden Türnüklü şöyle konuştu: “100 binlerce toplum liderini bu coğrafyalarda yetiştirirseniz kendi geleceğinize yatırım yapmış olacaksınız. Biz bu arabuluculuk projesiyle yüzde 90’ın üzerinde başarı elde ediyoruz yüzde 93 – 94 seviyelerinde çocuklar aralarındaki sorunları çözüyor. Her sınıftan arkadaşlarının seçtiği 4 kız 4 erkek öğrenci arabulucu oluyor. Bu projeyi Ankara’da başlatıp tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz”
TOPLUMUN DÖNÜŞÜMÜNE DE KATKI SAĞLANACAK
Projenin sağlayacağı faydalar hakkında konuşan Ufuk Aslan Anadolu Lisesi temsilcisi, “Bir yandan öğrenciler arasında yaşanan anlaşmazlık ve çatışmalar yapıcı ve barışçıl bir şekilde dönüştürülürken, diğer yandan da arabulucu öğrencilerin sosyal becerileri geliştirilecek. Böylece toplumun dönüşümüne de katkı sağlanacak. Hem öğretmenler hem de öğrenci velileri, anlaşmazlık çözümü ve arabuluculuk konusunda bilgilenecek, uzlaşı ve diyalog kültürünün yerleşmesine destek olunacak” dedi.
ARABULUCULUK YEMİNİ
Arabuluculuk Sertifikası alan öğrencilerin yaptığı yemin ise şöyle: “Arabuluculuk belgemi aldığım şu anda arabuluculuk yaparken tarafsız kalacağıma, barıştırdığım arkadaşların sırlarını saklayacağıma, adaletten ve barış yapıcılıktan ayrılmayacağıma, insan haklarına ve evrensel değerlere saygılı olacağıma namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.